Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό σε τσιμέντο και δομικά υλικά.



Την κατάσταση στον κλάδο του τσιμέντου και των δομικών υλικών, βάζει στο στόχαστρο να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Δημήτρης Κυριτσάκης, όπως είχε προαναγγείλει με έγγραφό του στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόκειται να εκδώσει γνωμοδότηση για τις συνθήκες ανταγωνισμού στους δύο αυτούς κλάδους, που επικρατούν στον χώρο.
Τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι ο έλεγχος της παραγωγής, η κατανομή αγορών, η διατήρηση των τιμών μεταπώλησης καθώς και το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχε αναφέρει και το protothema.gr, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πουλάει το τσιμέντο στα 110-115 ευρώ τον τόνο, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία οι τιμές κυμαίνονται από 85 ευρώ έως 88 ευρώ τόνο, ενώ στην Τουρκία οι τιμές βρίσκονται στα 75-78 ευρώ τον τόνο και στην Ισπανία η τιμή πώλησης στα 91-94 ευρώ τον τόνο.
"Αναφέρουμε τις συγκεκριμένες αγορές λόγω του ότι σε αυτές κάνει εξαγωγές η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και επειδή είναι αρκετά όμοιες σε χαρακτηριστικά με την Ελλάδα τόσο σε βιοτικό επίπεδο όσο και στην ευρύτερη φιλοσοφία της αγοράς. Παράλληλα, οι δύο από τις παραπάνω ξένες αγορές βιώνουν τις ίδιες συνθήκες άγριας ύφεσης με την ελληνική οικονομία και έτσι για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες είναι έρμαια της ακρίβειας που κατατρώει τα εισοδήματά τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και υπό κανονικές συνθήκες όφειλε να είναι φθηνότερο και όχι ακριβότερο έως και 20%-30%.
Για παράδειγμα, το σακί γκρι τσιμέντου των 50 kg πωλείται σήμερα στην Ελλάδα έναντι 7,5 ευρώ, όταν το ίδιο σακί πωλείται στην Ιταλία στα 6,2 ευρώ και στην Τουρκία στα 6,3 ευρώ.