Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Κατρακύλα χωρίς τέλος στην αγορά ακινήτων.


Μεγάλες εκπτώσεις στην αγορά κατοικίας, αλλά και στις ενοικιάσεις καταστημάτων και γραφείων. Σε ποιες περιοχές παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες.


Το πρώτο εξάμηνο του 2011, η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη συνέχισε την καθοδική πορεία της, σε περιβάλλον αρνητικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που επιβαρύνεται από τους υψηλούς φόρους που συνοδεύουν τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με καταγραφή της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων ΔΑΝΟΣ, η αγορά χαρακτηρίζεται από την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος και την υπερβολικά υψηλή προσφορά σε σχέση με την ζήτηση. Εκεί όμως, που η εικόνα από γκρίζα γίνεται εξαιρετικά μελανή, είναι η αγορά γραφείων όπου τα ενοίκια έχουν μειωθεί έως και κατά 40% στις καλές περιοχές (prime districts) , έχοντας γενικότερα πέσει στις χαμηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετία.

Όλοι οι ενοικιαστές διαπραγματεύονται μειώσεις, ενώ η αδύναμη ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά μετεγκαταστάσεις και όχι νέες δραστηριότητες. Είναι τέτοια η κρίση που μαστίζει την αγορά χώρων γραφείων, που τα μισθώματα παρουσιάζουν απώλειες που πλησιάζουν το 100% σε σύγκριση με το 2007, τη χρονιά δηλαδή που είχαν αγγίξει το ανώτατο σημείο στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αλλά και ιστορικά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, έχουν και αυτές καταγράψει μεγάλες μειώσεις, λόγω των πολλών κενών γραφείων όπως και της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. Σήμερα, γραφεία στις πλέον περιζήτητες περιοχές, όπως είναι η Τσιμισκή στο κέντρο και στα ανατολικά τμήματα των δήμων Πυλαίας και Θέρμης, κυμαίνονται στις τιμές από 800 μέχρι 2.200 ευρώ/ τ.μ. και, από 700-1.000 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Στα καταστήματα, όπου οι νέες κινήσεις προέρχονται κυρίως από τις εταιρείες τροφίμων (DEAL) και ένδυσης, οι μειώσεις στα μισθώματα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 20%-25% στις πιο εμπορικές οδούς, δηλαδή σε Τσιμισκή και Μητροπόλεως. Αλλά με κενά καταστήματα που υπολογίζονται στο 35% των συγκεκριμένων χώρων, καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες μειώνουν τα ενοίκια έως και κατά 50%.

Η αγορά κατοικίας, επιβαρύνεται από τα πολλά νεόδμητα που προστέθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2011, στα ήδη αδιάθετα διαμερίσματα, στις περιοχές Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριάς και Πυλαίας. Οι ιδιοκτήτες προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν, σε περιπτώσεις ανάγκης μειώνουν τις τιμές έως και κατά 40% από την αρχική τους απαίτηση.

Εκτιμάται, ότι στην επόμενη διετία και με δεδομένη την παύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, θα ισορροπήσουν προσφορά με ζήτηση. Σημειώνεται πάντως ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές, καταγράφονται στις ακριβές περιοχές των ανατολικών προαστίων της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από Πανόραμα και φτάνοντας μέχρι Καλαμαριά και Θέρμη, όπου συχνά οι μειώσεις φτάνουν στο 30%.

Τέλος, η αγορά αποθηκευτικών χώρων και logistics, κυμαίνεται μεταξύ 1-3 ευρώ/τ.μ. στα ενοίκια και 600-1.000 ευρώ/τ.μ. στις αγορές. Το πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται , είναι για σχετικά μικρούς χώρους, των 2.000 - 3.000 τ.μ. και για τεμάχια γης που σε επόμενη χρονική φάση, σε καταλληλότερες συνθήκες ο αγοραστής σχεδιάζει να αξιοποιήσει.  www.voria.gr