Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι έξω και πέρα από την πραγματικότητα.



Σοβαρές αντιδράσεις προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τον υπολογισμό του ΦΑΠ καθώς κρίνονται από πολλούς ότι αποτελούν και τον προάγγελο για τις νέες αντικειμενικές αξίες που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο για όλη την χώρα.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας κ. Σολδάτος, όπως αναφέρει και σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, τονίζει ότι "Κατόπιν δημοσιεύσεως στο ΦΕΚ των τιμών για τον ΦΑΠ ετών 2011-2012 διαπιστώσαμε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο Δήμος μας κατά μέσο όρο κατέχει την 1η θέση στον λόγο τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο. Δεδομένου ότι τα στοιχεία σας δεν είναι αμφισβητήσιμα αφού σας δόθηκαν από τις Τοπικές Εφορίες αρμοδιότητας σας, δεν διαμαρτυρόμαστε για το τυπικό της απόφασης σας ή την αναγκαιότητα επιβολής του φόρου, αλλά για το ουσιαστικό, ατεκμηρίωτο, και προκλητικό μέρος της για το κοινό αίσθημα και λογική των κατοίκων και γενικότερα των ιδιοκτητών της περιοχής. Προφανώς διαβάζοντας κάποιος για πρώτη φορά τα ποσά εκτιμά πως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

Είναι αδιανόητο για παράδειγμα αδόμητο οικόπεδο στο Αγρινίο (αστικό κέντρο της Αιτωλ/νίας) να έχει υποεξαπλάσια τιμή από την Βόνιτσα έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και πόσο μάλλον από τα τοπικά διαμερίσματα της ορεινής επαρχίας Ξηρομέρου. Ενδεικτικά σας αναφέρω 6.5 Ευρώ στο Αγρίνιο,9 Ευρώ στο Μεσολόγγι (πρωτεύουσα),και 15.5 Ευρώ στον Αετό, στην Τρύφου, στην Κομπωτή που επιπλέον μαστίζονται από ανεργία και αποδεδειγμένα όπως προκύπτει από στοιχεία που πρόσφατα δώσατε στην δημοσιότητα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα".

Στο ίδιο μήκος κινείται και η δήλωση του Δημάρχου Μεγανησίου, Ευστάθιου Ζαβιτσάνου για τις αντικειμενικές αξίες, ο οποίος χαρακτηρίζει "Αδιανόητη και αυθαίρετη" την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίζονται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. "Δεν αντέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση, αφού είναι έξω και πέρα από την πραγματικότητα, χωρίς κάποιο κριτήριο, χωρίς γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος, και δημιουργεί αφόρητη αδικία και αγανάκτηση στους δημότες μας και ειδικότερα στα μικρά νησιά. Στο Μεγανήσι και στα άλλα μικρά νησιά, δεν κατοικούν απλά κάποιοι πλούσιοι. Κατοικούν στην πλειοψηφία τους φτωχοί άνθρωποι, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας. Και βέβαια δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους "ανεγκέφαλους", να μας οδηγήσουν στο ξεπούλημα των μικροϊδιοκτησιών μας, μην μπορώντας να ανταποκριθούμε στις υπέρμετρες και άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις".

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με σχέδιο-εξπρές του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές αξίες όλων των ακινήτων στην επικράτεια θα αλλάξουν ριζικά ύστερα από έξι χρόνια. Στα πλαίσια αυτά και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που θα προτείνει τρόπους ώστε οι αντικειμενικές αξίες να προσεγγίσουν τις αγοραίες. Σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί Τράπεζα Πληροφοριών με πραγματικές τιμές ακινήτων για να γίνεται αυτόματα η αναπροσαρμογή των αξιών στις τιμές της αγοράς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επισημαίνεται, ότι από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών εξαρτώνται μεταξύ άλλων το χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών, ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος γονικών παροχών, ο φόρος κληρονομιών κτλ.

Πάντως οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, της ΠΟΜΙΔΑ, της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος πρότειναν χθες σε συνέντευξη Τύπου, για τις αντικειμενικές αξίες, τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας, την εφαρμογή μειωτικού συντελεστή για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα αλλά και την άμεση μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.