Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η διόρθωση τιμών κατοικίας.


Στο 5% η μέση πτώση, έως 35% στις ακριβές περιοχές, σύμφωνα με την ΤτΕ.



Περαιτέρω μείωση των τιμών στην αγορά κατοικίας αναμένει η Δανός & Συνεργάτες, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων και μέλος του δικτύου συνεργατών της BNP Paribas Real Estate, καθώς, όπως επισημαίνει σε σχετική της έκθεση, η έλλειψη ζήτησης, η υπερπροσφορά κατοικιών προς πώληση, η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες και τα υψηλά επιτόκια αναμένεται να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές των κατοικιών κατά το 2012.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο έως και τα τέλη του 2011, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών πώλησης, αλλά και ενοικίασης, καταγράφονται στα βόρεια και τα νότια προάστια, ιδίως στις ακριβότερες κατοικίες, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η πτώση έχει αγγίξει ακόμα και το 35% σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων, ωστόσο βάσει των επίσημων στοιχείων (Τράπεζα της Ελλάδος) η μέση ετήσια πτώση δεν έχει ξεπεράσει το 5% για τις κατοικίες.

Ενδεικτικά, στα βόρεια προάστια, οι τιμές στο Χαλάνδρι και στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται μεταξύ 2.800 και 3.200 ευρώ/τ.μ. (νεόδμητα ακίνητα), ενώ ανάλογες είναι και οι τιμές στον Χολαργό. Λίγο υψηλότερες εμφανίζονται οι τιμές στα Βριλήσια, μεταξύ 2.900 και 3.500 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στα νότια προάστια, οι τιμές ξεκινούν από 2.500 ευρώ/τ.μ. και ανέρχονται έως 5.000 ευρώ/τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο, ενώ και στη Γλυφάδα η διακύμανση είναι ιδιαίτερα σημαντική, μεταξύ 3.000 και 6.000 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά την Ηλιούπολη, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2.400 και 3.200 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύτηκαν προ ολίγων ημερών, οι τιμές των κατοικιών (νεόδμητων και μεταχειρισμένων) δεν μειώθηκαν παρά μόλις 5,1% το 2011, ενώ η μείωση του 2010 (σε σχέση με το 2009) είχε διαμορφωθεί στο 4,7%. Οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό έναντι των νεόδμητων, καθώς διαμορφώθηκε στο -5,6%, έναντι -4,4% των νεόδμητων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΤτΕ: «Η σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων που καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης φαίνεται να συνεχίζεται και στο 2011».

Οσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συνολικά η πτώση διαμορφώθηκε στο 5,9%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010, επιδεικνύοντας τάσεις επιτάχυνσης, καθώς η μείωση είχε ανέλθει σε 5,4%, 4,9% και 4,3% κατά το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της τράπεζας. Τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, τα νεόδμητα υποχώρησαν με ρυθμό της τάξεως του 5,4%, ενώ τα μεταχειρισμένα μειώθηκαν κατά 6,2%, σε ετήσια βάση. Πρόκειται για σαφή ένδειξη της εμβάθυνσης της ύφεσης στην εγχώρια αγορά κατοικίας, καθώς η πορεία μείωσης των τιμών ήταν η ταχύτερη σε επίπεδο τριμήνου, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Οσον αφορά την εικόνα ανά γεωγραφική περιοχή, η πτώση των κατοικιών διαμορφώθηκε στο 6,3% στην Αθήνα και στο 6,6% στη Θεσσαλονίκη συνολικά στο 2011. Ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο, η κάμψη ήταν μεγαλύτερη και άγγιξε το 7,9% στην Αθήνα και το 8,1% στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, στις άλλες μεγάλες πόλεις, η πτώση δεν ξεπέρασε το 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το 2,8%.

Αλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο της εικόνας κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς κατοικίας είναι τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες. Αυτές δεν ξεπέρασαν τις 41.600 το 2011, σημειώνοντας νέα πτώση της τάξεως του 44,1% έναντι του 2010, όταν είχαν ανέλθει σε 74.500 - όσες περίπου και το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, πωλήθηκαν συνολικά 7.500 κατοικίες, έναντι 9.400 το τρίτο τρίμηνο, 11.900 το δεύτερο και 12.800 στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πάντως, μεσίτες, που μάλιστα συνεργάζονται με την ΤτΕ για την κατάρτιση των δεικτών εξέλιξης των τιμών των κατοικιών, αναφέρουν στην «Κ» ότι η κάμψη είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναφέρει η κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ΤτΕ παρουσιάζει την πτώση πιο μετριασμένη απ' ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα, βάσει των στοιχείων που συγκεντρώνει από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως, αν η ΤτΕ έκανε λόγο για μειώσεις της τάξεως του 20-30% στην αγορά κατοικίας, οι τράπεζες θα έπρεπε εν μια νυκτί να εγγράψουν σημαντικές ζημίες στους ισολογισμούς τους από τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων τους. Αυτό, γιατί τα εν λόγω δάνεια έχουν χορηγηθεί με εγγύηση το ακίνητο, το οποίο χρηματοδότησαν. Εφόσον λοιπόν το ποσό του δανείου, που έχει δοθεί για την απόκτηση κατοικίας, είναι σήμερα μεγαλύτερο από την αξία της ίδιας αυτής κατοικίας, η τράπεζα βρίσκεται αίφνης ενώπιον της ανάγκης να ζητήσει μεγαλύτερες εγγυήσεις από τον δανειολήπτη, τις οποίες ο τελευταίος δύσκολα θα είναι σε θέση να παράσχει. Πηγή www.kathimerini.gr