Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Στο "τραπέζι" τα στεγαστικά δάνεια.



Επιβολή πλαφόν στις δόσεις των δανείων και επιμήκυνση των δόσεων ακόμα και πάνω από τα 40 έτη, είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις που θα εξετάσουν οι τράπεζες, από τις 20 Αυγούστου, περίπου, όταν θα ξεκινήσει και η διαβούλευση ενός νέου νομοσχεδίου μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.Το νέο νομοσχέδιο θα λαμβάνει υπόψει όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την κρίση και έχουν πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Μία από τις επιλογές που θα εξεταστούν, είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για περίοδο άνω των 40 ετών που είναι σήμερα και η μεγαλύτερη διάρκεια στεγαστικού δανείου που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Επίσης, αναμένεται να υπάρχει πλαφόν στις μηνιαίες δόσεις των δανείων οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν ποσοστό επί του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη. Το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι δεν θα ξεπερνάει το 30% του μισθού του οφειλέτη ή ακόμα και το 25% για τις περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών εισοδημάτων.

Αλλο ένα σενάριο που αναμένεται να εξεταστεί για τα ακίνητα που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία κατάσχεσης είναι η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους μετά την πάροδο της περιόδου ενοικίασης.

Στα επόμενα θέματα που αναμένεται να εξεταστούν, είναι το ηλικιακό έτος του δανειολήπτη, προκειμένου να είναι δυνατή η αποπληρωμή του δανείου, οι προσημειώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν το ύψος του δανείου καθώς και η δυνατότητα του δανειολήπτη να απευθύνεται στις δικαστικές αρχές εφόσον δεν καταλήγει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα.

Σήμερα εκτιμάται ότι οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή οι δόσεις που δεν εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών, διαμορφώνονται στο 15%-16% ή αλλιώς 38 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι οφειλές που είναι σε τρίμηνη καθυστέρηση διαμορφώνονται στα 11,5 δισ. ευρώ περίπου στο σύνολο των 77 δισ. ευρώ που είναι το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις προς τα Ειρηνοδικεία για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα τραπεζικά ιδρύματα, εκτιμούνται γύρω στις 150.000.