Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

The sky is the limit.


Ο πύργος Burj Khalifa στο Ντουμπάι κατέχει το τίτλο του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο από τα εγκαίνια του το 2010. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων του Ντουμπάι απείλησαν την ολοκλήρωση του έργου που κόστισε $1,5 δισ. ωστόσο το κτήριο ξεκίνησε κανονικά τη λειτουργία του έστω και πολλούς άδειους χώρους.

Οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων χωρίς να αποθαρρύνονται από τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη του... ύψους. Μάχη την οποία όπως φαίνεται τη κερδίζει η Ασία στην οποία βρίσκονται τα εννέα από τα δέκα πιο υψηλά κτήρια στο κόσμο που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη πενταετία.

10. Busan Lotte Town Tower, Ν. Κορέα
Ύψος: 510 μέτρα



Ο ουρανοξύστης Busan Lotte Town Tower στο Busan της Ν. Κορέας με την ολοκλήρωση του θα διαθέτει 110 ορόφους με τον τελευταίο από αυτούς να απέχει 510 μέτρα από το έδαφος. Κατασκευάζεται στο νοτιοανατολικότερο κομμάτι της κορεατικής χερσονήσου, ενώ ο σχεδιασμός του θυμίζει ένα όρθιο καράβι. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016.

9. Pentominium, Ντουμπάι
Ύψος: 516 μέτρα



Το Pentominium είναι ένας ουρανοξύστης που αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2013. Όμως, η κατασκευή του έχει «παγώσει» από τον Αύγουστο του 2011. Όταν ολοκληρωθεί το κτήριο 112 ορόφων θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στο Ντουμπάι μετά από το Burj Khalifa.

8. Dalian Greenland Center, Κίνα
Ύψος: 518 μέτρα



Ο ουρανοξύστης χρηματοδοτείται από την κορυφαία κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Greenland Group στη πόλη Dalian της επαρχίας Liaoning στη Κίνα. Με την ολοκλήρωση του το κτήριο θα διαθέτει 85 ορόφους συνολικής επιφάνειας 60.000 τμ. Η κατασκευή του ουρανοξύστη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

7. Chow Tai Fook Binhai Center, Κίνα
Ύψος: 530 μέτρα



Ο πύργος Chow Tai Fook Binhai κατασκευάζεται στη πόλη Tianjin. Με την ολοκλήρωση του το 2015 ο πύργος θα υψώνεται 530 μέτρα από το έδαφος και θα διαθέτει 101 ορόφους. O ουρανοξύστης είναι σχεδιασμένος με πολλά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την κατανάλωση νερού και ενέργειας

6. One World Trade Center, ΗΠΑ
Ύψος: 541 μέτρα



Γνωστός και ως 1 WTC είναι ο πιο υψηλός πύργος στο συγκρότημα που κατασκευάζεται εκεί που στεκόντουσαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Με την ολοκλήρωση του το 2013 ο ουρανοξύστης 104 ορόφων θα είναι το υψηλότερο κτήριο στο Δυτικό ημισφαίριο και το τρίτο υψηλότερο κτήριο στο κόσμο.

5. Goldin Finance 117, Κίνα
Ύψος: 597 μέτρα



Ο πύργος Goldin Finance 117 αναπτύσσεται από την εταιρεία Goldin Properties, και βρίσκεται στο νέο οικονομικό κέντρο της πόλης Tianjin. Έχει λάβει την ονομασία του από τον αριθμό των ορόφων που θα διαθέτει. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Οι πρώτοι 92 όροφοι θα γίνουν χώροι γραφείων και οι επόμενοι θα φιλοξενήσουν ξενοδοχείο 6 αστέρων.

4. Abraj Al-Bait Tower, Σ. Αραβία
Ύψος: 601 μέτρα



Γνωστό και ως το Mecca Royal Hotel Clock Tower το κτήριο 120 ορόφων υψώνεται πίσω από το πιο ιερό τόπο προσκυνήματος των Μουσουλμάνων πιστών. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του τον Νοέμβριο. Κατέχει μια σειρά ρεκόρ όπως το υψηλότερο ξενοδοχείο στο κόσμο και το υψηλότερο κτήριο ρολογιού στο κόσμο.

3. Shanghai Tower, Κίνα
Ύψος: 632 μέτρα



Ο ουρανοξύστης Shanghai Tower αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014. Θα αποτελέσει μέρος μιας ομάδας ουρανοξυστών μαζί με τα κτήρια Jin Mao Tower και Shanghai World Finance Center. Τα τρία αυτά κτήρια θα δημιουργήσουν μια δομή που θα μειώσει τα ρεύματα του αέρα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν λιγότερα υλικά.

2. Ping An International Finance Center, Κίνα
Ύψος: 660 μέτρα



Το Ping An International Finance Center είναι ένα συγκρότημα κτηρίων στη πόλη Shenzhen που θα περιλαμβάνει ένα ουρανοξύστη 115 ορόφων και ένα ξενοδοχείο 66 ορόφων. Ο σχεδιασμός έγινε από την εταιρεία Kohn Pedersen Fox. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και θα είναι το υψηλότερο κτήριο στη Κίνα και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

1. India Tower, Ινδία
Ύψος: 720 μέτρα



O India Tower, γνωστός και ως Dynamix Balwas Tower, είναι ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης 126 ορόφων στη Μπουμπάι. Η κατασκευή του κτηρίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, ξεκίνησε το 2010 αλλά «πάγωσε» την επόμενη χρονιά. Αν ολοκληρωθεί το 2016 όπως υπολογίζεται, ο πύργος θα είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά το Burj Khalifa που έχει ύψος 828 μέτρα.
www.ered.gr