Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά: Μείωση 35% στις εγγυημένες τιμές των νέων συμβολαίων.



Σήμερα Πέμπτη, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο το πρώτο πακέτο μέτρων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα αφορά κυρίως τη μείωση των εγγυημένων τιμών (feedin-tariff) της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά.Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο αναγκάζεται να λάβει τα μέτρα για τις ΑΠΕ σε δύο δόσεις, καθώς για πολλά από αυτά απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, η οποία όμως κλείνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ετσι, όσα μέτρα θεσμοθετούνται με υπουργικές αποφάσεις ανακοινώνονται μάλλον σήμερα, ενώ τα υπόλοιπα από τα τέλη Αυγούστου και μετά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σημερινά μέτρα προβλέπεται μείωση των εγγυημένων τιμών των νέων συμβολαίων για φωτοβολταϊκά, ακόμη και για τα οικιακά, της τάξης του 35%.

Παράλληλα, θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά επί των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών, που θα κατευθυνθεί στο ΛΑΓΗΕ για να μειώσει το έλλειμμά του, ενώ θα μειωθεί σε 9 μήνες από 18 ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης σε Φ/Β από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Προβλέπεται, ακόμη, προσωρινή αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων και νέων αδειών για Φ/Β.