Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Έγκαιρη εξόφληση ζητούν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά.



Την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα για την ενέργεια που παράγουν, ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), καθώς όπως επισημαίνει ο διαχειριστής του συστήματος, ΔΕΣΜΗΕ, καταβάλλει το τίμημα με υπηερημερίες τουλάχιστον ενός μήνα κάθε φορά.Όπως τονίζει ο ΣΠΕΦ, οι ληξιπρόθεσμες πληρωμές επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση του δανεισμού των παραγωγών με επιπλέον επιτόκιο υπερημερίας 2,21 %, αφού οι σχετικές συμβάσεις έχουν εκχωρηθεί σε τράπεζες, ως εξασφάλιση και εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το 80% των εσόδων των παραγωγών οδεύει στην τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, δεδομένου ότι επενδύσεις τους είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου. Με όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς όπως τονίζει ο ΣΠΕΦ "πως αδυνατούμε να διατηρηθούμε επί μακρόν στην τρέχουσα κατάσταση".
Επίσης, αναφέρει ότι η μη εισπραχθείσα μηνιαία απόδοση ΦΠΑ επιβαρύνει περαιτέρω τους παραγωγούς.
Ακόμα, ο σύνδεσμος τονίζει ότι τα έσοδα από τη λειτουργία των επαγγελαμτικών φωτοβολταϊκών παραμένουν στη χώρα και δεν φεύγουν στο εξωτερικό, αφού δεν εισάγεται καύσιμη πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους.
Τέλος, γίνεται αναφορά στην εφάπαξ μείωση των εγγυημένων τιμών για τις νέες συμβάσεις Φ/Β που αποφασίστηκε πρόσφατα, ύψους έως 12,5%, με ανά εξάμηνο επιπλέον μειώσεις της τάξης του 7%, η οποία πλήττει, όπως αναφέρεται, περισσότερο τα επαγγελματικά Φ/Β από τα οικιακά.
Πηγή www.buildnet.gr