Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Στροφή σε προκατασκευασμένα σπίτια λόγω μικρότερου κόστους.



Τo ποσοστό προτίμησης των προκάτ είναι 60% για μόνιμη κατοικία και 40% για εξοχικά
Τα προκατασκευασμένα σπίτια έχουν αρχίσει να κερδίζουν μερίδια αγοράς, καθώς η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικές εξελίξεις. Ακόμη και n κρίση έχει βοηθήσει αυτόν τον κλάδο σε σχέση με τις συμβατικές κατοικίες, αφού τα προκάτ σπίπα είναι πιο φθηνά.Ειδικά οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εμφανίζουν μια προτίμηση στις προκατασκευασμένες κατοικίες, λόγω της οικονομίας κλίμακος και της γρήγορης παράδοσης. Παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι η προκάτ κατοικία είναι περίπου 20% φθηνότερη σε σχέση με τη συμβατική.

Όπως επισήμαναν μιλώντας στο B&RE Investment, μια διαφορά των προκατασκευασμένων σπιτιών έγκειται στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), θεωρούνται βαριάς κατασκευής, ενώ, αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά., ελαφριάς. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και για τις δύο κατηγορίες, σύμφωνα με στοιχεία των κατασκευαστικών εταιριών. Οι εταιρίες που φτιάχνουν προκάτ βαριάς κατασκευής, υποστηρίζουν ότι το μπετόν είναι υλικό υψηλής αντοχής, που δεν υπόκειται εύκολα στις φθορές των βιολογικών παραγόντων, π.χ. φωτιά.

Σημειώνεται ότι, πριν από δέκα χρόνια χρόνια, οι καταναλωτές επέλεγαν την προκάτ κατασκευή κυρίως για εξοχικές κατοικίες (95%), ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει στο 60% για μόνιμη κατοικία και 40% για εξοχικά, λόγω της βελτίωσης των προκάτ. Πάντως, η κρίση έχει επηρεάσει και τα προκάτ σπίτια, αλλά παράλληλα έχει παρατηρηθεί μια μικρή στροφή των καταναλωτών προς την προκάτ κατασκευή σε σχέση με τη συμβατική λόγω κόστους.

Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των προκάτ είναι ότι το κόστος της κατασκευής είναι επακριβώς προκαθορισμένο και δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις ή υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του αγοραστή. To μέσο κόστος είναι στα 850 ευρώ ανά τ.μ., αλλά ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε (ακριβά πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής, κουζίνα, ενεργειακό τζάκι) μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης, διαφορετική είναι η τιμή για ένα μεγάλο σπίτι και διαφορετική για κάποιο μικρότερο το οποίο έχει εμβαδόν κάτω από 50 τ.μ. Για παράδειγμα, όταν ένα σπίτι είναι κάτω από 50 τ.μ. έχει την ίδια κουζίνα, το ίδιο μπάνιο, τα ίδια ηλεκτρικά, τον πίνακα, την εξώπορτα, κτλ. To μεγαλύτερο έχει περισσότερα κουφώματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά κτλ., κάι που ανεβάζει το κόστος. Πιο ακριβή είναι η διώροφη κατασκευή. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο του αγοραστή, μπορεί να επιβαρύνει το κόστος. Αλλη τιμή υπάρχει για την Αθήνα ή γενικότερα εντός Αττικής και άλλη για το Βόλο, τη Λάρισα, την Κρήτη. Για τη μεταφορά, η επιβάρυνση είναι από 5% ως 15%.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους απόκτησης μιας προκάτ κατοικίας παίζει η βάση που θα κατασκευαστεί για να τοποθετηθεί πάνω της το σπίτι. Τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν προσελκύσει πολλούς, σύμφωνα με τα λεγόμενα κατασκευαστριών εταιρειών, είναι η ταχύτητα παράδοσης από δύο ως πέντε μήνες, η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής, η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής και η οικονομία. Ακόμη, σε άλλες περιπτώσεις που προτιμώνται τα προκάτ, είναι όταν ένας τύπος κτιρίου ή ένα τμήμα του εφαρμόζεται πολλές φορές, οπότε τα δομικά του στοιχεία είναι επαναλαμβανόμενα και η συναρμολόγησή τους στο εργοτάξιο γίνεται με πανομοιότυπο τρόπο.



Πηγή www.buildnet.gr