Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.


Την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού για διάψευση των πληροφοριών που δημοσιεύονται περί επιβολής σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων δημευτικού χαρακτήρα ΦΑΠ με απόδοση 3 δις και εξοντωτικής φορολόγησης των μισθωμάτων των ανέργων και των υπερηλίκων χωρίς σύνταξη, ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους από την διαφαινόμενη σαρωτική υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών της χώρας. Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
*Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία από «δικαίωμα» έχει πλέον καταστεί «βάρος» και μάλιστα ασήκωτο, και απαξιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, όχι μόνον από την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κυρίως από τα συνεχή σαρωτικά φορολογικά μέτρα. Η απαξίωσή της όμως συμπαρασύρει σε απαξίωση και τη δημόσια περιουσία, που αποτελεί κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού!
*Σε δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικό «Βατερλώ» θα οδηγήσει τυχόν μεγάλη αστοχία στα έσοδα, εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογίες της τελευταίας τριετίας και των νέων που επέρχονται, όπως για παράδειγμα ο δεκαπλασιασμός του ΤΑΠ που ήδη ψηφίστηκε στο Μεσοπρόθεσμο!
*Η επαναφορά του ΕΤΑΚ, με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου. Κάθε συντελεστής που υπερβαίνει το 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) έχει αμφίβολη εισπραξιμότητα, έστω και για μικρό διάστημα. Μόνη επιβεβλημένη εξαίρεση είναι κατά την άποψή μας να μην βεβαιώνεται ποσό ΕΤΑΚ που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ.
*Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων από το πρώτο ευρώ, της τάξης το πολύ του 20%, θα μπορούσε να ισχύσει μόνον ως προαιρετική επιλογή των φορολογουμένων που θα προκαταβάλουν τοις μετρητοίς ολόκληρο το φόρο εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους. Διαφορετικά η αυτοτελής αυτή φορολόγηση θα καταληστεύσει τους ηλικιωμένους χωρίς σύνταξη και τους ανέργους με μοναδικό πόρο κάποιο μίσθωμα, αφαιρώντας τους κάθε ελπίδα για επιβίωση!
* Κάθε άλλη επιλογή, όπως και η τυχόν διατήρηση της τρέχουσας δομής της φορολογίας των ακινήτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες ιδιοκτήτες στη φυλακή, αφού η αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεών τους έχει ποινικοποιηθεί βαρύτατα, και θα οδηγήσει επίσης τις περιουσίες τους στα «κοράκια» των πλειστηριασμών. Το κυριότερο: Θα οδηγήσει την κοινωνία και τη χώρα σε περιπέτειες με άδηλη κατάληξη...