Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ανησυχία για «έκρηξη» των κόκκινων δανείων.


ΣΕ κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» τελεί το πιστωτικό σύστημα υπό τη σίγουρη, όπως όλα δείχνουν, «έκρηξη» που θα σημειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τις διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει τους επόμενους μήνες η αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εξυπηρετούν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους προς το πιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, της μείωσης των εισοδημάτων και φυσικά της αύξησης της ανεργίας.
Μάλιστα στις τράπεζες ανησυχούν ότι από τον ερχόμενο μήνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς το «μίγμα» της πίεσης γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο, με δεδομένα τη νέα άνοδο της ανεργίας μετά το πέρας των εποχικών εργασιών, τις περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την επικείμενη εφεδρεία με όποιον τρόπο και αν τελικά εφαρμοστεί και τις αυξανόμενες εισπρακτικές απαιτήσεις από πλευράς του Δημοσίου.
Ήδη τα καθυστερούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 20% του συνόλου και προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο, με σταθερά ανοδική τάση η οποία μάλιστα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Το τελευταίο τετράμηνο καταγράφεται άνοδος των επισφαλειών κατά 1% το μήνα ενώ μέχρι πρόσφατα ο ρυθμός ήταν ως 1,5% σε ορίζοντα τριμήνου.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πιστωτικού συστήματος από 14,7% του συνόλου των δανείων που ήταν στο εννεάμηνο του 2011, πήγε στο 15,9% στο τέλος του 2011, για να εκτοξευτεί στο 18,5% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και να ξεπεράσει το 20% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέσα σε εννέα μήνες περισσότερα από 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν στο σύστημα με ό,τι συνεπάγεται για αυτό για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για το σχηματισμό προβλέψεων.
Η εκτίναξη των καθυστερήσεων αποδίδεται στη βαθιά ύφεση και την άνοδο της ανεργίας και θέτει εν αμφιβόλω πλέον τις ικανοποιητικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τον έλεγχο της Blackrock τον περασμένο Νοέμβριο. Τα στοιχεία της «ακτινογραφίας» που πραγματοποίησε η Blackrock καθίστανται ουσιαστικά ανεπίκαιρα ενώ οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις και ο τελικός λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα γίνει ακόμη υψηλότερος.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται «τινάζονται στον αέρα» καθώς τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ στο ερώτημα ποιο θα μπορούσε να είναι το αντίδοτο στην επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, απαντούν ανεπιφύλακτα η ανακοπή των συνθηκών ύφεσης ώστε σταδιακά να υπάρξουν θετικές ενδείξεις στην κατεύθυνση της ανάκαμψης.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι πιστεύουν ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί άμεσα η οικονομία, είναι πολύ πιθανό να χαθεί ο έλεγχος και να απειληθεί η βιωσιμότητα του συστήματος, αφού τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες.
Αυτό που ανησυχεί κυρίως τα τραπεζικά επιτελεία είναι η ανησυχητική αύξηση που καταγράφουν οι καθυστερήσεις στην πλέον «σίγουρη» κατηγορία χορηγήσεων, στη στεγαστική πίστη, όπου και διαμορφώνονται στο επίπεδο του 15%.
Η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων μέχρι πρότινος αποτελούσε «ανάχωμα» στις επισφάλειες αφού η αποπληρωμή τουλάχιστον του στεγαστικού ήταν προτεραιότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πλέον οι δανειολήπτες προσπαθούν να καλύψουν πρώτα τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και δευτερευόντως τα υπόλοιπα, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.
Αναμένεται νομοθετική παρέμβαση.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ελεγχθεί το φαινόμενο, η κυβέρνηση επιδιώκει τη θεσμοθέτηση τρόπων ελάφρυνσης των δανειοληπτών και ήδη συζητά με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων με στόχο τη διαμόρφωση της δόσης ως το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Σημειώνεται πάντως ότι την πρακτική αυτή εφαρμόζουν ορισμένες τράπεζες ανά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η ηλικία του δανειολήπτη, δίνοντας τη δυνατότητα επιμήκυνσης ως τα 40 έτη.

Πιο ρεαλιστική λύση θεωρεί η πλευρά των τραπεζών μια εύλογη αύξηση της διάρκειας έτσι που να μειώνει τη μηνιαία δόση και την επανεξέταση των συνθηκών σε ορίζοντα πενταετίας ώστε να προσαρμοστούν εκ νέου οι όροι του δανείου. Πηγή: Express.gr