Μπορεί οι τιμές των ακινήτων να καταγράφουν μεγάλη πτώση λόγω της κρίσης, ωστόσο πάνω από 150.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα παραμένουν απούλητα, καθώς η έλλειψη ρευστότητας, τα χαράτσια και οι φόροι έχουν εξανεμίσει το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών.Η αγορά ακίνητων έχει μπει εδώ και καιρό στην εντατική και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 2008 οι τιμές στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει πάνω από 25% και στην Αθήνα πάνω από 21%. Ειδικά στην Αθήνα εκτιμάται ότι η πτώση τιμών ξεπερνά το 60% στο Κολωνάκι, το 50% στα Πατήσια, το 40% στη Γλυφάδα και στην Ηλιούπολη, ενώ κατά τουλάχιστον 50% έχουν πέσει οι τιμές σε περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως το Πανόραμα και η Θέρμη.
Μεγάλες ευκαιρίες
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ακόμα και σε περιοχές φιλέτα στα αστικά κέντρα, οι συναλλαγές στην αγορά ακίνητων έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πτώση πολύ πάνω από 60% στις αγορές ακίνητων που έγιναν φέτος μέσω τραπεζών, όταν στις καλές εποχές της αγοράς πραγματοποιούνταν πενταπλάσιες συναλλαγές ανά εξάμηνο. Στο πρώτο εξάμηνο του 2007, δηλαδή της τελευταίας καλής χρονιάς για τα ακίνητα στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί περισσότερες από 73.000 συναλλαγές με μεσολάβηση τραπεζών, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008 οι συναλλαγές μειώθηκαν σε 70.000. To πρώτο εξάμηνο του 2012 μετά βίας έφτασαν τις 14.000!
Σε ολόκληρη την Ελλάδα εκτιμάται ότι παραμένουν απούλητα δεκάδες χιλιάδες-διαμερίσματα, ενώ σύντομα πολλά θα βγουν "στο σφυρί" τους επόμενους μήνες, επειδή οι ιδιοκτήτες τους είτε αδυνατούν να πληρώσουν τους υψηλούς φόρους είτε αναγκάζονται να πωλήσουν ακίνητα για να επιβιώσουν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τις τιμές σε μια ξέφρενη καθοδική πορεία. Τα συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο 2008-2012 δείχνουν ότι περισσότερο έχουν μειωθεί οι τιμές των παλιών σπιτιών (21,8%) σε σχέση με τα καινούργια (19,6%). Ομως, τα τελευταία δύο τρίμηνα για πρώτη φορά το ποσοστό πτώσης των τιμών στα καινούργια ξεπέρασε το 10% και ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό πτώσης των παλαιών.
To στοιχείο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς όσοι ξέρουν την αγορά ακίνητων γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς προωθούνται από τους κατασκευαστές έναντι των παλαιότερων κτιρίων, τα οποία προσπαθούν να πουλήσουν όπως όπως. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια που παρατηρείται μείωση των τιμών στις ακριβές περιοχές όπως αυτές των βορείων προαστίων της Αθήνας, η τιμή του τετραγωνικού έχει μειωθεί ως και κατά 1.000 ευρώ. Στην ακριβή Εκάλη οι τιμές έχουν πέσει από 4.000 ευρώ/τ.μ. στα 3.271 ευρώ/τ.μ., στον Αγ. Στέφανο οι τιμές από 2.400 ευρώ/τ.μ. έπεσαν στα 1.960 ευρώ/τ.μ. και στην Κηφισιά από 3.500 ευρώ/τ.μ. στα 2.86ο ευρώ/τ.μ.
Χιλιάδες αδιάθετα διαμερίσματα και σπίτια όμως υπάρχουν σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και έως εκ τούτου παρατηρείται ανάλογη πτώση των τιμών σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, οι τιμές στη Δάφνη έχουν πέσει από τα 2.200 ευρώ/τ.μ. στα 1.800 ευρώ/τ.μ., στο Παλιό Φάληρο από 3.000 ευρώ/τ.μ. στα 2.350 ευρώ/τ.μ. και στην Πετρούπολη από τα 2.200 ευρώ/τ.μ. στα 1.800 ευρώ/τ.μ. To γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απούλητα ακίνητα -που ανήκουν σε κατασκευαστές αλλά και σε ιδιώτες- έχει μειώσει το ενδιαφέρον για την οικοδομή, που βουλιάζει μήνα με τον μήνα όσο παραμένουν ακίνητα -κάθε είδους- απούλητα ή ανοίκιαστα.
Τον περασμένο Μάιο η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μείωση κατά 31,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,8% στην επιφάνεια και κατά 7,4% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. "Αρκετά έργα που αφορούσαν την ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου έμειναν μόνο στα θεμέλια και δεν συνεχίστηκαν ποτέ, αφού κόπηκαν τα φτερά όσων θυσίασαν τις οικονομίες τους για να φτιάξουν ένα κεραμίδι με το να μην εγκρίνονται στη συνέχεια τα δάνεια, να μειώνονται συνεχώς τα εισοδήματα και στο τέλος να ακολουθεί η ανεργία.
Μαζικές απολύσεις
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς ήδη έχουν γίνει μαζικές απολύσεις σε τομείς όπως η οικοδομή και η μεσιτεία. Κατασκευαστικές εταιρίες και εργολάβοι έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους, μειώνοντας παράλληλα και το προσωπικό τους. Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους μηχανικούς, καθώς με αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να βρουν οικοδομές για μελέτη ή επίβλεψη, με αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος τους.
Τα 118 επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο έχουν πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα υπάρξει ποτέ ξανά επιστροφή στις παλιές καλές εκείνες μέρες που η άνθηση του επαγγέλματος χτυπούσε κόκκινο και δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν τη μια δουλειά και έπρεπε να καταπιαστούν με την άλλη.
www.buildnet.gr