Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Περισσότερα από 50.000 ακίνητα βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού.

"Με την οικονομική κρίση τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον τομέα της στέγασης. Η άνοδος του κόστους απόκτησης και διατήρησης μίας ιδιόκτητης κατοικίας, σε συνδυασμό με τα καθυστερούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση."

Αυτό σημειώνει στην έρευνά της η συγγραφέας, επιστημονική συνεργάτης του ΙΣΤΑΜΕ κ. Κατερίνα Γιαννέτου, με θέμα "Το κοινωνικό πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα". "Εάν οι πλειστηριασμοί δεν είχαν "παγώσει" τα τελευταία δύο χρόνια με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι άνθρωποι που ζουν σήμερα υπό την απειλή κατάσχεσης της κατοικίας τους διατρέχουν στο μέλλον τον κίνδυνο να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο", αναφέρεται στην έρευνα.
Για τα ακίνητα αυτά έχουν εκδοθεί ήδη διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες καταθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 7μηνο 2011 εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας περισσότερες από 16.000 διαταγές πληρωμής, όταν το 2010 το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει περίπου 23.000 διαταγές πληρωμής και το 2008 είχε εκδώσει 8.000 διαταγές πληρωμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, εκτός της νομικής και συμβουλευτικής υποστήριξης που προσφέρει σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους (2012) πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που ζουν με τον κίνδυνο να χάσουν τη μοναδική κατοικία τους.

Τα στοιχεία που επικαλείται είναι συγκλονιστικά. Περισσότερα από 50.000 ακίνητα βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού, από τα οποία τα 20.000 αφορούν την πρώτη κατοικία. Για τα ακίνητα αυτά όπως υπογραμμίζει έχουν εκδοθεί ήδη διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες καταθέσεις.

Σχετικά με την κατάσταση στον τομέα της ενοικιαζόμενης κατοικίας, τα στοιχεία και εκεί δεν είναι λιγότερο επισφαλής. Οπως αναφέρει ιδιαίτερα για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας υπάρχουν αναφορές ότι οι ιδιοκτήτες δεν συνάπτουν συμβόλαια ενοικίασης και συχνά προχωρούν σε παράνομη αύξηση μισθώματος, σε αναγκαστική συγκατοίκηση ή σε έξωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου, το 2011 οι εξώσεις αυξάνονται εντυπωσιακά και για τους Έλληνες ενοικιαστές με δεδομένο το χαμηλό εισόδημα και την εργασιακή επισφάλεια που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης. "Μόνο τον πρώτο μήνα του 2011 κινήθηκαν οι διαδικασίες για περισσότερες από 4.000 εξώσεις. Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, αν ληφθεί υπόψη πως καθόλη τη διάρκεια του 2010 πραγματοποιήθηκαν περίπου 8.500 εξώσεις".

Πόσος είναι ο άστεγος πληθυσμός στη χώρα μας;

Αν και τα στοιχεία είναι σπάνια για τους άστεγους, μία σχετικά πρόσφατη καταγραφή του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Απρίλιος 2009) διαμορφώνει τον αριθμό σε 7.720 άτομα. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπολογίζουν τον αριθμό των άστεγων στη χώρα μας, στα 20.000 άτομα. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Praksis", σήμερα (μόνο στην Αθήνα) οι άστεγοι υπολογίζονται πάνω από 11.000 (Έλληνες και μετανάστες). Τα αιτήματα για στέγαση στην οργάνωση έχουν αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο προσεχές μέλλον. Κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα σημειώνονται περίπου 18 με 20 νέα αιτήματα, ενώ πάνω από το 50% αυτών αφορά οικογένειες, οι οποίες κατά μέσο όρο αποτελούνται από τέσσερα μέλη η καθεμία.

Πηγή www.buildnet.gr