Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Μεγάλες ανατροπές έρχονται στη φορολογία ακινήτων.



Την ύστατη προσπάθεια να σταματήσει την κατάρρευση των τιμών κάνει η κυβέρνηση.

Σε πλήρη ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος για τα ακίνητα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των μεταρρυθμίσεων που ασκεί η Τρόικα και των αρνητικών επιπτώσεων μιας παγωμένης αγοράς που παλαιότερα πρωτοστατούσε στα φορολογικά έσοδα.

Οι αλλαγές αναμένεται να είναι δραστικές στο φόρο κατοχής των ακινήτων, καθώς σχεδιάζεται η κατάργηση του τέλους που σήμερα εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η ενοποίηση όλων των φόρων και τελών σε έναν νέο φόρο, στον οποίο θα υπαχθούν πέραν των κατοικιών και των κτισμάτων και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.

Από τον νέο φόρο θα απαλλάσσονται μόνο οι ιδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική τιμή ή και το εμβαδόν συνδυαστικά της κατοικίας τους δεν ξεπερνά ένα ορισμένο όριο (150.000 ευρώ για άγαμο και 200.000 για τετραμελή οικογένεια ή 70 τ.μ και 100 τ.μ. αντίστοιχα). Ο φόρος θα είναι κλιμακωτός, με συντελεστές από 0,1% μέχρι και 1% ανάλογα με την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, καθώς οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων είναι απόλυτα εξαρτημένες από την άρση της αβεβαιότητας, την αποκατάσταση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την επαναφορά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας σε λογικότερα πιο χαμηλά επίπεδα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η δημοσιονομική και η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα προκαλέσουν περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων τα επόμενα χρόνια.



Επισημαίνοντας ότι από το 2008 που άρχισε η κρίση οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 20%, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι θα πέσουν περίπου 17% χαμηλότερα από τα μέσα σημερινά επίπεδα.

Στην αναλυση της Fitch αναφέρεται ότι η κρίση χρέους «οδηγεί σε μειωμένη χορήγηση στεγαστικών δανείων και ενισχύει την οικονομική πίεση σε πιθανούς αγοραστές ακινήτων αλλά και σε όσους έχουν ήδη πάρει στεγαστικά δάνεια».

Επικαλούμενος αυτές τις εκτιμήσεις, ο αμερικανικός οίκος αναθεωρεί επί το δυσμενέστερο τον πιστωτικό κίνδυνο για την ελληνική στεγαστική πίστη.