Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Αναζητείται συνταγή για την αξιοποίηση των νησιών.

 Το νησί Οξυά που βρίσκεται κοντά στην Ιθάκη πουλήθηκε πρόσφατα αντί €5 εκατ.
Δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και επιχειρηματικών ομίλων για τα ακατοίκητα νησιά της Ελλάδας, αν και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς προβλήματα όπως το δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς και η υπερβολική γραφειοκρατία έχουν αποτρέψει την ολοκλήρωση μεγάλων συμφωνιών.
Μέχρι στιγμής, οι ελάχιστες συμφωνίες που έχουν κλείσει αφορούν ιδιωτικά νησιά. Όμως, αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αξιοποίηση δημόσιων μικρών νησιών όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Όπως είχε τονίσει και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέας Ταμπραντζής μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο του Economist: «από τη συστηματική ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, προέκυψε ότι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και 562 νησιά ή νησίδες συνολικής έκτασης 240.000 στρ., καθώς και 3.231 ακίνητα με Κοινωφελείς και Κοινόχρηστες λειτουργίες συνολικής έκτασης 43.000 στρ., που το ενδεχόμενο αξιοποίησης τους θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά».
Προκειμένου βεβαίως να προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η αξιοποίηση των ελληνικών νησιών θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στην νομοθεσία και να δοθούν τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία. Και αυτό διότι όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς οι επενδύσεις σε νησιά δεν γίνονται πλέον τόσο συχνά από επιχειρηματίες για ιδιωτική εκμετάλλευση ( πχ Σκορπιός-Οικ. Ωνάση) αλλά για τουριστική εκμετάλλευση. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό θεωρείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο το όποιο έθεσε τα όρια κάλυψης τουριστικών επενδύσεων σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων και σε 10 βραχονησίδες ή ακατοίκητα νησιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση των νησιών -πιθανότατα μέσω της παραχώρησης τους για 100 χρόνια- ξεκαθαρίζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε πολλά από αυτά.
Έντονο το ενδιαφέρον
Πέρα των προβλημάτων όμως, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών είναι φανερό. Κατά καιρούς πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο δείχνουν πως αν μη τι άλλο συζητήσεις γίνονται, ενώ στα μεγαλύτερα deals του 2012 ξεχωρίζει η αγορά του νησιού Οξυά στο Ιόνιο που πουλήθηκε από οικογένεια Ελληνοαυστραλών στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ αντί τιμήματος €5 εκατ. αν και οι πωλητές αρχικά ζητούσαν €7 εκατ. Μια αναζήτηση στις ιστοσελίδες εξειδικευμένων μεσιτικών δείχνει μια αρκετά σημαντική προσφορά ιδιωτικών νήσων όπως η νήσος Καρδιώτισσα που πωλείται αντί €6,5 εκατ., η Μικρή Αμοργός που έχει τιμή πώλησης €6,1 εκατ. κ.α.
www.ered.gr