Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Εγκύκλιος για τη φορολογική επιβάρυνση με 50% των τακτοποιημένων χώρων.




Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα θέσει σε εφαρμογή τη μείωση της φορολογίας κατά 50% για τις αυθαίρετες χρήσεις, που βρίσκονται εντός του νόμιμου όγκου του ακινήτου και υπάγονται στο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, περί τακτοποίησης αυθαιρέτων με καταβολή προστίμου.

Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες αφορά η μείωση της φορολογίας Ενα εκατομμύριο ιδιοκτήτες αφορά η μείωση της φορολογίας Η μείωση της φορολογίας για τακτοποιημένες αυθαίρετες χρήσεις, όπως υπόγεια, πατάρια, εσωτερικοί εξώστες, σοφίτες κ.ά., αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, που έχουν ενταχθεί στους αντίστοιχους νόμους τακτοποίησης του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 3843/2010 της Τ. Μπιρμπίλη και ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου).

Προβλέπεται ότι θα ισχύσει για παλαιούς και νέους ιδιοκτήτες, εφ' όσον υπαχθούν στο νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 4178/2013 του Στ. Καλαφάτη), που μπήκε σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι η ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για τακτοποιημένες αυθαίρετες χρήσεις προβλέπεται στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα, διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόζεται από τις Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες, ελλείψει της σχετικής εγκυκλίου.

Επειτα από συνεννόηση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα πληροφορούμαστε ότι το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των τακτοποιημένων αυθαιρέτων συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος Χ. Θεοχάρη και Σ. Αλεξιάδη.

Συμφωνήθηκε να λυθεί με την έκδοση της νέας εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπως ήδη έγινε με την έκδοση εγκυκλίου την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών για το άλλο ανοιχτό θέμα της αναστολής είσπραξης των παλαιών προστίμων αυθαιρέτων, εφ' όσον εντάσσονται στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης.

Η εφαρμογή μειωτικού συντελεστή 50% για τις αυθαίρετες χρήσεις που έχουν τακτοποιηθεί θα αφορά τον υπολογισμό της αξίας προκειμένου να επιβληθείοποιοσδήποτε φόρος (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμός τεκμηρίου διαβίωσης) επί του ακινήτου.