Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Πώς θα φορολογούνται τα φωτοβολταϊκά.



Οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών, πλην όσων ανήκουν στο πρόγραμμα που αφορά τις στέγες, φορολογούνται ήδη με ποσοστό 20% και η επιβολή ενός πρόσθετου 20% θα ανέβαζε το συνολικό ποσοστό φορολόγησης στο 40%, καθιστώντας ορισμένες επενδύσεις ακόμη και μη βιώσιμες.Θέμα ημερών είναι η οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου μέτρων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα αφορά τις παρεμβάσεις στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά. Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο αφορούσε τις επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο εξής και έχει προκαλέσει σοκ στην αγορά καθώς οι μειώσεις των εγγυημένων τιμών ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, το υπουργείο προχωρά τώρα στην οριστικοποίηση των αποφάσεων για τη φορολόγηση των επενδύσεων που λειτουργούν ήδη έχοντας υπογεγραμμένα συμβόλαια με τις παλιές, υψηλές τιμές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο εξακολουθεί να είναι η φορολόγηση επί του τζίρου των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ωστόσο ασαφές παραμένει ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι μια έκτακτη εισφορά της τάξης του 20% επί του τζίρου είναι ιδιαίτερα μεγάλη και θα ήταν άδικο να επιβληθεί σε όλους χωρίς να εξετάζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά τις κάθε επένδυσης.

Επιπλέον, οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών, πλην όσων ανήκουν στο πρόγραμμα που αφορά στις στέγες, φορολογούνται ήδη με ποσοστό 20% και η επιβολή ενός πρόσθετου 20% θα ανέβαζε το συνολικό ποσοστό φορολόγησης στο 40%, καθιστώντας ορισμένες επενδύσεις ακόμη και μη βιώσιμες.

Μεταξύ άλλων, στους σχεδιασμούς του υπουργείου φαίνεται ότι αυτές θα περιλαμβάνεται, εκτός από την εισφορά, και η μείωση του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου ο επενδυτής θα πρέπει να υλοποιήσει την επένδυσή του μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. To διάστημα αυτό σήμερα είναι στους 18 μήνες, ωστόσο είναι πιθανό ότι θα μειωθεί ακόμη και στο μισό. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για έργα για τα οποία ο χρόνος τρέχει ήδη.

Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο των φωτοβλταϊκών και παραμείνουν μόνο οι επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν κάθώς με το διάστημα του 1,5 έτους που δίνονταν εως σήμερα δεσμεύονταν μεγάλη χωρητικότητα στο σύστημα από ενδιαφερόμενους που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν v προχωρήσουν στην υλοποίηση των προτεινόμενων επενδύσεων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι στο εξής να ελεγχθεί και η διαδικασία μεταπώλησης αδειών, που αναμένεται ότι θα αυξηθεί μετά την αναστολή κατάθεσης νέων αιτήσεων που επιβλήθηκε με το πρώτο πακέτο μέτρων. Στόχος είναι να έχει και το δημόσιο όφελος όταν μία άδεια αλλάζει χέρια, καθώς δεν μπορεί να απαγορευθεί η πώληση της άδειας πού αποτελεί περιουσιακό στοιχείο. Και τα νέα μέτρα αναμένεται ότι θα προκαλέσουν πολύ μεγάλες ανπδράσεις στον κλάδο, καθώς δεν είναι λίγοι σι επενδυτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών για ανατροπή των αποφάσεων.

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά, υποστηρίζεται ότι η εκ των υστέρων ανατροπή στα δεδομένα μιας σύμβασης μπορεί να αλλάξει δικαστικά. Μεταξύ άλλων, στους σχεδιασμούς του υπουργείου φαίνεται ότι συνεξετάζονται θέματα που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις που κάποιες επενδύσεις έχουν λάβει από τον αναπτυξιακό νόμο, το χρόνο υλοποίησης τους, καθώς οι τιμές του εξοπλισμού το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλιότερα, το ύψους των επιτοκίων με τα οποία έχουν δανειοδοτηθεί κ.λπ.

’γνωστο είναι ποια θα είναι τα μέτρα που θα αφορούν τις εγκαταστάσεις που γίνει με το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά σε στέγες και είναι έως 10kw. Έως σήμερα τα ποσά που εισέπρατταν σι επενδυτές αυτών των φωτοβολταίκών είναι αφορολόγητα. Οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ αναμένεται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα λάβουν τη μορφή τροπολογιών που θα κατατεθούν σε κάποιο σχετικό νομοσχέδιο όταν ανοίξει η Βουλή. www.buildnet.gr