Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ακίνητα: Τρεις νέους φόρους θέλει να επιβάλει η Τρόικα.



Σχέδιο με κωδικό "ακίνητα" έχει εκπονήσει η Τρόικα και πιέζει την κυβέρνηση να το εφαρμόσει. Ο στόχος του σχεδίου είναι διπλός: Από τη μία να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων και από την άλλη να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη από την Τρόικα εσωτερική υποτίμηση με υποχώρηση των τιμών των ακινήτων.Πώς θα γίνουν τα παραπάνω; Με μέτρα όπως η επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών ακινήτων.

Τα στελέχη της Τρόικας έχουν διαμηνύσει στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ότι στο πεδίο της ακίνητης
περιουσίας των Ελλήνων υπάρχει ακόμη αρκετό λίπος, το οποίο μπορεί να φορολογηθεί και να αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι, παρά τη μεγάλη και πολυετή ύφεση της οικονομίας, οι τιμές των ακινήτων, κυρίως των νεόδμητων κατοικιών που αποτελούν στη χώρα μας τον πυλώνα της οικοδομικής δραστηριότητας, βρίσκονται ακόμα στα ύψη, με αποτέλεσμα να μη γίνονται αγοραπωλησίες και η αγορά να έχει παγώσει.

Βασικά μέτρα

Τρία είναι τα βασικά μέτρα για τα οποία πιέζει η Τρόικα. Πρόκειται για:

1. Την επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης, ο οποίος είχε εφαρμοστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στη συνέχεια καταργήθηκε ως άκρως εισπρακτικός και φορομπηχτικός. Πώς λειτουργεί αυτός ο φόρος; Η Τρόικα θεωρεί ότι ο φορολογούμενος που διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία γλιτώνει το μηνιαίο μίσθωμα γι' αυτήν την κατοικία. Αυτό το ποσό που γλιτώνει θεωρεί ότι είναι εισόδημα για το οποίο, με το ισχύον καθεστώς, δεν φορολογείται. Με την επιβολή του φόρου ιδιοκατοίκησης στο φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων θα προστίθεται και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση. To εισόδημα θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (π.χ. 3,5%).

Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος διαμένει σε ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, τότε θα του προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα 5.250 ευρώ. Αυτό το εισόδημα θα προστίθεται στο συνολικό εισόδημα που δηλώνει από κάθε πηγή και θα φορολογείται με το συντελεστή που αντιστοιχεί στο ύφος του εισοδήματος του (έως και 45% με βάση τους σημερινούς συντελεστές).

2. To ξεπάγωμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Σημειώνεται ότι για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία είναι η κύρια και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη και για ποσό δανείου έως 200.000 ευρώ. Με βάση αυτήν τη ρύθμιση έχουν προστατευθεί από την εκποίηση περίπου 100.000 κατοικίες που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι έχουν διακόψει την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Η Τρόικα υποστηρίζει ότι, αν αυτά τα ακίνητα πέσουν μέσω πλειστηριασμών στην αγορά, οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν και θα επιτευχθεί ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης που επιδιώκει.

3. Η ενσωμάτωση του χαρατσιού στα ακίνητα σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα έχει χαμηλότερο αφορολόγητο από το σημερινό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο σημερινός ΦΑΠ έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και υπολογίζεται σε ατομική βάση. Η πρόταση της Τρόικας που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 180.000 ή και 150.000 ευρώ ή η μετατροπή του αφορολόγητου των 200.000 ευρώ από ατομικό σε οικογενειακό. Σε κάθε περίπτωση το φορολογικό βάρος των φορολογούμενων θα αυξηθεί, καθώς, ενώ το χαράτσι στα ακίνητα επιβάλλεται μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο φόρος ακινήτων θα επιβάλλεται σε όλα.