Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αυθαίρετα: Πως θα μειωθούν τα πρόστιμα.



Νέα παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος: Η πέμπτη κατά σειρά παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως καταληκτική για την υπαγωγή στη ρύθμιση.Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει νέους ευνοϊκούς όρους για την τακτοποίηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ασθμαίνουσα διαδικασία και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προβληματισμένη από τη χαμηλή προσέλευση, η πολιτική ηγεσία τουυπουργείου προσανατολίζεται στον εξορθολογισμό αρκετών διατάξεων του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, κίνηση που θα οδηγήσει στη μείωση των προστίμων για αρκετές μικρές παραβάσεις. Με τις ισχύουσες διατάξεις μπαίνουν ουσιαστικά στο ίδιο τσουβάλι οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις εντός κτιρίων με οικοδομική άδεια και τα κτίσματα που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα. Θα πρέπει, όμως, να αντιμετωπίζεται διαφορετικά κάποιος που έχει υπερβεί κατά ένα μέτρο το επιτρεπόμενο ύψος από κάποιον που έχει σηκώσει ολόκληρο όροφο, πόσω μάλλον από εκείνον που ανέγειρε οικοδομή χωρίς άδεια.

To υπουργείο έχει λάβει γνώση των συγκεκριμένων προβλημάτων και επεξεργάζεται λύσεις που θα καταστήσουν τα πρόστιμα αναλογικότερα και δικαιότερα. Η πλειονότητα των προτάσεων που έχουν κατατεθεί χαρακτηρίζει αναγκαία τη μείωση των προστίμων, προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων. Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι προτάσεις της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, η οποία ζητά 40% οριζόντια μείωση των προστίμων, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλευση μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου. Ζητά, επίσης, την έκδοση εγκυκλίου που να διευκρινίζει ότι η ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011 αφορά σε ακίνητα που έχουν υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής μέχρι την εν λόγω ημερομηνία και έχει γίνει έναρξη εργασιών πιστοποιημένη με δημόσιο έγγραφο.

Παράταση

To ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή των προτεραστήτων της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. ’λλωστε, ο Ευάγγελος Λιβιεράτος έχει χαρακτηρίσει το θέμα των αυθαιρέτων "μείζον", τόσο για το υπουργείο όσο και την κυβέρνηση γενικότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως καταληκτική και για την κατάθεση των δικαιολογητικών της β' φάσης. Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, το υπουργείο προχωρά στην πέμπτη κατά σειρά παράταση.

Πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι 410.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής είναι δυσανάλογες των υψηλών προσδοκιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υπολόγιζε πως θα εισέπραττε 1,5 δισ. ευρώ, μέχρις σπγμής όμως, παρά τις τέσσερις παρατάσεις, τα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 625 εκατ. ευρώ. Οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί τόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας όσο και λόγω των πολλών θολών σημείων της ρύθμισης αλλά και της εκκρεμότητας που υπάρχει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
www.buildnet.gr