Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

"Κόλλησε" η ρύθμιση για τα αυθαίρετα.



Στις αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκαθαρίσουν τα κυβερνητικά οχέδια για τα αυθαίρετα, καθώς στις 14 του μήνα λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση, ωστόσο ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν έχει προσέλθει ακόμη να υποβάλει τη σχετική αίτηση, γεγονός που αποδίδεται σε αδυναμία να πληρώσουν.To αίτημα για αλλαγές επί το ευνοϊκότερο στη διαδικασία ρύθμισης έχει τεθεί εδώ και αρκετό καιρό και συγκεντρώνει πολύ μεγάλη υποστήριξη τόσο το από Τεχνικό Επιμελητήριό όσο και από εκπρόσωπους των κατασκευαστών και φαίνεται ότι πλέον βρίσκει ευήκοα ώτα και στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι όλες οι λύσεις παραμένουν ανοικτές, καθώς δεν αποκλείεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να αυξηθούν οι δόσεις και να μειωθούν τα πρόστιμα, καθώς κρίνεται ότι πλέον είναι αντικειμενικές οι οικονομικές δυσκολίες των ιδιοκτητών και όχι πρόσχημα για να μην υπαχθούν στη ρύθμιση.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ένας υπολογίσιμος αριθμός ιδιοκτητών οι οποίοι, αν και ξεκίνησαν τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση, δεν την προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων, έχοντας μάλιστα κάποιοι εξ αυτών πληρώσει και τα πρώτα χρήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί περίπου 400.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων και εισπραχθεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα, με την ολοκλήρωση αποπληρωμής των δόσεων, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός των ακινήτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση δεν κρίνεται ικανοποιητικός, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αυθαιρέτων που υπάρχουν στη χώρα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, ενώ τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι προτάσεις για μείωση των προστίμων προκειμένου στη ρύθμιση να υπαχθούν περισσότερα αυθαίρετα έρχονται σε αντίθεση με την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη ρύθμιση.

’λλωστε, η απόφαση του ΣτΕ να συνυποβάλλονται αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα προκειμένου να αποδεικνύεται ο χρόνος αποπεράτωσης για να γίνει δεκτή μια αίτηση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που φρέναρε η διαδικασία.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν δημόσια έγγραφα και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου πέντε μήνες. To ζήτημα αφορά σε περίπου 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης με ιδιωτικά έγγραφα. Εξελίξεις στο θέμα αυτό υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κληθεί να αποφασίσει συνολικά για τη συνταγματικότητα του νόμου 4014/11, ο οποίος προβλέπει τη μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων έναντι παραβόλου.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 2.009 ιδιοκτήτες οικοδομής στην Ηγουμενίτσα, καταγγέλλοντας ως παράνομη την Οικοδομική άδεια γειτόνων τους, καθώς δεν είχαν δημιουργηθεί οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι. Η άδεια ανακλήθηκε και η οικοδομή χαρακτηρίστηκε αυθαίρετη, ωστόσο, κάνοντας χρήση του ν. 4014/11 περί ρύθμισης των αυθαιρέτων, οι αντίδικοι πέτυχαν έκδοση νέας άδειας το 2012. Κατά της νέας αυτής άδειας έγινε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, η οποία θα κριθεί, μαζί με άλλη εκκρεμή υπόθεση, από το ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες επικαλούνται γνωστή νομολογία του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικά ανεπίτρεπτη την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά τις 31.3.1983. Επίσης ζητείται να κριθεί αντισυνταγματικός ο συγκεκριμένος νόμος, με το σκεπτικό ότι, μεταξύ άλλων, νοθεύει τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

To ΣτΕ

Οι προτάσεις για μείωση των προστίμων προκειμένου στη ρύθμιση να υπαχθούν περισσότερα αυθαίρετα έρχονται σε αντίθεση με την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη ρύθμιση.