Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πορτογαλική «πατέντα» για αγορά με δόσεις χωρίς τραπεζικό δάνειο.


Σε μια ιδιαίτερη μέθοδο πληρωμής προσανατολίζονται το τελευταίο διάστημα ορισμένοι κατασκευαστές κατοικιών στην Πορτογαλία, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές σε μια αγορά υπό κρίση και με την ανεργία και το πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας να κυριαρχούν, όπως και στα καθ' ημάς. Παρά το γεγονός ότι πρόβλημα υπερπροσφοράς νεόδμητων κατοικιών δεν υφίσταται στην Πορτογαλία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ορισμένοι κατασκευαστές στο δημοφιλές θέρετρο του Αλγκάρβε επιχειρούν να πωλήσουν τις κατοικίες τους χωρίς να είναι απαραίτητη η τραπεζική χρηματοδότηση για τον αγοραστή.
Συγκεκριμένα, έχοντας αντιληφθεί ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αποτρέπει την πραγματοποίηση αγοραπωλησιών είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, προσφέρουν ένα ελκυστικό πακέτο σε ανθρώπους που πληρούν μεν τα εχέγγυα για να λάβουν στεγαστικό δάνειο, ωστόσο αυτό δεν έχει τύχη να εγκριθεί σήμερα λόγω της αμυντικής στάσης των τραπεζών, εν ολίγοις ακριβώς ό,τι συμβαίνει και στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουν τη δυνατότητα πλήρους αγοράς του ακινήτου στον ενδιαφερόμενο, αρκεί ο τελευταίος να καταθέσει προκαταβολή της τάξεως του 30% του συμφωνηθέντος τιμήματος. Το υπόλοιπο ποσό μοιράζεται σε ισόποσες δόσεις σε μια χρονική περίοδο ορισμένων ετών, που αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δόσεις είναι άτοκες και, επιπλέον, ο αγοραστής αποκτά τους τίτλους ιδιοκτησίας με την κατάθεση της προκαταβολής, που σημαίνει ότι μπορεί άμεσα να χρησιμοποιήσει το ακίνητο κατά το δοκούν, π.χ. να το νοικιάσει ή να μείνει ο ίδιος.
Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα λύση, η οποία όμως απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές που έχουν οικονομική ευχέρεια και είναι σε θέση να δανειοδοτηθούν π.χ. σε ένα χρόνο από σήμερα, όταν οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στην αγορά, χαλαρώνοντας κάπως τους όρους χρηματοδότησης.
Πηγή www.kathimerini.gr