Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΗΠΑ: Οι κατασκευαστικές ετοιμάζονται για το κύμα ζήτησης.




H Megan McGrath, αναλύτρια της MKM Partners που καλύπτει τον κατασκευαστικό τομέα, παλιά είχε μια φωτογραφία στο γραφείο της που έδειχνε μία πινακίδα στο Λας Βέγκας που διαφήμιζε: "Με την αγορά ενός σπιτιού, παίρνετε ένα δεύτερο δωρεάν». Για την McGrath η διαφήμιση ήταν η απόλυτη έκφραση αυτού που η ίδια αποκαλούσε "το άκρον άωτον της φρικαλεότητας" στον κλάδο με τον οποίο ασχολείται. Μετά από τόσα χρόνια πόνου και αγωνίας, η McGrath λέει ότι τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται για τους κατασκευαστές κατοικιών και δίνει σύσταση αγοράς για όλους σχεδόν τους μεγάλους παίκτες του κλάδου, όπως η Toll Brothers (TOL), KBHome (KBH) και η Lennar (LEN).
Η πιο πρόσφατη ένδειξη της αισιοδοξίας που επικρατεί στον κλάδο είναι τα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας κατασκευής πολυτελών κατοικιών Toll Brothers, τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των αναλυτών, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε 61,6 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου -σχεδόν 50% παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Η μετοχή της Toll Brothers έκλεισε με άνοδο 1,20 δολαρίων φτάνοντας τα 33,01 δολάρια, την υψηλότερη τιμή της από τα τέλη του 2006. Ο δείκτης Standard & Poors Super composite Homebuilder 11 εταιρειών έχει σημειώσει άνοδο 60% μέχρι στιγμής φέτος.
Ορισμένοι αγοραστές κοιτάζουν μόνο νεόδμητα σπίτια, επιδιώκοντας είτε να βρουν κάτι που να μπορούν να προσαρμόσουν εύκολα στις προτιμήσεις τους ή να αποφύγουν τις επισκευές που χρειάζονται οι παλαιότερες κατασκευές. Αλλά πολλοί αγοραστές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα αν ένα σπίτι είναι καινούριο ή παλιό, εφόσον η τιμή, η τοποθεσία και τα χαρακτηριστικά του να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Οι κατασκευαστές μπορεί να προσελκύουν περισσότερους από αυτούς τους υποψήφιους αγοραστές που δεν ενδιαφέρονται για την ηλικία των σπιτιών, επειδή δεν υπάρχουν και πολλά σπίτια προς πώληση.
Αν ψάχνετε να αγοράσετε ή γνωρίζετε κάποιον που ψάχνει, τότε το γνωρίζετε μάλλον ήδη ότι οι επιλογές δεν είναι και πολλές. Ο BuckHorne, αναλυτής της Raymond James (RJF), λέει ότι η δυσκολία των αγοραστών να βρουν ένα υφιστάμενο σπίτι είναι ο βασικός λόγος πίσω από αυτή την ανωμαλία. Η Fannie Mae (FNMA), η FreddieMac (FMCC) καθώς και οι τράπεζες που διαχειρίζονται κατασχέσεις και περιπτώσεις ακινήτων με οικονομικές εκκρεμότητες δεν είναι πρόθυμες να διαθέσουν τα σπίτια αυτά στην αγορά. «Το απόθεμα εξακολουθεί να είναι τεράστιο, αλλά επιστρέφει στην αγορά με αργούς ρυθμούς», γράφει ο Horne σε ένα e-mail του. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον αριθμό των δανειοληπτών με εκκρεμούσες οφειλές που δεν μπορούν εύκολα να πουλήσουν επειδή το ποσό της υποθήκη τους είναι μεγαλύτερο από την αξία τους σπιτιού τους, όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν.
Τα λίγα προσιτά σπίτια προς πώληση σαρώνονται από επενδυτές και άλλους αγοραστές με ρευστότητα από πολλούς τομείς, ανθρώπους που ο συνήθης επίδοξος ιδιοκτήτης που χρειάζεται την προσημείωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, ο Horne λέει, «Όλα αυτά οδηγούν τους συνήθεις αγοραστές σε συγκροτήματα νεόδμητων κατοικιών φέτος, επειδή τα υφιστάμενα σπίτια άνω της μέτριας ποιότητας έχουν ήδη ξεδιαλεχτεί και εξαφανιστεί».
Οι εισηγμένες κατασκευαστικές όπως η Toll και η Pulte Group (PHM) κερδίζουν επιπλέον μερίδιο αγοράς επειδή οι μικρότερες, ιδιωτικές κατασκευαστικές είτε βούλιαξαν στη διάρκεια του κραχ της αγοράς ακινήτων ή δεν μπορούν να πάρουν δάνεια για να αγοράσουν γη και να χτίσουν, εξηγεί η McGrath. Λέει ότι οι δημόσιοι κατασκευαστές ήταν σε θέση να αγοράσουν κάποια επιθυμητή γη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, συχνά εστιάζοντας σε μικρότερα έργα με 30 ή 50 σπίτια, ας πούμε, και όχι τόσο μεγάλες εκτάσεις με εκατοντάδες σπίτια που ήταν της μόδας κατά την περίοδο διόγκωσης της φούσκας. «Έχουμε ακούσει από πολλούς κατασκευαστές ότι δεν θέλουν να αναλαμβάνουν αυτά τα τεραστίων διαστάσεων συγκροτήματα αν έχουν άλλη επιλογή», μας μεταφέρει η McGrath. Εξάλλου, είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν γη πιο κοντά στις πόλεις, το οποίο είναι και το πιο επιθυμητό.
Οι κατασκευαστές δεν χτίζουν πλέον σπίτια για να μελλοντική διάθεση, αλλά μόνο κατά παραγγελία. Τον Ιούλιο, οι αιτήσεις για νέες άδειες οικοδομής έφθασαν το μεγαλύτερο αριθμό τους από τον Αύγουστο του 2008. Αν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιστρέψει και οι άνθρωποι που έχουν μείνει στο περιθώριο τα τελευταία επτά χρόνια της ύφεσης στην αγορά ψάχνουν για να αγοράσουν, η πρόκληση για τους κατασκευαστές θα είναι να διαθέτουν αρκετά σπίτια ώστε να καλύψουν τη ζήτηση.
www.capital.gr