Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ενοικιοστάσιο έξι μηνών, για να μη γίνουν οι άνεργοι (και) άστεγοι.

Στην αναστολή για διάστημα 6 μηνών της εκτέλεσης εξωστικών αποφάσεων που αφορούν οικίες ανέργων προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση την οποία αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία ανήκει στον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος επεξεργάζεται τη σύνταξη της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να υπάρξει ένα «δίχτυ προστασίας» -έστω και προσωρινό- για τους μακροχρόνια ανέργους. Στόχος της παρέμβασης είναι να ανακοπεί το ογκούμενο κύμα εξώσεων, που πλήττει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες -κυρίως οικογένειες ανέργων ενοικιαστών-, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα, πάντως, με ανθρώπους της αγοράς, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνουν ήδη έμπρακτα -και, μάλιστα, εδώ και καιρό- ανοχή απέναντι στους ενοικιαστές τους, που βιώνουν τον εφιάλτη της ανέχειας: «Αυτό που προσπαθεί να διασφαλίσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί ντε φάκτο γεγονός εδώ και πολύ καιρό», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στη «Μ», ο εκπρόσωπος της επιτροπής «Ακρίβεια Στοπ», Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Όπως εξηγεί, «λόγω της προσωπικής επαγγελματικής εμπειρίας μου ως μηχανικού μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες -αντιλαμβανόμενοι ότι η κρίση πλήττει αδυσώπητα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα- όχι μόνο δεν είναι πιεστικοί ως προς τη χρονικά εμπρόθεσμη καταβολή των ενοικίων, αλλά έχουν αποδεχτεί και μειώσεις μισθωμάτων, που κυμαίνονται μεταξύ 30%-40%».
Με ρυθμούς επιδημίας αυξάνεται η ανεργία.
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, παρότι συμφωνεί, μιλώντας στη «Μ», ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι θετικό, τονίζει ότι δεν είναι αρκετό για να δώσει ουσιαστική ανάσα στον κόσμο που έχει μείνει χωρίς απασχόληση.
«Το πρόβλημα της ανεργίας έχει γιγαντωθεί. Πανελλαδικά, το 20% των πολιτών ψάχνει μάταια για δουλειά. Στη Θεσσαλονίκη το θλιβερό αυτό ποσοστό είναι δυστυχώς ακόμη μεγαλύτερο -αγγίζει το 30%. Και όλα δείχνουν ότι τόσο φέτος όσο και το 2013 οι άνεργοι θα πολλαπλασιαστούν...».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΘ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, λαμβάνοντας περισσότερο τολμηρές αποφάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μόνο στο πρώτο επτάμηνο του 2011 κατατέθηκαν 4.000 αιτήσεις εξώσεων, όταν ολόκληρο το 2010 είχαν κατατεθεί 2.388.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων για το 2012, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τις δόσεις τού στεγαστικού δανείου, τη στιγμή που ένας στους έξι ήδη τις καθυστερεί.
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο τομέα της αγοράς ακινήτων αποτυπώνει έρευνα τής «Κάπα Research» για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν νέα σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, προκαλώντας αλυσιδωτές -αρνητικές- επιπτώσεις σε μια σειρά από άλλους κλάδους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος νέων οικοδομών βάσει αδειών (ιδιωτικών, κατοικήσιμων και μη κτισμάτων) μειώθηκε κατά 21,7% τον Σεπτέμβριο του 2011, σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά 23,3% τον Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο εννεάμηνο του 2011 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 35,5% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά 25,0% στο εννεάμηνο του 2010.
Παράλληλα, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο οικονομικό δελτίο τής Alpha Bank δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν νέα σημαντική πτώση (της τάξης του 22,8%) και το 2011, ενώ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και το 2012 (-14,5%). Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε λίαν χαμηλό επίπεδο -περί τα 7,2 δισ. ευρώ- το 2011, από 9,6 δισ. ευρώ το 2010 και 23,8 δισ. ευρώ το 2006.
Η κρίση στην αγορά κατοικίας αποτυπώνεται και στη συνεχιζόμενη μείωση του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων κατά 2,7% (σε ετήσια βάση) τον Νοέμβριο του 2011, όταν τον Δεκέμβριο του 2009 είχε κινηθεί με θετικούς ρυθμούς, που προσέγγιζαν το 4% (Οκτώβριος 2011: -2,4%, Σεπτέμβριος 2011: -2,1%, Αύγουστος 2011: -2,1%, Ιούλιος 2011: -2,1%, Δεκέμβριος 2010: -0,3%, Δεκέμβριος 2009: +3,7%).
Ασφυκτιούν οι δανειολήπτες.Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της χρηματοδότησης στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, που οφείλεται τόσο στη σημαντική μείωση της ζήτησης από πλευράς νοικοκυριών όσο και στην αυστηρή τήρηση των πιστοληπτικών κριτηρίων από πλευράς τραπεζών, χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά στεγαστικής πίστης. Επίσης, ως αρνητική εξέλιξη αναφέρεται η συνεχιζόμενη αύξηση των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση (στο 11,9% τον Ιούνιο του 2011, από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010, όταν πριν από μερικά χρόνια δεν ξεπερνούσε το 5%-6%).
Όπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στον τομέα της στεγαστικής πίστης τους τελευταίους μήνες αφιερώνεται σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή των οποίων οι ενδείξεις δείχνουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να εμφανίσουν προβλήματα αποπληρωμής.
Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και οι έκτακτες εισφορές και τα τέλη αποτελούν, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, τη βασική αιτία της μεγάλης αύξησης των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεων στα στεγαστικά τους δάνεια.
Πλέον, στη χορήγηση νέων δανείων αφιερώνεται ένα πολύ μικρό μέρος των εργασιών στον τομέα της στεγαστικής πίστης, καθώς από τη μία πλευρά η ζήτηση εκ μέρους των νοικοκυριών έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση και από την άλλη οι τράπεζες εφαρμόζουν με μεγάλη αυστηρότητα τα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων.
Η ανασφάλεια βασιλεύει.
Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει εμποδίζεται από τη μεγάλη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις (τόσο στην τρέχουσα περίοδο όσο και στα επόμενα έτη), αλλά και από ενέργειες και πολιτικές που οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην κατασκευή κατοικιών μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο πρωτοφανώς χαμηλό επίπεδο του 12,94% από το επίσης χαμηλό του 19,37% τον Νοέμβριο του 2011. Η σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες συνέβαλε στην πτώση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,95 ποσοστιαίες μονάδες το 2011, έναντι αρνητικής επίπτωσής τους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2010, κατά -1,4 ποσοστιαία μονάδα το 2009 και κατά -2,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2008.
Προ των πυλών νέα «λυπητερή» για τα ακίνητα.Εντός των επομένων ημερών αρχίζει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) των ετών 2009, 2010 και 2011. Η αποστολή των εκκαθαριστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά, μέχρι τον Ιούνιο, ώστε οι φορολογούμενοι να μην κληθούν να τα πληρώσουν όλα μαζί.
Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους, οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,28 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν το εκκαθαριστικό για το ΕΤΑΚ του 2009: τα περισσότερα εκκαθαριστικά που θα έρθουν είναι μηδενικά και προς τούτο τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009, θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2010 κατείχαν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010, ενώ περίπου 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ για το 2011.
makthes.gr