Λύση στο πρόβλημα των στεγαστικών που βρίσκονται στο «κόκκινο» αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες με τα χρονικά όρια να στενεύουν, καθώς οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να έχει αποφασιστεί το αργότερο μέχρι την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Βάση της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσει η πρόταση για επιβολή πλαφόν προκειμένου η δόση για το στεγαστικό να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη. Βεβαίως, το πλαφόν αυτό θα αλλάζει ανάλογα με το ύψος τους εισοδήματος και δεν αποκλείεται για κάποιες ειδικές κατηγορίες να καθοριστεί στο 25%.
Πρόκειται για θέση που θα οδηγήσει σε σημαντική επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων έως και 99 έτη λόγω της σημαντικής μείωσης η οποία θα επέλθει στον ρυθμό αποπληρωμής. Ταυτόχρονα, αν επιμηκυνθούν τα δάνεια σε τέτοιον βαθμό, εγείρεται και θέμα κυριότητας της κατοικίας.
Άλλη μια πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με την προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους μετά την πάροδο της περιόδου ενοικίασης
Τα στεγαστικά στην Ελλάδα συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα το δεύτερο τρίμηνο του 2012, γεγονός το οποίο αντανακλά την εξαιρετικά αδύναμη αγορά κατοικίας αλλά και την ένταση της κρίσης στην ευρύτερη οικονομία,
Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό των δανείων, στα οποία παρατηρείται καθυστέρηση για την καταβολή έστω και μίας δόσης αυξάνεται τρίμηνο με το τρίμηνο: Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε σε 4,6% έναντι 4,1% και 3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 και το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αντίστοιχα.
Ανεργία και μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων είναι από τις βασικές αιτίες για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή για τα δάνεια των οποίων οι δόσεις καθυστερούν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.