Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

The sky is the limit.


Ο πύργος Burj Khalifa στο Ντουμπάι κατέχει το τίτλο του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο από τα εγκαίνια του το 2010. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων του Ντουμπάι απείλησαν την ολοκλήρωση του έργου που κόστισε $1,5 δισ. ωστόσο το κτήριο ξεκίνησε κανονικά τη λειτουργία του έστω και πολλούς άδειους χώρους.

Οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων χωρίς να αποθαρρύνονται από τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη του... ύψους. Μάχη την οποία όπως φαίνεται τη κερδίζει η Ασία στην οποία βρίσκονται τα εννέα από τα δέκα πιο υψηλά κτήρια στο κόσμο που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη πενταετία.

10. Busan Lotte Town Tower, Ν. Κορέα
Ύψος: 510 μέτρα



Ο ουρανοξύστης Busan Lotte Town Tower στο Busan της Ν. Κορέας με την ολοκλήρωση του θα διαθέτει 110 ορόφους με τον τελευταίο από αυτούς να απέχει 510 μέτρα από το έδαφος. Κατασκευάζεται στο νοτιοανατολικότερο κομμάτι της κορεατικής χερσονήσου, ενώ ο σχεδιασμός του θυμίζει ένα όρθιο καράβι. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016.

9. Pentominium, Ντουμπάι
Ύψος: 516 μέτρα



Το Pentominium είναι ένας ουρανοξύστης που αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2013. Όμως, η κατασκευή του έχει «παγώσει» από τον Αύγουστο του 2011. Όταν ολοκληρωθεί το κτήριο 112 ορόφων θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στο Ντουμπάι μετά από το Burj Khalifa.

8. Dalian Greenland Center, Κίνα
Ύψος: 518 μέτρα



Ο ουρανοξύστης χρηματοδοτείται από την κορυφαία κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Greenland Group στη πόλη Dalian της επαρχίας Liaoning στη Κίνα. Με την ολοκλήρωση του το κτήριο θα διαθέτει 85 ορόφους συνολικής επιφάνειας 60.000 τμ. Η κατασκευή του ουρανοξύστη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

7. Chow Tai Fook Binhai Center, Κίνα
Ύψος: 530 μέτρα



Ο πύργος Chow Tai Fook Binhai κατασκευάζεται στη πόλη Tianjin. Με την ολοκλήρωση του το 2015 ο πύργος θα υψώνεται 530 μέτρα από το έδαφος και θα διαθέτει 101 ορόφους. O ουρανοξύστης είναι σχεδιασμένος με πολλά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την κατανάλωση νερού και ενέργειας

6. One World Trade Center, ΗΠΑ
Ύψος: 541 μέτρα



Γνωστός και ως 1 WTC είναι ο πιο υψηλός πύργος στο συγκρότημα που κατασκευάζεται εκεί που στεκόντουσαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Με την ολοκλήρωση του το 2013 ο ουρανοξύστης 104 ορόφων θα είναι το υψηλότερο κτήριο στο Δυτικό ημισφαίριο και το τρίτο υψηλότερο κτήριο στο κόσμο.

5. Goldin Finance 117, Κίνα
Ύψος: 597 μέτρα



Ο πύργος Goldin Finance 117 αναπτύσσεται από την εταιρεία Goldin Properties, και βρίσκεται στο νέο οικονομικό κέντρο της πόλης Tianjin. Έχει λάβει την ονομασία του από τον αριθμό των ορόφων που θα διαθέτει. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Οι πρώτοι 92 όροφοι θα γίνουν χώροι γραφείων και οι επόμενοι θα φιλοξενήσουν ξενοδοχείο 6 αστέρων.

4. Abraj Al-Bait Tower, Σ. Αραβία
Ύψος: 601 μέτρα



Γνωστό και ως το Mecca Royal Hotel Clock Tower το κτήριο 120 ορόφων υψώνεται πίσω από το πιο ιερό τόπο προσκυνήματος των Μουσουλμάνων πιστών. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του τον Νοέμβριο. Κατέχει μια σειρά ρεκόρ όπως το υψηλότερο ξενοδοχείο στο κόσμο και το υψηλότερο κτήριο ρολογιού στο κόσμο.

3. Shanghai Tower, Κίνα
Ύψος: 632 μέτρα



Ο ουρανοξύστης Shanghai Tower αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014. Θα αποτελέσει μέρος μιας ομάδας ουρανοξυστών μαζί με τα κτήρια Jin Mao Tower και Shanghai World Finance Center. Τα τρία αυτά κτήρια θα δημιουργήσουν μια δομή που θα μειώσει τα ρεύματα του αέρα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν λιγότερα υλικά.

2. Ping An International Finance Center, Κίνα
Ύψος: 660 μέτρα



Το Ping An International Finance Center είναι ένα συγκρότημα κτηρίων στη πόλη Shenzhen που θα περιλαμβάνει ένα ουρανοξύστη 115 ορόφων και ένα ξενοδοχείο 66 ορόφων. Ο σχεδιασμός έγινε από την εταιρεία Kohn Pedersen Fox. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και θα είναι το υψηλότερο κτήριο στη Κίνα και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

1. India Tower, Ινδία
Ύψος: 720 μέτρα



O India Tower, γνωστός και ως Dynamix Balwas Tower, είναι ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης 126 ορόφων στη Μπουμπάι. Η κατασκευή του κτηρίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, ξεκίνησε το 2010 αλλά «πάγωσε» την επόμενη χρονιά. Αν ολοκληρωθεί το 2016 όπως υπολογίζεται, ο πύργος θα είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά το Burj Khalifa που έχει ύψος 828 μέτρα.
www.ered.gr

Ξεπουλάνε νησιά λόγω κρίσης! - Τουλάχιστον 30 νησιά στο σφυρί.




- Για 50 χρόνια στα χέρια πλουσίων τα νησιά
- Εκτάσεις από 100 ως 3.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα
- Δείτε ποια είναι τα νησιά που μπήκε “πωλητήριο”

Στην Ελλάδα της κρίσης φαίνεται ότι έχει μπει πωλητήριο παντού. Έτσι και με τις επενδύσεις να έχουν κολλήσει σε όλα τα επίπεδα μπήκε μπροστά το μεγαλύτερο χαρτί της χώρας. Ο Ήλιος και οι υπέροχες θάλασσες της που συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο στα ελληνικά νησιά και τις νησίδες.

Οι αρμόδιοι φαίνεται πως κινούνται στη λογική παραχώρησης για 45-50 χρόνια των νησιών σε επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την αξιοποίηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως εξετάστηκαν σε όλη της επικράτεια τουλάχιστον 550 νησιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει σε 10 σημεία, που περιλαμβάνουν συνολικά 30 νησιά και νησίδες εμβαδού από 100 ως και 3.100 στρέμματα.

Εξετάστηκαν πρώτα θέματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας και στη συνέχεια επιλέχθηκαν τα σημεία με βάση το βαθμό αξιοποίησης τον οποίο μπορούν να έχουν.

Από τα 585 νησιά και νησίδες που εξετάστηκαν επιλέχθηκαν τελικά περίπου 30. Πρόκειται για το Μεύρο Όρος, τη Μπέλα Βράκα και τον Άγιο Νικόλαο στα Σίβωτα της Θεσπρωτίας, αλλά και ένα σύμπλεγμα περίπου 10 νησίδων στο Ιόνιο που περιλαμβάνουν νησιά όπως η Κύθρος κοντά στο Μεγανήσι και ο Άγιος Ιωάννης, αλλά και οι Στροφάδες κοντά στη Ζάκυνθο.

Στο βόρειο Αιγαίο επιλέχθηκε η Θαλασσοπούλα κοντά στην Καβάλα, ενώ στον Ευβοϊκό δυο νησίδες μεταξύ Καρύστου και Ραφήνας, ενώ κοτνά στη Σκιάθο έχει επιλεγεί η Τσουγκριά.
Στο Σαρωνικό έχουν επιλεγεί οι Φλέβες, ενώμ στις Κυκλάδες η Δίδυμη, κοντά στη Σύρο.
Κοντά στην Πελοπόννησο έχουν επιλεγεί άλλα δύο σημεία, όπως η Πρώτη στη Μεσσηνία και οι νησίδες Ψιλή, Πλατειά, Ρόμβη και Κορωνίδα στον Αργολικό κόλπο.
www.newsit.gr

Τα ενοίκια της φοιτητικής στέγης σε όλη την Ελλάδα.



Στο κυνήγι της ενοικίασης φθηνής φοιτητικής στέγης, ρίχνονται χιλιάδες οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να παίρνουν το εισιτήριο για κάποια σχολή ΑΕΙ και ΤΕΙ μακριά από το πατρικό τους.

Η ανακοίνωση των βάσεων, έβαλε τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, ωστόσο, τώρα ξεκινά το άγχος για το «στήσιμο» του φοιτητικού νοικοκυριού μακριά από την οικογένεια.

Ωστόσο, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, έτσι και φέτος, οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες, ειδικά στην επαρχία όπου πολλά τμήματα θα έχουν λιγότερους φοιτητές ενώ η προσφορά σπιτιών είναι πλέον τεράστια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κτηματομεσιτών, η ενοικίαση φοιτητικής στέγης φέτος θα είναι φθηνότερη από 5% έως 15%, ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα του σπιτιού. Κατά μέσο όρο οι γκαρσονιέρες ενοικιάζονται από 150 έως 350 ευρώ το μήνα, τα δυάρια από 250 έως 400 ευρώ ενώ από τρία δωμάτια και πάνω μπορούν να φτάσουν τα 500-600 ευρώ.


Συγκατοίκηση

Το κύριο χαρακτηριστικό, επίσης, της φετινής (αλλά και της περσινής) χρονιάς είναι ότι για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, επιλέγεται η λύση της συγκατοίκησης όπου τα έξοδα μοιράζονται. Ετσι, φοιτητές αναζητούν δύο ή τρεις συγκατοίκους και ενοικιάζουν ένα σπίτι 3 - 4 δωματίων. Ετσι, αν μισθωθεί διαμέρισμα τριών δωματίων με 500 ευρώ το ενοίκιο μοιράζεται από 170 ευρώ, ομοίως και τα λοιπά έξοδα. Αν όμως, επιλεγεί μια γκαρσονιέρα, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.



Αλλο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι στις φοιτητουπόλεις της επαρχίας η ζήτηση είναι μικρότερη με αποτέλεσμα να πέφτουν σημαντικά και τα ενοίκια, ειδικά για παλαιά σπίτια. Μπορεί κάποιος να βρει νεόδμητη γκαρσονιέρα με 200 ευρώ ή δυάρι με 250 ευρώ ενώ τα σπίτια 20ετίας μισθώνονται από 150 έως 300 ευρώ. Γενικά τα παλαιά σπίτια ενοικιάζονται έως και 30% κάτω. Το μέσο ενοίκιο για το... κεραμίδι του φοιτητή ανέρχεται στην Ελλάδα στα 300 ευρώ ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σπίτια που ενοικιάζονται 500-600 ευρώ, κυρίως στις φοιτητοπεριοχές με έλλειψη καλών ακινήτων.

Τα σπίτια που ενοικιάζονται κάθε χρόνο μπορούν να φτάσουν τα 80-100 χιλιάδες ενώ κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 2.500 έως 5.000 ετησίως. Συνολικά, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή σε μια πόλη μακριά από το σπίτι του ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το μήνα, με το 40% αυτών να δαπανάται για ενοικίαση σπιτιού. Η οικονομική κρίση, εκτιμάται ότι έχει ρίξει κατά 30% τα έξοδα.

Ο χάρτης της φοιτητικής στέγης διαμορφώνεται ως εξής:

Αττική
Γκαρσονιέρες και δυάρια γίνονται ανάρπαστα αυτή την εποχή, κυρίως κοντά στις σχολές όπως Παγκράτι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ιλίσια και στο κέντρο, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τους Αμπελόκηπους κ.λπ. Η μίσθωση ενός τέτοιου σπιτιού εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται. Μια καινούρια γκαρσονιέρα μπορεί να νοικιαστεί και 200-300 ευρώ και ένα νεόδμητο δυάρι έως 500 ευρώ. Όμως τα παλαιότερα μισθώνονται από 180 έως 450 ευρώ τον μήνα. Πιο οικονομικές γειτονιές για φοιτητές είναι το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Ιλιον, Πατήσια.

Βόρεια Ελλάδα
Ακριβή σε γενικές γραμμές η συμπρωτεύουσα, κυρίως στο κέντρο και κοντά στο πανεπιστήμιο. Αν και οι τιμές υποχωρούν φέτος κατά 10%-15%, εν τούτοις οι οικογένειες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα καινούριο δυάρι μπορεί να μισθωθεί έως 500 ευρώ ενώ τα παλαιά κυμαίνονται από 300 έως 400 ευρώ. Στην Κομοτηνή οι γκαρσονιέρες και πολλά στούντιο στην περιοχή της Παλιάς Πρυτανείας και στο κέντρο νοικιάζονται έως 250 ευρώ. Στην Ξάνθη οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ για μικρά διαμερίσματα ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει μεγάλη προσφορά νέων κατοικιών με κόστος έως 350 ευρώ ενώ τα παλαιά δίνονται 250-400 ευρώ. Υπάρχουν πολλές γκαρσονιέρες αποκλειστικά για φοιτητές που μισθώνονται αντί 200-300 ευρώ.

’λλες πόλεις
Στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ, τα δυάρια από 250 έως 450 ευρώ. Στα Ιωάννινα οι τιμές για γκαρσονιέρες να φτάνουν τα 280 ευρώ και για δυάρια τα 450 ευρώ.

Στην Κρήτη ξεχωρίζουν τα Χανιά και το Ηράκλειο με πολλά κενά διαμερίσματα που μισθώνονται από 200 έως 400 ευρώ τον μήνα. Στο Ρέθυμνο οι καινούριες γκαρσονιέρες δίνονται προς 300 ευρώ και τα δυάρια, κυρίως στις περιοχές Κουμπές και Καλλιθέα, ενοικιάζονται έως 450 ευρώ. Στη Λάρισα υπάρχουν καινούρια τριάρια με 450 ευρώ και γκαρσονιέρες με 220 - 280 ευρώ στις περιοχές Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Αγιος Κωνσταντίνος. Οσο για τον Βόλο, στο κέντρο τα καινούρια δυάρια μισθώνονται από 320 έως 380 ευρώ, τα μεταχειρισμένα από 250 έως 280 ευρώ.

Αυθαίρετα: εξετάζεται παράταση και οικονομικές διευκολύνσεις.



Μειώσεις των προστίμων τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών, περισσότερες δόσεις, ένταξη περισσότερων αυθαιρεσιών και παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας (η προθεσμία λήγει 14 Σεπτεμβρίου) για την υπαγωγή στη ρύθμιση, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που μελετά το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου το μέτρο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων να "τρέξει".

Οι οικονομικές διευκολύνσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν άμεσες μειώσεις στα επιβληθέντα πρόστιμα, πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και έμμεσες, οι οποίες θα προκύψουν από την ένταξη και νέων κατηγοριών αυθαιρεσιών, από την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ωστόσο, σε ερώτημα της "Καθημερινή" προς το υπουργείο Οικονομικών, για το εάν στο καθεστώς μειωμένων προστίμων, που θα προκύψει από την εναρμόνιση του νόμου 4014/11 (περί τακτοποίησης), με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, θα συμπεριληφθούν οι αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις οποίες, τα καταλογισθέντα πρόστιμα κατεβλήθησαν εφάπαξ, από το Υπουργείο Οικονομικών, ήταν κατηγορηματικοί: δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ, έτυχαν της έκπτωσης του 20%, ενώ όσοι το καταβάλλουν σε δόσεις, θα υπαχθούν στην ρύθμιση της έκπτωσης, μετά την καταβολή συγκεκριμένου αριθμού δόσεων, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Επισημαίνεται, ότι με την εναρμόνιση του νόμου 4014/11 με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, από το ΥΠΕΚΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, θα αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων, παραβάσεις που αφορούν σε επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, μείωσης των προστίμων από την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού όπως τα υπόγεια με αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και παραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί γύρω στις 400.000 αιτήσεις για την υπαγωγή στην ρύθμιση από τον στόχο του ενός εκατομμυρίου κατασκευών με πολεοδομικές παραβάσεις και έχουν εισπραχθεί περίπου 620 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από τις προσδοκίες.

Η παράταση που αναμένεται να δοθεί, θα είναι η 5η κατά σειρά- και εκτιμάται ότι θα δοθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Τι πρέπει να ξέρετε για τους νόμιμους και τους παράνομους μεσίτες-αμοιβές.



"Οι νόμιμοι Κτηματομεσίτες αμείβονται για την παροχή υπηρεσιών τις οποίες προσφέρουν με ποσοστό αμοιβής που δεν είναι καθορισμένο αλλά ελεύθερο ανάλογα το είδος ακινήτου και την συμφωνία που υπογράφεται από τον πελάτη" ενημερώνει ο Σύλλογος Κτηματομεσιτών Αθηνών - Αττικής.

"Όσοι ενεργούν παράνομη μεσιτεία δεν δικαιούνται αμοιβή και βάσει του πρόσφατου νόμου διώκονται ποινικά με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο" τονίζει ο Σύλλογος.

Επίσης, καλεί τους ενδιαφερόμενους, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να απευθύνονται στους νόμιμους Κτηματομεσίτες - οι οποίοι φέρουν ταυτότητα με τον Αρ. Μητρώου τους και πιστοποιητικό αναρτημένο στα γραφεία τους - για καλύτερη διαπραγμάτευση και υπόδειξη ακινήτων σε λογικές τιμές.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ενοικίαση σπιτιού: 7 συμβουλές προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους.



Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης έχει ξεκινήσει. Η ΠΟΜΙΔΑ προκειμένου να βοηθήσεις τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους στην αναζήτηση κατοικίας, δίνει 7 συμβουλές στους ενδιαφερόμενους.

Οι συμβουλές

1. Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!!

2. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

4. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

5. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

6. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

7. Μακρυά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που δεν εκδίδουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).



Πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ υποχρεούνται δεν εκδίδουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) καθώς και κατάργηση κατώτερων αμοιβών και καθιέρωση ανώτατων αμοιβών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 31/2010/ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, το οποίο δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.Οι κυρώσεις σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπουν πρόστιμα σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ ή μη διάθεσής του, καθώς και μη εκπόνησης της ενεργειακής επιθεώρησης συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού, από 1.000 έως 10.000 ευρώ σε βάρος του κατά νόμου υπόχρεου. Τα πρόστιμα επιβάλλονται λαμβάνοντας υπόψη την επιφάνεια και τη χρήση του πιστοποιούμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, το μέγεθος των συστημάτων του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας και την τυχόν υποτροπή του υπόχρεου. Επίσης, πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ επιβάλεται και σε περίπτωση παρακώλυσης κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο ελέγχου της ΕΥΕΠΕΝ. Τα επιβαλλόμενα χρηματικά πρόστιμα θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. και θα αποδίδονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου, όπως αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΕΑ είναι αναγκαίο για κάθε νέο κτίριο και για την πώληση ή ενοικίαση κτιρίων. Οταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ένα νέο κτίριο δεν θα μπορεί να συνδεθεί με τη ΔΕΗ αν δεν έχει ΠΕΑ.

Κόστος

Οσον αφορά το κόστος του ΠΕΑ, μέχρι σήμερα με την υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπονται κατώτερες τιμές. Με το νομοσχέδιο ορίζονται ανώτερες τιμές οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις ακόλουθες τιμές:

α) Για κτίρια όλων των χρήσεων, εκτός κατοικίας, 2,5 ευρω ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου και 10.000 ευρω στο σύνολο.
β) Για κτίρια κατοικίας, 2 ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου και 5.000 ευρώ στο σύνολο.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης κτιρίου υποχρεούται να ζητήσει τη διενέργεια επιθεώρησης των προσβάσιμων τμημάτων συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση κτιρίων (όπως οι μονάδες παραγωγής θερμότητας, το σύστημα ελέγχου, οι κυκλοφορητές κ.ά.) καθώς
και τη διενέργεια επιθεώρησης των προσβάσιμων τμημάτων των συστημάτων κλιματισμού (όπως αντλίες θερμότητας, ψύκτες κ.ά.). Η αμοιβή για τη διενέργεια επι θεώρησης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίου καθορίζεται ελεύθερα και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω
τιμές:

Με εγκατεστημένη ισχύ:
- έως και 200 kW, 250 ευρώ
- από 201 έως και 400 kW, 400 ευρώ
- από401 kW και άνω, 800 ευρώ

Η αρχική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού επιβάλλεται από την 01.01 2013 και εντός διαστήματος τριών ετών και η δαπάνη για τη διενέργεια επιθεώρησης συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού βαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Τέλος ορίζεται ότι όλα τα νέα κτίρια από την 01.01.2021 θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Για τα κτίρια του δημοσίου η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 01.01.2019. www.buildnet.gr

Αλλάζουν οι τιμές για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.



Σε αλλαγές στο κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών οδηγεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την "Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων", το οποίο δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν έως τώρα και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο

1. Το ΠΕΑ, περιλαμβάνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και τιμές αναφοράς, όπως ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, ώστε να επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας να συγκρίνουν και να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοσή του. Επίσης, είναι δυνατό να περιλαμβάνει πρόσθετες πληροφορίες, όπως η ετήσια πραγματική κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και το ποσοστό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

2. Το ΠΕΑ περιλαμβάνει συστάσεις οικονομικά συμφέρουσες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, εκτός εάν δεν υπάρχει εύλογη δυνατότητα σχετικής βελτίωσης σε σύγκριση με τις ισχύουσες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση.
Οι συστάσεις που περιλαμβάνει το ΠΕΑ καλύπτουν τα εξής:
α) μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη ριζική ανακαίνιση του κελύφους ή την αναβάθμιση των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου και
β) μέτρα για μεμονωμένα στοιχεία κτιρίου ανεξάρτητα από ριζική ανακαίνιση του κελύφους ή των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου.

3. Οι συστάσεις που περιλαμβάνει το ΠΕΑ είναι τεχνικά υλοποιήσιμες για το συγκεκριμένο κτίριο και συνοδεύονται από εκτίμηση του εύρους των περιόδων αποπληρωμής ή της σχέσης κόστους-οφέλους για ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο ζωής του.

4. Το ΠΕΑ παρέχει στον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή ένδειξη για πηγές πληροφόρησης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:
α) την οικονομική αποδοτικότητα των συστάσεων που περιλαμβάνει,
β) τα βήματα υλοποίησης των συστάσεων,
γ) συναφή θέματα όπως οι ενεργειακές επιθεωρήσεις ή τα κίνητρα χρηματοδοτικού ή άλλου χαρακτήρα και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες.
5. Η πιστοποίηση κτιριακών μονάδων μπορεί να βασίζεται και σε κοινή πιστοποίηση ολόκληρου του κτιρίου.
6. Το ΠΕΑ είναι δεκαετούς ισχύος κατ΄ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης.

Πότε εκδίθεται

Ορίζεται ότι:
1. Ο ιδιοκτήτης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας υποχρεούται να ζητήσει την έκδοση ΠΕΑ:
α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
δ) κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
2. Κατά την πώληση ή μίσθωση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, επιδεικνύεται και παρέχεται από τον ιδιοκτήτη, το ΠΕΑ ή αντίγραφό του στον υποψήφιο νέο ενοικιαστή ή αγοραστή.
3. Κατά την πώληση ή μίσθωση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων πριν από την κατασκευή τους, γνωστοποιείται από τον ιδιοκτήτη η εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσής τους, όπως προκύπτει από τη ΜΕΑ, κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 2. Στην περίπτωση αυτή το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης εκδίδεται μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας.
4. Κατά τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, που διαθέτει ΠΕΑ, απαιτείται η δήλωση του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.
5. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες περί συγκυριότητας ή άλλων μορφών κοινής ιδιοκτησίας και δεν μπορούν να αποκλειστούν με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών. Ειδικότερα, η δαπάνη έκδοσης του ΠΕΑ βαρύνει, κατά περίπτωση, τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας εκάστου.
6. Από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου εξαιρούνται οι περιπτώσεις των παραγράφων 4, εδάφια α), γ), δ) και 5 του άρθρου 5.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, σε περίπτωση πώλησης ή μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2021 θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη, ότι μπορούν να θεσπίζονται χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης νέων και υφισταμένων κτιρίων, οι οποίες μεταξύ άλλων μπορούν να εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
www.buildnet.gr

Ευκαιρίες και... παγίδες στη φοιτητική στέγη.



Με την ανακοίνωση των βάσεων ξεκινά και η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για τις οικογένειες των χιλιάδων νέων φοιτητών και σπουδαστών που πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών, δεδομένης της μεγάλης προσφοράς τα ενοίκια για τα διαμερίσματα που προτιμούνται για φοιτητική στέγη (γκαρσονιέρες-δυάρια) φέτος θα είναι φθηνότερα από 5% έως 15% ανάλογα πάντα με το μέγεθος, τη παλαιότητα του ακινήτου και βέβαια την τοποθεσία. Κατά μέσο όρο οι γκαρσονιέρες ενοικιάζονται από €150 έως €350 το μήνα, τα δυάρια από €250 έως €400 ενώ από τρία δωμάτια και πάνω μπορούν να φτάσουν τα €500-€600.

Ειδικότερα οι τιμές στην Αθήνα κινούνται στα παρακάτω επίπεδα:



Αντίστοιχα στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας:

Προσοχή στις παγίδες.
Όπως προειδοποιεί η Ομοσπονδία Μεσιτών σε κάθε περίπτωση ψάχνοντας, για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν:
Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου εκτός από τις μεγαλουπόλεις.
Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ).
Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι.
Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).
Οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη. Τέτοιους όρους τους διαγράφουν αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται οπωσδήποτε δικηγόρο.
Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
Οι φοιτητές αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο και να απαιτούν αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αποδέχονται προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Έτσι, γίνονται συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου αλλά είναι επιθυμητό να ρωτούν εκ των προτέρων για το ύψος των κοινοχρήστων.
Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

Θεσσαλονίκη: Κατρακύλα χωρίς τέλος στην αγορά ακινήτων.


Μεγάλες εκπτώσεις στην αγορά κατοικίας, αλλά και στις ενοικιάσεις καταστημάτων και γραφείων. Σε ποιες περιοχές παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες.


Το πρώτο εξάμηνο του 2011, η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη συνέχισε την καθοδική πορεία της, σε περιβάλλον αρνητικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που επιβαρύνεται από τους υψηλούς φόρους που συνοδεύουν τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με καταγραφή της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων ΔΑΝΟΣ, η αγορά χαρακτηρίζεται από την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος και την υπερβολικά υψηλή προσφορά σε σχέση με την ζήτηση. Εκεί όμως, που η εικόνα από γκρίζα γίνεται εξαιρετικά μελανή, είναι η αγορά γραφείων όπου τα ενοίκια έχουν μειωθεί έως και κατά 40% στις καλές περιοχές (prime districts) , έχοντας γενικότερα πέσει στις χαμηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετία.

Όλοι οι ενοικιαστές διαπραγματεύονται μειώσεις, ενώ η αδύναμη ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά μετεγκαταστάσεις και όχι νέες δραστηριότητες. Είναι τέτοια η κρίση που μαστίζει την αγορά χώρων γραφείων, που τα μισθώματα παρουσιάζουν απώλειες που πλησιάζουν το 100% σε σύγκριση με το 2007, τη χρονιά δηλαδή που είχαν αγγίξει το ανώτατο σημείο στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αλλά και ιστορικά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, έχουν και αυτές καταγράψει μεγάλες μειώσεις, λόγω των πολλών κενών γραφείων όπως και της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. Σήμερα, γραφεία στις πλέον περιζήτητες περιοχές, όπως είναι η Τσιμισκή στο κέντρο και στα ανατολικά τμήματα των δήμων Πυλαίας και Θέρμης, κυμαίνονται στις τιμές από 800 μέχρι 2.200 ευρώ/ τ.μ. και, από 700-1.000 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Στα καταστήματα, όπου οι νέες κινήσεις προέρχονται κυρίως από τις εταιρείες τροφίμων (DEAL) και ένδυσης, οι μειώσεις στα μισθώματα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 20%-25% στις πιο εμπορικές οδούς, δηλαδή σε Τσιμισκή και Μητροπόλεως. Αλλά με κενά καταστήματα που υπολογίζονται στο 35% των συγκεκριμένων χώρων, καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες μειώνουν τα ενοίκια έως και κατά 50%.

Η αγορά κατοικίας, επιβαρύνεται από τα πολλά νεόδμητα που προστέθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2011, στα ήδη αδιάθετα διαμερίσματα, στις περιοχές Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριάς και Πυλαίας. Οι ιδιοκτήτες προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν, σε περιπτώσεις ανάγκης μειώνουν τις τιμές έως και κατά 40% από την αρχική τους απαίτηση.

Εκτιμάται, ότι στην επόμενη διετία και με δεδομένη την παύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, θα ισορροπήσουν προσφορά με ζήτηση. Σημειώνεται πάντως ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές, καταγράφονται στις ακριβές περιοχές των ανατολικών προαστίων της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από Πανόραμα και φτάνοντας μέχρι Καλαμαριά και Θέρμη, όπου συχνά οι μειώσεις φτάνουν στο 30%.

Τέλος, η αγορά αποθηκευτικών χώρων και logistics, κυμαίνεται μεταξύ 1-3 ευρώ/τ.μ. στα ενοίκια και 600-1.000 ευρώ/τ.μ. στις αγορές. Το πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται , είναι για σχετικά μικρούς χώρους, των 2.000 - 3.000 τ.μ. και για τεμάχια γης που σε επόμενη χρονική φάση, σε καταλληλότερες συνθήκες ο αγοραστής σχεδιάζει να αξιοποιήσει.  www.voria.gr

"Βαρυχειμωνιά" στα εξοχικά.



Παραδοσιακά τέτοια περίοδο το αγοραστικό ενδιαφέρον στην κτηματαγορά στρεφόταν στις εξοχικές κατοικίες, ενώ η ζήτηση αναζωπυρωνόταν σημαντικά το φθινόπωρο στην κύρια κατοικία.Συνήθως, τέλος καλοκαιριού υπήρχε κινητικότητα σε εξοχικά αλλά και κύρια κατοικία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ηταν η εποχή που καταγραφόταν ο μεγαλύτερος αριθμός αγοραπωλησιών, ιδίως όσο πλησίαζε το τέλος του έτους.

Από πέρυσι και ακόμα περισσότερο φέτος, αγοραστικό ενδιαφέρον δεν υφίσταται, ούτε στα εξοχικά, αλλά ούτε και στις κύριες κατοικίες. Οι τιμές εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει πάνω από 10% κατά μέσο όρο από τις αρχές του έτους, επηρεάζοντας τόσο τα νεόδμητα, όσο και τα παλιότερα
ακίνητα.

Ειδικά όσον αφορά στα νεόδμητα, μεσίτες επεσήμαναν ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις κατασκευαστών που επιχειρούν να "ξεστοκάρουν" δηλαδή να πωλήσουν διαμερίσματα που έχουν κατασκευάσει την τελευταία διετία ή και περισσότερο, αλλά δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να βρουν αγοραστές.

Η τάση αυτή έχει λάβει πιο γενικευμένο χαρακτήρα από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι φόροι κατοχής ακινήτων και κυρίως ο ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), που έχει πλήξει τους κατασκευαστές. Ετσι, μόνο απορία δεν θα πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η σημερινή κρίση θα διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο ή ακόμα και τρία χρόνια, με τις τιμές να ακολουθούν αντιστοιχα
καθοδική πορεία. www.buildnet.gr

Μετά το 2014 πιθανή η ανάκαμψη της κτηματαγοράς.



Δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την αγορά των ακινήτων όσο διαρκεί η αβεβαιότητα στα μακροοικονομικά της χώρας. Οι αναλυτές, αλλά και τα στελέχη της αγοράς του real estate συμφωνούν πως η προοπτική για τα ακίνητα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την άρση της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.Η εκτίμηση των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, που πλέον τηρεί συγκροτημένη βάση δεδομένων για την πορεία της αγοράς σκινήτων, είναι πως για ακόμα μια διετία, δηλαδή 2013-2014 η αγορά θα κινείται πτωτικά. Αλλαγή του αρνητικού πρόσημου δεν αναμένεται πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2014 και πάλι η όποια ανάκαμψη εκτιμάται πως θα είναι εξαιρετικά αργή.

Όπως φαίνεται από τα στατιστκά στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών των πιστωτικών ιδρυμάτων για τα οικιστικά ακίνητα (μέρος των οποίων μπορεί να μην αφορά αγοραπωλησίες, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων) στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των συναλλαγών ήταν κατά 51,4% μικρότερος από το ίδιο τρίμηνο πέρσι, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η μείωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2010 ήταν 35,6%. Η αξία δε των συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν μικρότερη κατά 56,4%. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, οι ανοδικές φάσεις στην αγορά ακινήτων διαρκούν κατά μέσον όρο περισσότερο από ότι οι καθοδικές, ενώ η πτώση των τιμών είναι μικρότερη σε ποσοστό από ότι η άνοδος που προηγήθηκε. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η ελληνική αγορά θα ακολουθήσει το μέσο όρο, άλλωστε η προϋπόθεση του σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος ακόμα αναζητείται. Πάντως, η μείωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα συνολικά από το υψηλότερο επίπεδο τους το τρίτο τρίμηνο του 2008 και μέχρι το δεύτερο τρίμηνο φέτος (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος) είναι 19,1%, όταν η αύξηση κατά τον ανοδικό κύκλο που προηγήθηκε (2004 - 2008) ήταν της τάξης του 30%. Βεβαίως, όπως προαναφέραμε υπάρχει ακόμα μέλλον στο αρνητικό πρόσημο.

Η γήρανση του πληθυσμού

Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη αναφορά της Eurobank με τίτλο "Η ελληνική αγορά ακινήτων στα χρόνια της κρίσης" στους αρνητικούς παράγοντες που θα επιδράσουν οτη μελλοντική αγορά κατοικίας, κυριότερος είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μακροχρόνιο πρόβλημα. Οι αγορές ακινήτων σε χώρες όπου ο πληθυσμός αυξάνεται μπορούν να προσβλέπουν σε πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενας δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι το ύψος των μελλοντικών εισοδημάτων. Ακόμα και αν επιτευχθεί η μακροοικονομική σταθερότητα σε εγχώριο και ευρωπαϊκό περιβάλλον, αναμένεται να ακολουθήσει μια μακρά περίοδος χαμηλών εισοδημάτων, κάτι που σαφώς δεν θα επιτρέψει επανάληψη των πρόσφατων ρυθμών ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων. Τρίτος αρνητικός παράγοντας είναι η συνεχής μεταβολή προς το δυσμενέστερο του φορολογικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί ήδη μεγάλη τροχοπέδη στην αγορά κατοικίας. To ελληνικό νοικοκυριό θεωρούσε πάντοτε την επένδυση στην ιδιοκατοικούμενη κατοικία του τον ασφαλέστερο τρόπο αποταμίευσης. Η σχέση αυτή φαίνεται να έχει διαταραχθεί πρόσφατα, με την επιβολή ολοένα αυξανόμενης φορολογίας στην ιδιοκτησία ακινήτων, n οποία είναι παρουσιάζεται μελ' ως προσωρινή, αλλά ουδείς γνωρίζει τη διάρκεια της. To μέλλον της αγοράς ακινήτων, επομένως, θα εξαρτηθεί και από τη μακροπρόθεσμη φορολογικά μεταχείριση της αγοράς κατοικίας.

Διαθέσιμη ρευστότητα

Τέλος, σημαντικοί θα είναι οι περιορισμοί της διαθέσιμης ρευστότητας μέσω του χρηματοπιστωτικού οχήματος. Ακόμα και όταν οι συνθήκες εξομαλυνθούν και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν μετά την απώλεια που προξένησε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε κεφάλαια και ρευστότητα, οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης δεν αναμένεται να είναι ξανά τόσο υψηλοί όσο στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό με την Ευρωζώνη. Στους θετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα περιλαμβάνονται ο τουρισμός, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού και του νομμικού πλαισίου και η σταδιακά αποκατάσταση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της συμφωνίας γα μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα του κοινού νομίσματος. www.buildnet.gr

Αύξηση 16,4% στις ρυθμίσεις δανείων.


Αύξηση 16,4% παρουσίασαν οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι τράπεζες, ήδη από τις αρχές του 2010, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία.

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.

Σύμφωνα με την ΕΕΤ:
οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και
οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.
www.ered.gr

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Προς πώληση το ΤΤ με διαδικασίες «fast track».



Την αιφνιδιαστική έναρξη διαδικασίας αποκρατικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φαίνεται ότι ξεκίνησε η κυβέρνηση.
Αργά το βράδυ της Τρίτης η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έλαβε την εντολή να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της για το οικονομικό έτος 2011 το αργότερο έως την Παρασκευή.
Όμως, με δεδομένο ότι θα παρουσίαζε ζημίες ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τη λειτουργία του. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει και εικάζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει εκτός απροόπτου σε διαγωνισμό για την πώλησή του.
Άμεσα ενδιαφερόμενες είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank καθώς κατέχουν το 12% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους στην τράπεζα οι οποίοι ετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο κατέχει το 35% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναφέρει το protothema.gr.

Άλμα στα «κόκκινα» δάνεια.



«Μη εξυπηρετούμενα» χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος ένα στα τρία καταναλωτικά δάνεια και το 17,2% των στεγαστικών, επί συνόλου 77 δισ. ευρώ.
Η αδυναμία πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις είναι τέτοια ώστε σταμάτησαν να εξυπηρετούνται ακόμη και δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα.
Η άτυπη στάση πληρωμών από τα νοικοκυριά και οι ερμητικά κλειστές κάνουλες χρηματοδότησης που κρατούν οι τράπεζες έχουν «νεκρώσει» την αγορά και προοιωνίζονται ακόμη χειρότερες μέρες.
ΠΗΓΗ: Η Αυγή

Φόροι στα ακίνητα.


Σε διαχωρισμό των στοιχείων των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που έχουν δηλωθεί από τους έγγαμους φορολογούμενους προχωρά η ΓΓΠΣ, ώστε η εκκαθάριση του ΦΑΠ να γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και να αποσταλούν δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Το φθινόπωρο περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1.1.2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010. Ο ΦΑΠ του 2010 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 2% , μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 400.000 ευρώ. Ακολούθως περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ. Από τους φόρους αυτούς το υπουργείο Oικονομικών προσδοκά να εισπράξει 1 δισ. ευρώ εφέτος.

"Αυθαίρετα" και τα φωτοβολταϊκά;



Να αποσταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος, προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πολεοδομίας, για να δοθεί τέλος στη σύγχυση σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ζητάει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).Οπως, αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά έχουν καθοριστεί λεπτομερώς με σειρά νόμων και υπουργικών αποφάσεων, ατυχώς, με το νέο Οικοδομικό Κανονισμό έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση στις Διευθύνσεις Πολεοδομίας για το κατά πόσο συνεχίζεται το υπάρχον καθεστώς έκδοσης εγκρίσεων εργασιών μικρής κλίμακας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

"To θέμα λύνεται με την αποστολή μιας διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πολεοδομίας, κάτι που αναμένεται εδώ και μήνες", αναφέρει ο Σύνδεσμος, ενώ προσθέτει ότι η τελευταία πληροφόρηση που είχε, ήταν ότι η εγκύκλιος αυτή επρόκειτο να εκδοθεί στα μέσα Οκτωβρίου, "για να αφορά και άλλα θέματα του Οικοδομικού Κανονισμού που χρήζουν διευκρινίσεων".

Ο ΣΕΦ υπογραμμίζει τη βαρύτητα του θέματος και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα καθώς τονίζει:

-ότι το θέμα αφορά έργα συνολικής ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ,
-διακυβεύεται η μη έγκαιρη υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων για τα οποία έχουν ξοδευτεί ήδη αρκετά χρήματα από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα των έργων αυτών, λόγω παρέλευσης των ισουσών προθεσμιών.
-αποσυντονίζεται η αγορά και υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται, ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας. Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια (πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες), δεν απαιτείται ούτε αυτή η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Η ρύθμιση αφορά τον οικιακό τομέα, καθώς και τα μικρά και μεσαία συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια επιχειρήσεων.

Οι Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα στην Μαύρη Θάλασσα.



Πάνω από 110.000 Ρώσοι έχουν αγοράσει ακίνητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την Ένωση Ακινήτων του Μπουργκάς, ενώ το ενδιαφέρον συνεχίζει να παραμένει υψηλό.
Το ενδιαφέρον των Ρώσων επικεντρώνεται σε ακίνητα σε αστικούς οικισμούς αλλά και σε εξοχικές κατοικίες, σε περιοχές όπως το Πομόριε, το Νέσεμπουρ, η Σωζόπολη και το Πρίμορσκο.
www.buildnet.gr

"Χρυσάφι" η γη - μία στις τέσσερις αγοραπωλησίες στην επαρχία αφορά αγροτεμάχιο.



Την ώρα που οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων στις μεγάλες πόλεις καταρρέουν και οι αγοραπωλησίες «παγώνουν», το ενδιαφέρον των επενδυτών στην επαρχία εστιάζεται στα αγροτεμάχια. Αλλά και παγκοσμίως η εύφορη αγροτική γη αποδεικνύεται, πραγματικό «χρυσάφι».

Μπορεί στην Αττική το ενδιαφέρον για αγροτεμάχια να καταγράφεται περιορισμένο, ωστόσο στην επαρχία,  τα αγροτεμάχια αποδεικνύονται "φιλέτα" ακόμη και σε καιρό κρίσης.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ότι στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των αγοραπωλησιών όσον αφορά στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια (23%), ενώ ώθηση στην συγκεκριμένη κατηγορία δίνει η επιστροφή αρκετών νέων στην επαρχία και το χωράφι, όπως επίσης και η επιθυμία για επενδύσεις σε «ασφαλές καταφύγιο», όπως θεωρούνται ανέκαθεν από τους ειδικούς τα "κομμάτια" της αγροτικής γης.

Ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, η εύφορη αγροτική γη αποδεικνύεται πραγματικό "χρυσάφι". Αυτό φανερώνει η τελευταία κίνηση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, που μέσω της βραζιλιάνικης εταιρίας Adecoagro, πούλησε ένα αγροτεμάχιο 14 φορές πάνω από την τιμή που το αγόρασε, προ δεκαετίας.

Η Agroadeco, της οποίας ο Σόρος είναι ο κύριος μέτοχος, διαθέτει 3 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη.

Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, έκτασης 76.000 στρεμμάτων στο Σαν Χοσέ της Αργεντινής, πωλήθηκε έναντι 121 δολαρίων το στρέμμα, από τα 8,5 δολάρια το στρέμμα που είχαν καταβληθεί για την αγορά του, το 2010.

Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία είναι ενδεικτική της εκρηκτικής ανόδου των τιμών της αγροτικής γης στη Νότια Αμερική. Βάσει των εκτιμήσεων της SLC Agricola, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους που δραστηριοποιούνται στη βραζιλιάνικη γεωργία, οι τιμές της αγροτικής γης στη συγκεκριμένη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 18,2% μέσα στο τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (τα οποία δεν συνυπολογίζουν την αξία του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού), η αξία της αγροτικής γης στη Βραζιλία αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς ακόμα και από τις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Γεωργίας, οι τιμές το τελευταίο έτος αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,9% (που ανεβαίνει στο 4,5% για τις αροτραίες καλλιέργειες).

Πάντως η μέση τιμή της αγροτικής γης στις ΗΠΑ παραμένει σημαντικά υψηλότερη, στα 652 δολάρια το στρέμμα, έναντι 381 δολάρια το στρέμμα (787 ρεάλ) που κοστίζει στη Βραζιλία. Για το λόγο αυτό εξάλλου και πολλοί επενδυτές συρρέουν στη χώρα για να αγοράσουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, αναγκάζοντας την Μπραζίλια να επιβάλλει περιορισμούς στις πωλήσεις γης σε ξένους.

Η έρευνα της REMAX για την ελληνική αγορά

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2011 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες αν όχι τη δυσκολότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Αναπόφευκτα επηρεάστηκε σημαντικά και ο κλάδος της διαμεσολάβησης ακινήτων.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά, είναι το πάγωμα των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, καθώς και η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Η επιβολή έκτακτων φόρων και το κλίμα ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας ενίσχυσαν την αναβλητικότητα εκ μέρους των αγοραστών και δημιούργησαν υπερπροσφορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της REMAX οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνοπτικά οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών ακινήτων ήταν κατά 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010 ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 10%.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 21% ενώ των νέων σε ποσοστό 7%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 20% ενώ στα νεόδμητα 10%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 13%, ενώ για τα νεόδμητα στο 17%.

Όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων. Για το επόμενο χρονικό διάστημα η πορεία της κτηματαγοράς θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφυγή εντονότερων πιέσεων προς τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετική ψυχολογία, παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Επιπλέον παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων που θα τονώσει ακόμη εντονότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας

Το 2011 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου της RE/MAX ήταν σε ποσοστό 80% κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες) ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν το 12%. Τα επαγγελματικά περιορίστηκαν σε ποσοστό 8%.

Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων (88%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 9% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά ενώ το ποσοστό των οικόπεδων / αγροτεμάχιων στο 3%.

Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (97%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα.

Στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων (23%) ενώ και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες με ποσοστό 70%.

Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος αφού πανελλαδικά - και συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών – προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 77%. Ένα στα τρία ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 30 ετών.

Στην Αττική οι παλαιές κατοικίες άνω των 30 ετών άγγιξαν το 42% , ενώ στη Θεσσαλονίκη το 48% αντίστοιχα.

Στις αγορές της περιφέρειας μόλις το 16% των συνολικών αγοραπωλησιών αφορά σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών.

Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών 3 στους 4 αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110τμ.). Η πλέον δημοφιλής κατηγορία είναι η κατηγορία 71-90τμ σε ποσοστό 22% ακολουθούμενη από την κατηγορία 51-70τμ. με 20%.

Στην Αττική το ποσοστό των μικρών και μεσαίων κατοικιών (μέχρι 110τμ) έφθασε το 71%, στη Θεσσαλονίκη το 76% του συνόλου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το 85%!

www.buildnet.gr

Ερώτηση για τα 562 ελληνικά νησιά που μπορούν να πωληθούν.



Το ζήτημα που έχει τεθεί περί πώλησης ελληνικών νησιών καθώς και το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, φέρνει στο προσκήνιο ο γραμματέας της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, με ερώτησή του προς τον Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή της δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε γαλλική εφημερίδα.

Οπως αναφέρει, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μιλάνε για εμπορική αξιοποίηση νησιών στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος καθώς το ελληνικό δημόσιο έχει στη διάθεσή του 562 νησιά που είναι διαθέσιμα για εκμετάλλευση, συνολικού εμβαδόν 240 εκ. τετραγωνικών μέτρων.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μαρκόπουλος ρωτά τον κ. Σαμαρά:

"-Γιατί έγινε η συγκεκριμένη εξαγγελία; Έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και τώρα ξεπουλάμε νησιά; Πως διασφαλίζεται η μη αλλαγή χρήση γης καθ΄ όλη την διάρκεια της πώλησης ή ενοικίασης;

-Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός; Θα δώσει εντολή για άμεση δημοσιοποίηση του συνόλου των προς πώληση νήσων; Πως συνδέεται το παρόν ζήτημα με την χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ; Ποιες οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να διασφαλιστούν, η προέλευση και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι υποψήφιοι αγοραστές;

-Έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να ανακύψουν νομικά ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως η αστυνόμευση, η φορολόγηση & δασμολόγηση εμπορευμάτων, η αρμοδιότητα σε θέματα έρευνας & διάσωσης και το πλαίσιο υποδοχής παράνομων μεταναστών στις "ιδιωτικές" νήσους; Να ενημερωθεί η Βουλή για το θεσμικό πλαίσιο";

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Εγκύκλιος για τη μεταφορά του τέλους ακινήτων στις ΔΟΥ.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ.
Τη δυνατότητα διαχωρισμού του τέλους ακινήτων από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τη μεταφορά του στην αρμόδια ΔΟΥ δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ ενώ εάν δηλώσει αδυναμία καταβολής του απαιτούμενου ποσού προκειμένου να «αποκοπεί» το τέλος από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να καταβάλλει 50 ευρώ και να γίνει η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού από την εφορία.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνονται κατά περίπτωση τα εξής:

- Εάν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του ΕΕΤΗ∆Ε έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού από τον υπόχρεο.

- Εάν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗ∆Ε) με μειωμένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους με μειωμένο συντελεστή, προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ∆ΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή ΕΕΤΗ∆Ε έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆ΟΥ.

- Σε περίπτωση αλλαγής προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος (παρόχου), καταβάλλεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ. η τρέχουσα και οι τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του ΕΕΤΗ∆Ε έτους 2012 και η ∆.Ο.Υ. χορηγεί άµεσα βεβαίωση για αλλαγή παρόχου.

Το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ.. Εφόσον ο υπόχρεος δηλώσει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50,00€, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., προκειµένου να χορηγηθεί η βεβαίωση αλλαγής παρόχου.

Ο ∆Ε∆∆ΗΕ θα ενηµερώνεται καθηµερινά µε ηλεκτρονικό τρόπο, για όλες τις ενέργειες που γίνονται από τις ∆.Ο.Υ. µέσω της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).

Συμβουλές για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας.



Ενόψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, συμβουλές προς γονείς και μαθητές δίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος, για την εύρεση κατοικίας. Σημειώνει ότι υπάρχουν σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται με μίσθωση φοιτητικών κατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, οι φοιτητές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

- Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου εκτός από τις μεγαλουπόλεις.
- Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ).
- Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι.
- Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
- Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
- Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
- Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
- Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).
- Οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη. Τέτοιους όρους τους διαγράφουν αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται οπωσδήποτε δικηγόρο.
- Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
- Οι φοιτητές αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο και να απαιτούν αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αποδέχονται προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Έτσι, γίνονται συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
- Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου αλλά είναι επιθυμητό να ρωτούν εκ των προτέρων για το ύψος των κοινοχρήστων.
- Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
- Να δίνουν μεγάλη προσοχή σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες που για να τις δει κάποιος απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση (δηλ. υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου).
-Επίσης, συμφέρουσα λύση λόγω της οικονομικής ύφεσης είναι αντί να μισθώσουν μια κατοικία να την αγοράσουν είτε με μετρητά, είτε με μετρητά και μέρος δανείου όπου αντί ενοικίου θα καταβάλουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο που μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να το μισθώνουν είτε να το πουλήσουν.
- Τέλος, θα πρέπει επίσης το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει το φορολογικό συντελεστή σε όσους ιδιοκτήτες αποδεδειγμένα μισθώνουν τις κατοικίες τους σε φοιτητές γιατί η φορολόγηση στα εισοδήματα είναι υπερβολική. www.buildnet.gr

ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 5% ΕΩΣ 15% ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ-- Τα ενοίκια της φοιτητικής στέγης σε όλη την Ελλάδα.




Στο κυνήγι της ενοικίασης φθηνής φοιτητικής στέγης, ρίχνονται χιλιάδες οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να παίρνουν το εισιτήριο για κάποια σχολή ΑΕΙ και ΤΕΙ μακριά από το πατρικό τους. Η ανακοίνωση των βάσεων χθες, έβαλε τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, ωστόσο, τώρα ξεκινά το άγχος για το «στήσιμο» του φοιτητικού νοικοκυριού μακριά από την οικογένεια.

Ωστόσο, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, έτσι και φέτος, οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες, ειδικά στην επαρχία όπου πολλά τμήματα θα έχουν λιγότερους φοιτητές ενώ η προσφορά σπιτιών είναι πλέον τεράστια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κτηματομεσιτών, η ενοικίαση φοιτητικής στέγης φέτος θα είναι φθηνότερη από 5% έως 15%, ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα του σπιτιού. Κατά μέσο όρο οι γκαρσονιέρες ενοικιάζονται από 150 έως 350 ευρώ το μήνα, τα δυάρια από 250 έως 400 ευρώ ενώ από τρία δωμάτια και πάνω μπορούν να φτάσουν τα 500-600 ευρώ.

Συγκατοίκηση
Το κύριο χαρακτηριστικό, επίσης, της φετινής (αλλά και της περσινής) χρονιάς είναι ότι για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, επιλέγεται η λύση της συγκατοίκησης όπου τα έξοδα μοιράζονται. Ετσι, φοιτητές αναζητούν δύο ή τρεις συγκατοίκους και ενοικιάζουν ένα σπίτι 3 - 4 δωματίων. Ετσι, αν μισθωθεί διαμέρισμα τριών δωματίων με 500 ευρώ το ενοίκιο μοιράζεται από 170 ευρώ, ομοίως και τα λοιπά έξοδα. Αν όμως, επιλεγεί μια γκαρσονιέρα, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αλλο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι στις φοιτητουπόλεις της επαρχίας η ζήτηση είναι μικρότερη με αποτέλεσμα να πέφτουν σημαντικά και τα ενοίκια, ειδικά για παλαιά σπίτια. Μπορεί κάποιος να βρει νεόδμητη γκαρσονιέρα με 200 ευρώ ή δυάρι με 250 ευρώ ενώ τα σπίτια 20ετίας μισθώνονται από 150 έως 300 ευρώ. Γενικά τα παλαιά σπίτια ενοικιάζονται έως και 30% κάτω. Το μέσο ενοίκιο για το... κεραμίδι του φοιτητή ανέρχεται στην Ελλάδα στα 300 ευρώ ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σπίτια που ενοικιάζονται 500-600 ευρώ, κυρίως στις φοιτητοπεριοχές με έλλειψη καλών ακινήτων.

Τα σπίτια που ενοικιάζονται κάθε χρόνο μπορούν να φτάσουν τα 80-100 χιλιάδες ενώ κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 2.500 έως 5.000 ετησίως. Συνολικά, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή σε μια πόλη μακριά από το σπίτι του ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το μήνα, με το 40% αυτών να δαπανάται για ενοικίαση σπιτιού. Η οικονομική κρίση, εκτιμάται ότι έχει ρίξει κατά 30% τα έξοδα.

Ο χάρτης της φοιτητικής στέγης διαμορφώνεται ως εξής:

Αττική
Γκαρσονιέρες και δυάρια γίνονται ανάρπαστα αυτή την εποχή, κυρίως κοντά στις σχολές όπως Παγκράτι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ιλίσια και στο κέντρο, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τους Αμπελόκηπους κ.λπ. Η μίσθωση ενός τέτοιου σπιτιού εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται. Μια καινούρια γκαρσονιέρα μπορεί να νοικιαστεί και 200-300 ευρώ και ένα νεόδμητο δυάρι έως 500 ευρώ. Όμως τα παλαιότερα μισθώνονται από 180 έως 450 ευρώ τον μήνα. Πιο οικονομικές γειτονιές για φοιτητές είναι το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Ιλιον, Πατήσια.

Βόρεια Ελλάδα
Ακριβή σε γενικές γραμμές η συμπρωτεύουσα, κυρίως στο κέντρο και κοντά στο πανεπιστήμιο. Αν και οι τιμές υποχωρούν φέτος κατά 10%-15%, εν τούτοις οι οικογένειες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα καινούριο δυάρι μπορεί να μισθωθεί έως 500 ευρώ ενώ τα παλαιά κυμαίνονται από 300 έως 400 ευρώ. Στην Κομοτηνή οι γκαρσονιέρες και πολλά στούντιο στην περιοχή της Παλιάς Πρυτανείας και στο κέντρο νοικιάζονται έως 250 ευρώ. Στην Ξάνθη οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ για μικρά διαμερίσματα ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει μεγάλη προσφορά νέων κατοικιών με κόστος έως 350 ευρώ ενώ τα παλαιά δίνονται 250-400 ευρώ. Υπάρχουν πολλές γκαρσονιέρες αποκλειστικά για φοιτητές που μισθώνονται αντί 200-300 ευρώ.

Άλλες πόλεις
Στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ, τα δυάρια από 250 έως 450 ευρώ. Στα Ιωάννινα οι τιμές για γκαρσονιέρες να φτάνουν τα 280 ευρώ και για δυάρια τα 450 ευρώ.

Στην Κρήτη ξεχωρίζουν τα Χανιά και το Ηράκλειο με πολλά κενά διαμερίσματα που μισθώνονται από 200 έως 400 ευρώ τον μήνα. Στο Ρέθυμνο οι καινούριες γκαρσονιέρες δίνονται προς 300 ευρώ και τα δυάρια, κυρίως στις περιοχές Κουμπές και Καλλιθέα, ενοικιάζονται έως 450 ευρώ. Στη Λάρισα υπάρχουν καινούρια τριάρια με 450 ευρώ και γκαρσονιέρες με 220 - 280 ευρώ στις περιοχές Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Αγιος Κωνσταντίνος. Οσο για τον Βόλο, στο κέντρο τα καινούρια δυάρια μισθώνονται από 320 έως 380 ευρώ, τα μεταχειρισμένα από 250 έως 280 ευρώ.  www.imerisia.gr

Στα 3/10 της σύνταξης μειώνει το ΙΚΑ την παρακράτηση για δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών.



Το ποσοστό που παρακρατεί το ΙΚΑ για την εξυπηρέτηση δανείων που έχουν ληφθεί από το Τμήμα Παρακαταθηκών και Δανείων, διαμορφώνεται στα 3/10 της σύνταξης, από τα 6/10 που ήταν έως τώρα, σύμφωνα με έγγραφο της διεύθυνσης ασφαλιστικών υπηρεσιών του Ιδρύματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε περίπτωση μάλιστα που η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση είναι μεγαλύτερη των 3/10 των μηνιαίων απολαβών, οι δανειολήπτες οφείλουν να γνωστοποιήσουν με υπεύθυνη δήλωση προς τις υπηρεσίες του ΙΚΑ:

- ότι συναινούν να παρακρατείται ποσοστό μεγαλύτερο των 3/10 από τις μηνιαίες απολαβές τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους ή

- ότι δεν συναινούν στη παρακράτηση ποσοστού μεγαλύτερου των 3/10 των μηνιαίων αποδοχών τους, αναλαμβάνοντας τη υποχρέωση να καταβάλουν οι ίδιοι τη διαφορά των δόσεων ανά εξάμηνο (έως 30/06 ή 31/12), στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Πειραιά ή στην Τράπεζα και στο λογαριασμό ΙΒΑΝ που τους έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που η μηνιαία δόση των δανείων είναι μικρότερη των 3/10 των τακτικών αποδοχών τους, οι δανειολήπτες δεν χρειάζεται να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση.

Η Πολιτεία αποφάσισε να διεκδικήσει τις δημόσιες εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί.



Σε αναζήτηση άλλων 2,5 δισ. ευρώ από τα ακίνητα, εκτός των όσων προβλέπονται από το Μνημόνιο, βρίσκεται η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό ανακινεί το θέμα των 250.000 ακινήτων (σπιτιών, αγροκατοικιών, οικοπέδων κ.λπ.) που έχουν περιέλθει με παράνομο τρόπο σε ιδιώτες.

Στο πλαίσιο της εξεύρεσης "φρέσκου χρήματος" θα ανασταλλούν -προσωρινά- όλες οι "ύποπτες" πράξεις αγοραπωλησιών όσων κτημάτων ή κατοικιών αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Τη στιγμή αυτή, υπολογίζεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 250.000 σπίτια ή άλλες κατασκευές. Μόνο στην Αττική, αν πιστέψουμε την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και παλαιότερα έγγραφά της προς το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ νυν κλιματικής Αλλαγής, το 60% της γης είναι καταπατημένο είτε από ιδιώτες είτε από οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, αν η ελληνική Πολιτεία αποφάσιζε σήμερα κιόλας να διεκδικήσει τις δημόσιες εκτάσεις που έχουν λεηλατηθεί, θα εισέπραττε (αναφερόμαστε σε όλη τη χώρα) το ιλιγγιώδες ποσό των 35 δισ. ευρώ (σε τιμές 2004), λύνοντας για πολλά χρόνια το πρόβλημα του ελλείμματος που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα οι αρμόδιες αρχές κωλυσιεργούσαν περίεργα, αποφεύγοντας να ψάξουν το θέμα, παρά τα προφανή οφέλη που θα έχει για την εθνική οικονομία. Γεγονός είναι ότι με την συνέργεια "λαδιάρηδων" δημοσίων λειτουργών, πολλά ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ακόμη και σε παραθεριστικά θέρετρα που ανήκουν στο ελληνικό κράτος, περιήλθαν στα χέρια διαφόρων επιτήδειων.

Πώς στηνόταν το κόλπο

Τα μέλη του παραπάνω κυκλώματος, που θυμίζει τη "Λερναία Υδρα" με το κόλπο των πλαστών συμβολαίων και την επίκληση ανύπαρκτων τίτλων ιδιοκτησίας που ανταποκρίνονταν στην πλειοψηφία τους σε κλαπέντα ή κατεστραμμένα συμβολαιογραφικά αρχεία, οι συντάκτες των οποίων είχαν αποδημήσει προ πολλού "εις τον Κύριον", απέκτησαν τεράστιες ακίνητες περιουσίες. Το μόνο που έκαναν -βοηθούμενοι και από επίορκους κρατικούς αξιωματούχους, συνήθως δασάρχες ή επικεφαλής πολεοδομιών, που διευκόλυναν με το αζημίωτο το έργο τους- ήταν να βρουν σε ποιο φορέα του δημοσίου τομέα ή σε ποιον ιδιώτη χωρίς φυσικούς κληρονόμους ανήκε το οικόπεδο που είχαν βάλει στο μάτι για να στήσουν την επιχείρηση "αρπαγής" του. Στη συνέχεια με τη συνεργασία ενός καλού δικηγόρου και μερικών "καλοθελητών" υπαλλήλων, εξαφάνιζαν τυχόν διατηρηθέντα αρχεία και πλαστογραφούσαν συμβόλαια ιδιοκτησίας, ακόμη και ένσημα της εποχής που κατασκευάστηκε το ακίνητο ή κατατμήθηκε η επίμαχη έκταση. Το συμβόλαιο αυτό μαζί με άλλα χαρτιά κατετίθεντο στο οικείο υποθηκοφυλακείο και ο κομπιναδόρος γινόταν κύριος του οικοπέδου ή του κτήματος που του "γυάλισε" γελώντας και πίνοντας σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Γι αυτό και πολλοί μέσα στην κυβέρνηση προτείνουν το "ξεσκόνισμα" όλων των φακέλων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδήγησαν να γίνουν κύριοι δημόσιας γης ιδιώτες ή διάφοροι συνεταιρισμοί.
www.buildnet.gr

Αισθητή μείωση κόστους της φοιτητικής στέγης.



Για πληθώρα διαμερισμάτων που απευθύνονται σε φοιτητές, "με ιδιαίτερα συμπιεσμένες τις τιμές", έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Β. Ελλάδας, Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς.

"Ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής μπορεί να εξασφαλίσει τη διαμονή του σε ακίνητο με τιμή ακόμα και κάτω των 150 ευρώ", ανέφερε, σημειώνοντας πως "θα ήταν φαιδρό προ πενταετίας να μιλούσε κανείς για φοιτητική διαμονή με το κόστος της να διαμορφώνεται σε ποσό κάτω των 350 ευρώ". Μάλιστα, ο κ. Δίγκας σημειώνει ότι ενώ ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων, ωστόσο μαζί με την οικογένειά του μένει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αυτό που άλλαξε είναι η σχέση σπιτονοικοκύρη - ενοικιαστή. Οπως λέει ο κ. Δίγκας, πλέον ο μισθωτής προβαίνει σε πλήθος ερωτήσεων προς τον υποψήφιο ενοικιαστή.

"Πέφτουν" οι τιμές στα φοιτητικά ενοίκια

Με ευκαιρίες για φθηνά ακίνητα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε φέτος το κυνήγι της φοιτητικής στέγης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι φοιτητές αρχίζουν αυτή την περίοδο την αναζήτηση, για να βρουν "φθηνό" σπίτι στον τόπο που βρίσκεται η σχολή τους. Υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται πάνω από 100.000 σπίτια από φοιτητές και κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 3.000 έως 6.000 ευρώ, ετησίως.

Μετά την πτώση των τιμών στα ακίνητα και τις ενοικιάσεις των επαγγελματικών χώρων, παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση και στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων. Η υποχώρηση κυμαίνεται από 7% για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα. Στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, το μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες "φοιτητουπόλεις", το μέσο ενοίκιο πέφτει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Φθηνότερες οι φοιτητουπόλεις

Όπως όλα δείχνουν, το φετινό φθινόπωρο διαφοροποιείται από τα προηγούμενα στο γεγονός ότι οι τιμές κινούνται σε πτωτική τροχιά, λόγω της οικονομικής κρίσης και όπως εκτιμούν οι κτηματομεσίτες, είναι η πρώτη υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων, που γίνεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Η υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων κυμαίνεται από 7% για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία ενοικιάζονται σε δυο ή τρεις φοιτητές μαζί.

Στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, το μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες "φοιτητουπόλεις", το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η φοιτητική στέγη φέτος θα είναι πιο οικονομική κυρίως για τα παλιά διαμερίσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η μείωση στα παλιά διαμερίσματα ανέρχεται σε ποσοστό 7%-8%. "Οι τιμές για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 200-250 ευρώ, ενώ για τα δυάρια στα 280-350", σημείωσε ο κ. Γ. Ρεβύθης.

Όσον αφορά τα νεόδμητα διαμερίσματα, ο κ. Γ. Ρεβύθης δήλωσε ότι σε αυτά οι τιμές δεν έχουν παρουσιάσει αξιόλογες μεταβολές, γιατί την τελευταία διετία δεν υπήρξαν καινούριες κατασκευές.

Επίσης, σύμφωνα με τους μεσίτες, με την ενοικίαση μεταχειρισμένου ή με αναζήτηση σπιτιού μακριά από τη σχολή μπορούν να εξοικονομηθούν έως και τα μισά χρήματα για ενοίκιο.

Ανάλογη πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 200-300 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και από 280-380 ευρώ για τα δυάρια, ενώ ανάλογα κυμαίνονται και οι τιμές στη Βόρεια Ελλάδα.
www.buildnet.gr

Αυθαίρετα: Πως θα μειωθούν τα πρόστιμα.



Νέα παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος: Η πέμπτη κατά σειρά παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως καταληκτική για την υπαγωγή στη ρύθμιση.Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει νέους ευνοϊκούς όρους για την τακτοποίηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ασθμαίνουσα διαδικασία και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προβληματισμένη από τη χαμηλή προσέλευση, η πολιτική ηγεσία τουυπουργείου προσανατολίζεται στον εξορθολογισμό αρκετών διατάξεων του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, κίνηση που θα οδηγήσει στη μείωση των προστίμων για αρκετές μικρές παραβάσεις. Με τις ισχύουσες διατάξεις μπαίνουν ουσιαστικά στο ίδιο τσουβάλι οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις εντός κτιρίων με οικοδομική άδεια και τα κτίσματα που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα. Θα πρέπει, όμως, να αντιμετωπίζεται διαφορετικά κάποιος που έχει υπερβεί κατά ένα μέτρο το επιτρεπόμενο ύψος από κάποιον που έχει σηκώσει ολόκληρο όροφο, πόσω μάλλον από εκείνον που ανέγειρε οικοδομή χωρίς άδεια.

To υπουργείο έχει λάβει γνώση των συγκεκριμένων προβλημάτων και επεξεργάζεται λύσεις που θα καταστήσουν τα πρόστιμα αναλογικότερα και δικαιότερα. Η πλειονότητα των προτάσεων που έχουν κατατεθεί χαρακτηρίζει αναγκαία τη μείωση των προστίμων, προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων. Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι προτάσεις της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, η οποία ζητά 40% οριζόντια μείωση των προστίμων, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλευση μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου. Ζητά, επίσης, την έκδοση εγκυκλίου που να διευκρινίζει ότι η ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011 αφορά σε ακίνητα που έχουν υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής μέχρι την εν λόγω ημερομηνία και έχει γίνει έναρξη εργασιών πιστοποιημένη με δημόσιο έγγραφο.

Παράταση

To ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή των προτεραστήτων της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. ’λλωστε, ο Ευάγγελος Λιβιεράτος έχει χαρακτηρίσει το θέμα των αυθαιρέτων "μείζον", τόσο για το υπουργείο όσο και την κυβέρνηση γενικότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως καταληκτική και για την κατάθεση των δικαιολογητικών της β' φάσης. Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, το υπουργείο προχωρά στην πέμπτη κατά σειρά παράταση.

Πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι 410.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής είναι δυσανάλογες των υψηλών προσδοκιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υπολόγιζε πως θα εισέπραττε 1,5 δισ. ευρώ, μέχρις σπγμής όμως, παρά τις τέσσερις παρατάσεις, τα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 625 εκατ. ευρώ. Οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί τόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας όσο και λόγω των πολλών θολών σημείων της ρύθμισης αλλά και της εκκρεμότητας που υπάρχει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
www.buildnet.gr

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Αύξηση 2,3% στις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ.


Αύξηση 2,3% σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ στα 4,47 εκατ. σε ετήσια βάση. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 3,2% στις 4,51 εκατ. κατοικίες. Παρ’ όλα αυτά, προκαλεί εντύπωση η αύξηση της ζήτησης στις κατοικίες τη στιγμή που οι τιμές μεταπώλησης έχουν αυξηθεί.
Πανεθνικά, η μέση τιμή μεταπώλησης κατοικίας διαμορφώνεται στα 187.300 δολάρια (στοιχεία Ιουλίου), κατά 9,4% πάνω σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011.
Πιέσεις στην ισοτιμία USDJPY μετά τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας.


Ανησυχία για «έκρηξη» των κόκκινων δανείων.


ΣΕ κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» τελεί το πιστωτικό σύστημα υπό τη σίγουρη, όπως όλα δείχνουν, «έκρηξη» που θα σημειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τις διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει τους επόμενους μήνες η αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εξυπηρετούν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους προς το πιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, της μείωσης των εισοδημάτων και φυσικά της αύξησης της ανεργίας.
Μάλιστα στις τράπεζες ανησυχούν ότι από τον ερχόμενο μήνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς το «μίγμα» της πίεσης γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο, με δεδομένα τη νέα άνοδο της ανεργίας μετά το πέρας των εποχικών εργασιών, τις περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την επικείμενη εφεδρεία με όποιον τρόπο και αν τελικά εφαρμοστεί και τις αυξανόμενες εισπρακτικές απαιτήσεις από πλευράς του Δημοσίου.
Ήδη τα καθυστερούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 20% του συνόλου και προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο, με σταθερά ανοδική τάση η οποία μάλιστα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Το τελευταίο τετράμηνο καταγράφεται άνοδος των επισφαλειών κατά 1% το μήνα ενώ μέχρι πρόσφατα ο ρυθμός ήταν ως 1,5% σε ορίζοντα τριμήνου.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πιστωτικού συστήματος από 14,7% του συνόλου των δανείων που ήταν στο εννεάμηνο του 2011, πήγε στο 15,9% στο τέλος του 2011, για να εκτοξευτεί στο 18,5% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και να ξεπεράσει το 20% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέσα σε εννέα μήνες περισσότερα από 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν στο σύστημα με ό,τι συνεπάγεται για αυτό για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για το σχηματισμό προβλέψεων.
Η εκτίναξη των καθυστερήσεων αποδίδεται στη βαθιά ύφεση και την άνοδο της ανεργίας και θέτει εν αμφιβόλω πλέον τις ικανοποιητικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τον έλεγχο της Blackrock τον περασμένο Νοέμβριο. Τα στοιχεία της «ακτινογραφίας» που πραγματοποίησε η Blackrock καθίστανται ουσιαστικά ανεπίκαιρα ενώ οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις και ο τελικός λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα γίνει ακόμη υψηλότερος.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται «τινάζονται στον αέρα» καθώς τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ στο ερώτημα ποιο θα μπορούσε να είναι το αντίδοτο στην επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, απαντούν ανεπιφύλακτα η ανακοπή των συνθηκών ύφεσης ώστε σταδιακά να υπάρξουν θετικές ενδείξεις στην κατεύθυνση της ανάκαμψης.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι πιστεύουν ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί άμεσα η οικονομία, είναι πολύ πιθανό να χαθεί ο έλεγχος και να απειληθεί η βιωσιμότητα του συστήματος, αφού τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες.
Αυτό που ανησυχεί κυρίως τα τραπεζικά επιτελεία είναι η ανησυχητική αύξηση που καταγράφουν οι καθυστερήσεις στην πλέον «σίγουρη» κατηγορία χορηγήσεων, στη στεγαστική πίστη, όπου και διαμορφώνονται στο επίπεδο του 15%.
Η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων μέχρι πρότινος αποτελούσε «ανάχωμα» στις επισφάλειες αφού η αποπληρωμή τουλάχιστον του στεγαστικού ήταν προτεραιότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πλέον οι δανειολήπτες προσπαθούν να καλύψουν πρώτα τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και δευτερευόντως τα υπόλοιπα, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.
Αναμένεται νομοθετική παρέμβαση.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ελεγχθεί το φαινόμενο, η κυβέρνηση επιδιώκει τη θεσμοθέτηση τρόπων ελάφρυνσης των δανειοληπτών και ήδη συζητά με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων με στόχο τη διαμόρφωση της δόσης ως το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Σημειώνεται πάντως ότι την πρακτική αυτή εφαρμόζουν ορισμένες τράπεζες ανά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η ηλικία του δανειολήπτη, δίνοντας τη δυνατότητα επιμήκυνσης ως τα 40 έτη.

Πιο ρεαλιστική λύση θεωρεί η πλευρά των τραπεζών μια εύλογη αύξηση της διάρκειας έτσι που να μειώνει τη μηνιαία δόση και την επανεξέταση των συνθηκών σε ορίζοντα πενταετίας ώστε να προσαρμοστούν εκ νέου οι όροι του δανείου. Πηγή: Express.gr

ΗΠΑ: Οι κατασκευαστικές ετοιμάζονται για το κύμα ζήτησης.




H Megan McGrath, αναλύτρια της MKM Partners που καλύπτει τον κατασκευαστικό τομέα, παλιά είχε μια φωτογραφία στο γραφείο της που έδειχνε μία πινακίδα στο Λας Βέγκας που διαφήμιζε: "Με την αγορά ενός σπιτιού, παίρνετε ένα δεύτερο δωρεάν». Για την McGrath η διαφήμιση ήταν η απόλυτη έκφραση αυτού που η ίδια αποκαλούσε "το άκρον άωτον της φρικαλεότητας" στον κλάδο με τον οποίο ασχολείται. Μετά από τόσα χρόνια πόνου και αγωνίας, η McGrath λέει ότι τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται για τους κατασκευαστές κατοικιών και δίνει σύσταση αγοράς για όλους σχεδόν τους μεγάλους παίκτες του κλάδου, όπως η Toll Brothers (TOL), KBHome (KBH) και η Lennar (LEN).
Η πιο πρόσφατη ένδειξη της αισιοδοξίας που επικρατεί στον κλάδο είναι τα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας κατασκευής πολυτελών κατοικιών Toll Brothers, τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των αναλυτών, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε 61,6 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου -σχεδόν 50% παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Η μετοχή της Toll Brothers έκλεισε με άνοδο 1,20 δολαρίων φτάνοντας τα 33,01 δολάρια, την υψηλότερη τιμή της από τα τέλη του 2006. Ο δείκτης Standard & Poors Super composite Homebuilder 11 εταιρειών έχει σημειώσει άνοδο 60% μέχρι στιγμής φέτος.
Ορισμένοι αγοραστές κοιτάζουν μόνο νεόδμητα σπίτια, επιδιώκοντας είτε να βρουν κάτι που να μπορούν να προσαρμόσουν εύκολα στις προτιμήσεις τους ή να αποφύγουν τις επισκευές που χρειάζονται οι παλαιότερες κατασκευές. Αλλά πολλοί αγοραστές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα αν ένα σπίτι είναι καινούριο ή παλιό, εφόσον η τιμή, η τοποθεσία και τα χαρακτηριστικά του να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Οι κατασκευαστές μπορεί να προσελκύουν περισσότερους από αυτούς τους υποψήφιους αγοραστές που δεν ενδιαφέρονται για την ηλικία των σπιτιών, επειδή δεν υπάρχουν και πολλά σπίτια προς πώληση.
Αν ψάχνετε να αγοράσετε ή γνωρίζετε κάποιον που ψάχνει, τότε το γνωρίζετε μάλλον ήδη ότι οι επιλογές δεν είναι και πολλές. Ο BuckHorne, αναλυτής της Raymond James (RJF), λέει ότι η δυσκολία των αγοραστών να βρουν ένα υφιστάμενο σπίτι είναι ο βασικός λόγος πίσω από αυτή την ανωμαλία. Η Fannie Mae (FNMA), η FreddieMac (FMCC) καθώς και οι τράπεζες που διαχειρίζονται κατασχέσεις και περιπτώσεις ακινήτων με οικονομικές εκκρεμότητες δεν είναι πρόθυμες να διαθέσουν τα σπίτια αυτά στην αγορά. «Το απόθεμα εξακολουθεί να είναι τεράστιο, αλλά επιστρέφει στην αγορά με αργούς ρυθμούς», γράφει ο Horne σε ένα e-mail του. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον αριθμό των δανειοληπτών με εκκρεμούσες οφειλές που δεν μπορούν εύκολα να πουλήσουν επειδή το ποσό της υποθήκη τους είναι μεγαλύτερο από την αξία τους σπιτιού τους, όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν.
Τα λίγα προσιτά σπίτια προς πώληση σαρώνονται από επενδυτές και άλλους αγοραστές με ρευστότητα από πολλούς τομείς, ανθρώπους που ο συνήθης επίδοξος ιδιοκτήτης που χρειάζεται την προσημείωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, ο Horne λέει, «Όλα αυτά οδηγούν τους συνήθεις αγοραστές σε συγκροτήματα νεόδμητων κατοικιών φέτος, επειδή τα υφιστάμενα σπίτια άνω της μέτριας ποιότητας έχουν ήδη ξεδιαλεχτεί και εξαφανιστεί».
Οι εισηγμένες κατασκευαστικές όπως η Toll και η Pulte Group (PHM) κερδίζουν επιπλέον μερίδιο αγοράς επειδή οι μικρότερες, ιδιωτικές κατασκευαστικές είτε βούλιαξαν στη διάρκεια του κραχ της αγοράς ακινήτων ή δεν μπορούν να πάρουν δάνεια για να αγοράσουν γη και να χτίσουν, εξηγεί η McGrath. Λέει ότι οι δημόσιοι κατασκευαστές ήταν σε θέση να αγοράσουν κάποια επιθυμητή γη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, συχνά εστιάζοντας σε μικρότερα έργα με 30 ή 50 σπίτια, ας πούμε, και όχι τόσο μεγάλες εκτάσεις με εκατοντάδες σπίτια που ήταν της μόδας κατά την περίοδο διόγκωσης της φούσκας. «Έχουμε ακούσει από πολλούς κατασκευαστές ότι δεν θέλουν να αναλαμβάνουν αυτά τα τεραστίων διαστάσεων συγκροτήματα αν έχουν άλλη επιλογή», μας μεταφέρει η McGrath. Εξάλλου, είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν γη πιο κοντά στις πόλεις, το οποίο είναι και το πιο επιθυμητό.
Οι κατασκευαστές δεν χτίζουν πλέον σπίτια για να μελλοντική διάθεση, αλλά μόνο κατά παραγγελία. Τον Ιούλιο, οι αιτήσεις για νέες άδειες οικοδομής έφθασαν το μεγαλύτερο αριθμό τους από τον Αύγουστο του 2008. Αν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιστρέψει και οι άνθρωποι που έχουν μείνει στο περιθώριο τα τελευταία επτά χρόνια της ύφεσης στην αγορά ψάχνουν για να αγοράσουν, η πρόκληση για τους κατασκευαστές θα είναι να διαθέτουν αρκετά σπίτια ώστε να καλύψουν τη ζήτηση.
www.capital.gr

Φ/B στις Στέγες: Κορεσμένη η Πελοπόννησος, μικρό το ενδιαφέρον στα Νησιά.



Σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα, όπου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το σημείο του κορεσμού, στη νησιωτική Ελλάδα το ενδιαφέρον ως τώρα εμφανίζεται περιορισμένο.

Έτσι, ενώ στην Πελοπόννησο, σύμφωνα και με πρόσφατη διευκρίνιση της ΡΑΕ, οι σταθμοί του "Ειδικού προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις" (ΦΕΚ Β'1079/4.6.2009) εμπίπτουν στην υπ’ αριθμ. 699/01-08-2012 απόφασή της με την οποία η περιοχή χαρακτηρίζεται ως έχουσα κορεσμένο δίκτυο, περίπου έξι στα δέκα ελληνικά νησιά δεν έχουν ούτε ένα kW φ/β σε στέγη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του real.gr, από τα 58 μη διασυνδεδεμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο (συν οι Οθωνοί και η Ερεικούσα βορείως της Κέρκυρας, στο Ιόνιο), στα 37 δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα kW φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, στους Λειψούς, το Μαράθι , τη Μεγίστη, την Ίο, την Κάσο, την Κίμωλο, το Κουφονήσι, τη Θηρασιά, τη Θύμαινα, τον ’γιο Ευστράτιο, το Αγαθονήσι, την Αμοργό, την Ανάφη, τα Αντικύθηρα, την Αντίπαρο, τους Αρκούς, τη Γαύδο, το Γυαλί, τη Δήλο, τη Δονούσα, την Ερεικούσα, τη Νίσυρο, τους Οθωνούς, τη Σύμη, τη Σχοινούσα, την Τέλενδο, τη Φολέγανδρο, τους Φούρνους, τη Χάλκη, τα Ψαρά, την Ψέριμο και τις Οινούσες εκτός του ότι δεν υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, δεν υπάρχουν καν κατατεθειμένες αιτήσεις για μελλοντική εγκατάσταση.

Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία τις Επιχείρησης προκύπτει ότι τα δίκτυα για τα 17 από τα 37 νησιά όπου δεν έχει γίνει καμία εγκατάσταση εμφανίζονται κορεσμένα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Αμοργό, τους Αρκούς, την Αστυπάλαια, τη Γαύδο, τη Δήλο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Κάσο, την Κρήτη, την Κύθνο, τη Λέσβο, τη Λήμνος, το Μαράθι, τη Σάμο, τη Σίφνο, τη Σκύρο και τη Σχοινούσα. Ωστόσο, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα kW στο δίκτυο, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση, ακόμη και όταν πρόκειται για νησιά της άγονης γραμμής.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχουν εγκατασταθεί 10,242 MW σε στέγες ενώ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για επιπλέον 28,76 MW. Στην Κρήτη έχουν εγκατασταθεί περίπου 7.000 kW φωτοβολταϊκών σε στέγες και έχουν γίνει αιτήσεις για 27.000 kW. Στην –επίσης κορεσμένη - Λέσβο που επίσης είναι κορεσμένο το δίκτυο έχουν εγκατασταθεί 17 kW και έχουν γίνει αιτήσεις για 180 kW, ενώ στη Σάμο, τη Λήμνο, την Κάρπαθο και την Αστυπάλαια, όπου το δίκτυο εμφανίζεται κορεσμένο, ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί κανένα φωτοβολταϊκό, αλλά υπάρχουν αιτήσεις για 483 κιλοβάτ, 111 κιλοβάτ, 59 κιλοβάτ και 5 κιλοβάτ αντίστοιχα.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε την περίπτωση του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί "πράσινο νησί" τον Μάρτιο του 2009, επί της τότε σύντομης θητείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης του κ. Κωστή Χατζηδάκη (νυν Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων). Θυμίζουμε ότι προβλεπόταν κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, βιοενέργεια και μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ επρόκειτο να εγκατασταθεί επίσης ερευνητικό κέντρο για τις ΑΠΕ.

Μολονότι η επόμενη κυβέρνηση συνέστησε ξεχωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και ενώ υπήρξαν εξαγγελίες και για άλλα "πράσινα νησιά", όπως η Τήλος και η Νίσυρος, στο συγκεκριμένο τομέα ΑΠΕ τουλάχιστον, δεν υπήρξε σε κανένα από αυτά καμία πρόοδος (με εξαίρεση την Τήλο όπου έχουν εγκατασταθεί 4 kW και υπάρχουν αιτήσεις για άλλα 12).

Αναμφίβολα, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα είναι επιτακτική ανάγκη και για την προώθηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτήρια στα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει σε τρεις φάσεις. Συγκεκριμένα, η διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται ήδη στη φάση δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού, σχετικά με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης με τίτλο "Μελέτη Ανάπτυξης του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης, Διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα" και βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την χάραξη της διαδρομής και την ισχύ που θα έχει αυτή, ενώ η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων θα ολοκληρωθούν σε επόμενο στάδιο. www.buildnet.gr