Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ακίνητα αξίας €4,1 δισ. διαθέτουν 216 δήμοι.



Τεράστια ακίνητη περιουσία διαθέτουν οι δήμοι, ειδικά μετά την συνένωση λόγω Καλλικράτη. Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν χθες στη Βουλή είναι αποκαλυπτικά. Ακίνητα συνολικής αξίας €4,174 δισ. , έχουν στην κατοχή τους 216 δήμοι. Οι συγκεκριμένοι δήμοι κατέχουν 37.538 ακίνητα πάσης φύσεως.
“Η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας των εν λόγω ΟΤΑ προσεγγίζει τα 2.156 εκατομμύρια τ.μ., η δε συνολική της αξία ανέρχεται σε €4.174 εκατομμύρια, εκ της οποίας ποσοστό 38% αντιστοιχεί στη δημόσια περιουσία των ΟΤΑ (πάσης φύσεως δημοτικά και κοινοτικά ακίνητα, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κλπ), εξαιρουμένων των κοινόχρηστων χώρων και νεκροταφείων, που δεν συνυπολογίστηκαν για τεχνικούς λόγους, και 61,3% αντιστοιχεί στην ιδιωτική τους περιουσία (αγροί, βοσκότοποι, δάση, νησιά, λατομεία-ορυχεία-μεταλλεία, οικοπεδικές εκτάσεις, κτίρια κλπ)”, αναφέρει το σχετικό έγγραφο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι αποτελούσαν το 42% των υπόχρεων για τήρηση διπλογραφικού συστήματος κατά τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 315/1999 (περί κλαδικού λογιστικού σχεδίου Δήμων και Κοινοτήτων)
Πηγή www.ered.gr