Σε αναζήτηση άλλων 2,5 δισ. ευρώ από τα ακίνητα, εκτός των όσων προβλέπονται από το Μνημόνιο, βρίσκεται η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό ανακινεί το θέμα των 250.000 ακινήτων (σπιτιών, αγροκατοικιών, οικοπέδων κ.λπ.) που έχουν περιέλθει με παράνομο τρόπο σε ιδιώτες.
Στο πλαίσιο της εξεύρεσης "φρέσκου χρήματος" θα ανασταλλούν -προσωρινά- όλες οι "ύποπτες" πράξεις αγοραπωλησιών όσων κτημάτων ή κατοικιών αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Τη στιγμή αυτή, υπολογίζεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 250.000 σπίτια ή άλλες κατασκευές. Μόνο στην Αττική, αν πιστέψουμε την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και παλαιότερα έγγραφά της προς το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ νυν κλιματικής Αλλαγής, το 60% της γης είναι καταπατημένο είτε από ιδιώτες είτε από οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, αν η ελληνική Πολιτεία αποφάσιζε σήμερα κιόλας να διεκδικήσει τις δημόσιες εκτάσεις που έχουν λεηλατηθεί, θα εισέπραττε (αναφερόμαστε σε όλη τη χώρα) το ιλιγγιώδες ποσό των 35 δισ. ευρώ (σε τιμές 2004), λύνοντας για πολλά χρόνια το πρόβλημα του ελλείμματος που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα οι αρμόδιες αρχές κωλυσιεργούσαν περίεργα, αποφεύγοντας να ψάξουν το θέμα, παρά τα προφανή οφέλη που θα έχει για την εθνική οικονομία. Γεγονός είναι ότι με την συνέργεια "λαδιάρηδων" δημοσίων λειτουργών, πολλά ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ακόμη και σε παραθεριστικά θέρετρα που ανήκουν στο ελληνικό κράτος, περιήλθαν στα χέρια διαφόρων επιτήδειων.
Πώς στηνόταν το κόλπο
Τα μέλη του παραπάνω κυκλώματος, που θυμίζει τη "Λερναία Υδρα" με το κόλπο των πλαστών συμβολαίων και την επίκληση ανύπαρκτων τίτλων ιδιοκτησίας που ανταποκρίνονταν στην πλειοψηφία τους σε κλαπέντα ή κατεστραμμένα συμβολαιογραφικά αρχεία, οι συντάκτες των οποίων είχαν αποδημήσει προ πολλού "εις τον Κύριον", απέκτησαν τεράστιες ακίνητες περιουσίες. Το μόνο που έκαναν -βοηθούμενοι και από επίορκους κρατικούς αξιωματούχους, συνήθως δασάρχες ή επικεφαλής πολεοδομιών, που διευκόλυναν με το αζημίωτο το έργο τους- ήταν να βρουν σε ποιο φορέα του δημοσίου τομέα ή σε ποιον ιδιώτη χωρίς φυσικούς κληρονόμους ανήκε το οικόπεδο που είχαν βάλει στο μάτι για να στήσουν την επιχείρηση "αρπαγής" του. Στη συνέχεια με τη συνεργασία ενός καλού δικηγόρου και μερικών "καλοθελητών" υπαλλήλων, εξαφάνιζαν τυχόν διατηρηθέντα αρχεία και πλαστογραφούσαν συμβόλαια ιδιοκτησίας, ακόμη και ένσημα της εποχής που κατασκευάστηκε το ακίνητο ή κατατμήθηκε η επίμαχη έκταση. Το συμβόλαιο αυτό μαζί με άλλα χαρτιά κατετίθεντο στο οικείο υποθηκοφυλακείο και ο κομπιναδόρος γινόταν κύριος του οικοπέδου ή του κτήματος που του "γυάλισε" γελώντας και πίνοντας σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Γι αυτό και πολλοί μέσα στην κυβέρνηση προτείνουν το "ξεσκόνισμα" όλων των φακέλων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδήγησαν να γίνουν κύριοι δημόσιας γης ιδιώτες ή διάφοροι συνεταιρισμοί.
www.buildnet.gr