Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

"Αυθαίρετα" και τα φωτοβολταϊκά;



Να αποσταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος, προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πολεοδομίας, για να δοθεί τέλος στη σύγχυση σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ζητάει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).Οπως, αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά έχουν καθοριστεί λεπτομερώς με σειρά νόμων και υπουργικών αποφάσεων, ατυχώς, με το νέο Οικοδομικό Κανονισμό έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση στις Διευθύνσεις Πολεοδομίας για το κατά πόσο συνεχίζεται το υπάρχον καθεστώς έκδοσης εγκρίσεων εργασιών μικρής κλίμακας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

"To θέμα λύνεται με την αποστολή μιας διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πολεοδομίας, κάτι που αναμένεται εδώ και μήνες", αναφέρει ο Σύνδεσμος, ενώ προσθέτει ότι η τελευταία πληροφόρηση που είχε, ήταν ότι η εγκύκλιος αυτή επρόκειτο να εκδοθεί στα μέσα Οκτωβρίου, "για να αφορά και άλλα θέματα του Οικοδομικού Κανονισμού που χρήζουν διευκρινίσεων".

Ο ΣΕΦ υπογραμμίζει τη βαρύτητα του θέματος και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα καθώς τονίζει:

-ότι το θέμα αφορά έργα συνολικής ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ,
-διακυβεύεται η μη έγκαιρη υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων για τα οποία έχουν ξοδευτεί ήδη αρκετά χρήματα από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα των έργων αυτών, λόγω παρέλευσης των ισουσών προθεσμιών.
-αποσυντονίζεται η αγορά και υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται, ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας. Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια (πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες), δεν απαιτείται ούτε αυτή η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Η ρύθμιση αφορά τον οικιακό τομέα, καθώς και τα μικρά και μεσαία συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια επιχειρήσεων.