Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Γ. ΑΣΤΣΙΟΓΛΟΥ Ο... Τούρκος «Ντόναλντ Τραμπ» που θέλει Ελληνικό και ΔΕΘ.



Γ. Αστσίογλου: «Μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, γατί εδώ εμείς αισθανόμαστε σαν να είμαστε στο σπίτι μας»
Μετά τον Τούρκο επιχειρηματία Φερίτ Σακένκ, που κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Τουρκίας «Dogus Holding» και ο οποίος εκδήλωσε την επιθυμία να αγοράσει 4 ελληνικές μαρίνες, στο παιχνίδι του real estate μπαίνει δυναμικά ο Γιασάρ Αστσίογλου, ένας δυναμικός μεγαλοεργολάβος της Τουρκίας, πρόεδρος του κατασκευαστικού κολοσσού, Ascioglu.
Οι τουρκικές εφημερίδες φιλοξένησαν πριν λίγες ημέρες δηλώσεις του στις οποίες εκδηλώνει το ενδιαφέρον του να επενδύσει τόσο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όσο και στο Ελληνικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Star, ο Αστσίογλου δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει για τον εκθεσιακό χώρο 500 εκατ. δολάρια. Η Haberturk γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Χτύπησε την πόρτα της γειτονικής χώρας για 2 μεγάλα σχέδια». Η Bugun έχει τίτλο «Οι Τούρκοι προβαίνουν σε άλμα». Τα δημοσιεύματα έχουν και φωτογραφία του κ. Αστσίογλου με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου ο οποίος πήγε στην Κωνσταντινούπολη και είχε επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες.

Το ενδιαφέρον του Αστσίογλου εκδηλώθηκε πριν από μερικούς μήνες σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ο Τούρκος κατασκευαστής είχε τονίσει τότε ότι «μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, γατί εδώ εμείς αισθανόμαστε σαν να είμαστε στο σπίτι μας».


Ενδιαφέρον
Μάλιστα, είχε εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για την εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Όπως είπε ο Ascioglu εδώ και τρία χρόνια έχουν στο στόχαστρο το Ελληνικό και γενικότερα την ελληνική αγορά αλλά δεν μπορούν να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία.

Ποιος είναι, όμως, ο Τούρκος που θέλει να κατακτήσει την Ελλάδα;

Οσοι γνωρίζουν από τουρκικές business κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα δυναμικό κατασκευαστή και για έναν όμιλο που αναπτύσσεται ραγδαία στην Τουρκία. Ο όμιλος Ascioglu, ξεκίνησε το 1967 κι έχει κατασκευάσει εμπορικά κέντρα, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, νοσοκομεία, μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα. Σήμα κατατεθέν της εταιρείας και κατασκευαστικό της «καμάρι» είναι οι ουρανοξύστες Selenium Twins που ολοκλήρωσε το 2009 στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για μοναδικούς πύργους 35 ορόφων με 180.000 τ.μ. για 240 διαμερίσματα και 16.000 για σούπερ μάρκετ και άλλες χρήσεις (νοσοκομείο, επιχειρηματικό κέντρο, καλλιτεχνικό κέντρο) που κόστισαν πάνω από 205 εκατ. δολάρια.

Στόχος του Ascioglu ήταν να φτιάξει ένα είδος πολυτελούς κλαμπ που θα μοιάζει πολύ με τους πύργους του Ντόναλντ Τραμπ, τους γνωστούς Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Με μοναδική θέα στο Βόσπορο ο εργολάβος κατάφερε να προσελκύσει πολύ γνωστούς αγοραστές διαμερισμάτων. Μεταξύ αυτών δύο πρώην πρωθυπουργοί, o Μεσούτ Γιλμάζ και η Τανσού Τσιλέρ αλλά και μερικές από τις πιο γνωστές και πλούσιες οικογένειες της Τουρκίας, όπως ο Rahmi Koc, ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου Koc (αγόρασε το ακριβότερο διαμέρισμα) και ο όμιλος Σαμπανσί για τον οποίον υπήρξαν φήμες ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει την ΑΕΚ.

Οι φιλοδοξίες του Ascioglu δεν σταματούν εδώ. Το επόμενο μεγάλο σχέδιό του είναι η ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών στο παραθαλάσσιο Bodrum (Αλικαρνασσός) με σκοπό την προσέλκυση ξένων αστέρων όπως η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ. Το έργο θα ονομάζεται Selenium Marine και θα κοστίσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μια προσπάθεια του μεγαλο-εργολάβου να μετατρέψει την περιοχή σε Μαϊάμι του Αιγαίου. Στην ίδια περιοχή θα ξεκινήσει το 2012 η κατασκευή εμπορικού κέντρου 13.000 τ.μ.

Από τα μεγαλύτερα σχέδια του Ascioglu είναι μετατροπή του σταδίου Ali Sami Yen, πρώην έδρας της Γαλατά Σαράϊ σε οικιστικό συγκρότημα καθώς και η κατασκευή στην περιοχή Atakoy ενός ακόμη συγκροτήματος κατοικιών στα πρότυπα των δίδυμων πύργων.

Στην επιχειρηματική εκδήλωση που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρθηκαν για την κατασκευή εμπορικού κέντρο στους χώρους της ΔΕΘ ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για αναπτύξεις εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και συγκροτήματα κατοικιών. Επίσης, κατατέθηκε ανεπίσημη πρόταση για αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα αλλά και για μεγάλη έκταση του Δημοσίου στην περιοχή της Μίκρας.

Επενδύσεις
Real Estate, τουρισμός, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, μέχρι και ταχυφαγεία με? κεμπάπ είναι στα σχέδια των γειτόνων μας για την Ελλάδα. Αν και η ελληνική παρουσία στην Τουρκία μετρά σχεδόν 7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν τοποθετηθεί μόλις με 30 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις.

Η Ziraat Bank, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς της γειτονικής χώρας έχει ήδη υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Ανάλογη κίνηση φαίνεται να επιδιώκει κι άλλη μια τράπεζα, η Isbank.

Στην Ελλάδα, τα πιο γνωστά τουρκικά brands, είναι οι Ipekyol, Koton, Mavi Jeans, Inci Shoes και Gizia και η μεγάλη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Istikbal. Φήμες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον να επεκταθούν στην ελληνική αγορά, δύο εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων τροφίμων στην Τουρκία, των Mado και Citir Simit.

Τουρκικό στοπ στους Ελληνες

Σοβαρά εμπόδια στις αγορές ακινήτων από Ελληνες, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στα παράλια της Μ. Ασίας, σκέφτεται να βάλει η κυβέρνηση Ερντογάν. Ο νόμος που προτίθεται να έρθει στην τουρκική βουλή θα προβλέπει για τους Ελληνες την απαγόρευση αγοράς ακινήτων σε 28 περιοχές, μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη αλλά και η Ανδριανούπολη, η Σμύρνη, η ζώνη των Δαρδανελλίων κ.ά. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι Ελληνες υπήκοοι έχουν αγοράσει πάνω από 9.000 ακίνητα στη γειτονική χώρα και ειδικά στα παράλια της Μ. Ασίας. Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα σε παραθαλάσσιες περιοχές τα οποία πωλούνται σε χαμηλές τιμές κι έχουν προσελκύσει πολλούς Ελληνες από τα νησιά του Αιγαίου. Αλλωστε, με 80-100 χιλ. ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει εξοχικό στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αγκυρα, αποφάσισε να αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται σε πολίτες ξένων χωρών σύμφωνα με τους νόμους της αμοιβαιότητας. Ο νόμος θα αφορά σε όλους τους ξένους πολίτες (183 χωρών) οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλουν στην Τουρκία, εκτός φυσικά από τους Ελληνες.

Πώς η... Σιλά θα φέρει επενδύσεις

Η διπλωματία της σαπουνόπερας είναι το νέο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για να προσελκύσει επενδύσεις στην Τουρκία. Πρόσφατο δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης τουρκικής εφημερίδαςHurriyet Daily News αναφέρεται στην «εισβολή» των Τούρκων στην ελληνική κι όχι μόνο τηλεόραση, με σαπουνόπερες που στόχο έχουν να εξωραΐσουν την εικόνα της γειτονικής χώρας στο εξωτερικό. Σιλά, Εζέλ, Χίλιες και μια Νύχτες, Ασι και άλλες πολλές τουρκικές τηλεοπτικές σειρές έχουν κατακτήσει, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές αραβικές χώρες χώρες από τις οποίες οι Τούρκοι θέλουν να φέρουν μεγάλες επενδύσεις κυρίως στο real estate. Οι σαπουνόπερες κρύβουν επιμελώς το «βαθύ» τουρκικό κράτος, δείχνουν μια χώρα ευρωπαϊκή, με πλούτο, μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ευνοϊκό περιβάλλον για τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν.

Ομορφες εικόνες από την Πόλη ή άλλες περιοχές της Τουρκίας, ιδανικές για τους ξένους που θέλουν να αγοράσουν σπίτια ή άλλα ακίνητα ή που θέλουν να τοποθετήσουν εκατ. ευρώ για έργα στη γειτονική χώρα.

Αργά αλλά σταθερά τα σίριαλ φτιάχνουν το προφίλ του τουρκικού κράτους χωρίς τις ενοχλητικές συντηρητικές εικόνες, την καταπίεση, το κουρδικό πρόβλημα, την αντιπαλότητα πολιτικών και στρατού. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, το χρήμα ρέει άφθονο, αλλά που πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη φούσκα στην παγκόσμια οικονομία.