Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ακίνητο με αντικειμενική €100 χιλ. πωλείται 40 χιλ. και κανείς δεν αγοράζει.




Ακίνητο στην οδό Καυτατζόγλου στο κέντρο της Αθήνας έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ. Πωλείται 40.000 ευρώ αλλά κανείς δεν το αγοράζει.
Άλλο διαμέρισμα 45 τ.μ. στο κέντρο έχει τιμή... 20.000 ευρώ. Πωλείται αλλά κανείς δεν το παίρνει.

"Εχω δύο οικόπεδα και ένα διαμέρισμα τα οποία έχω βγάλει στο σφυρί προκειμένου να μπορώ να πληρώσω τον ΦΑΠ. Δεν χτυπάει το τηλέφωνο ούτε από... λάθος". Αυτά είναι ορισμένα από τα παραδείγματα που ανέφεραν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου οι φορείς της αγοράς ακινήτων. Όπως τόνισαν, πέρα από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ζήτησαν, οι αντικειμενικές αξίες και οι συντελεστές εμπορικότητας είναι εκτός πραγματικότητας σε μια αγορά που είναι νεκρή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, το 1ο τρίμηνο 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι καταγράφεται πτώση 50% στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η παρουσία δικηγόρων σε συμβόλαια έχει μειωθεί κατά 87% ενώ η αξία των συμβολαίων είναι μειωμένη κατά 80%.

Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν κατάρρευση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, κάθε σκέψη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών φαντάζει αστεία, είπαν οι φορείς του κλάδου. Σήμερα ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και μεσίτες θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών και πιθανότατα εκεί θα μάθουν το σχέδιο για το πώς θα υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι έτοιμος ο μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των αξιών αλλά είναι αδύνατο να υπάρξουν φέτος αλλαγές στις τιμές.