Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Eπαγγελματικοί χώροι, μισοτιμής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης...


Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν τα επαγγελματικά μισθώματα στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα από Τσιμισκή και Εγνατία. Κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον
Σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων έχει δημιουργήσει η κρίση, με τις τιμές στα μισθώματα καταστημάτων και γραφείων να εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό μέχρι και 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Η μεγάλη πτώση στις τιμές έχει δημιουργήσει το φαινόμενο να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι από την περιοχή πέριξ του ιστορικού κέντρου που δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα, βάζουν πλώρη για ένα μικρό χώρο, αλλά στους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης.
«Βλέπουμε επιτέλους φως στο τούνελ, καθώς υπάρχει μια μικρή, αλλά σταθερή κινητικότητα σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη στο κέντρο της πόλης, είτε αυτή είναι ένα ισόγειο κατάστημα είτε ένα γραφείο σε όροφο», δηλώνει στη Voria.gr ο γραμματέας του Συνδέσμου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης. Ο ίδιος σημειώνει πως το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει αρχίσει να παρουσιάζει μια μεγάλη συγκεντρωτικότητα, καθώς, όπως αναφέρει, πολλοί επαγγελματίες επιλέγουν να αφήσουν τους μεγαλύτερους χώρους από τις γύρω περιοχές και αναζητούν μικρότερους, μέχρι 80 τμ, σε μια προσπάθεια να βρουν ένα φθηνότερο μίσθωμα και να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη Τσιμισκή, την Αγίας Σοφίας και την Μητροπόλεως, όπου οι τιμές έχουν πάρει την κατιούσα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επαγγελματικού χώρου στην Τσιμισκή, 70 τμ, όπου το μίσθωμα έχει μειωθεί στα 6.500 ευρώ, από 12.000 που ήταν λίγα χρόνια νωρίτερα. Άλλο κατάστημα επί της οδού Τσιμισκή, με εμβαδόν 70 τμ, μισθώνεται σήμερα στα 4.500 ευρώ, από 8.000 ευρώ που ήταν παλαιότερα. Και στην Εγνατία όμως οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με το μίσθωμα χώρου 80 τμ να έχει πέσει στα 2.500 ευρώ, από 4.500 ευρώ.
«Η τάση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα καθορίζεται από την προσπάθεια μείωσης των εξόδων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών», τονίζει ο κ. Πασαλίδης, συμπληρώνοντας πως η μεγάλη μείωση των τιμών βοηθάει τους τοπικούς βιοτέχνες να βρουν ένα χώρο στα μέτρα τους στο κέντρο της πόλης, για να μεταπωλούν τα προϊόντα τους. Εξάλλου, όπως σημειώνει, έχουν κλείσει το τελευταίο εξάμηνο αρκετές συμφωνίες με βιοτεχνίες.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις μισθώσεις κατοικιών, η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται στο κέντρο, κυρίως για μικρά και μεσαία διαμερίσματα, από 40 έως 80 τμ, με τις τιμές ενοικίασης να είναι μειωμένες κατά περίπου 30-35%.