Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Οι επτά... αυθαίρετες βολές στο περιβάλλον.



Χαλαρώνει την στάση του απέναντι στα αυθαίρετα το υπουργείο Περιβάλλοντος αγνοώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων. Ταυτόχρονα πετάει το μπαλάκι στους ΟΤΑ με στόχο να παρακάμψει την αντίδραση του ΣτΕ στην έωλη ρύθμιση που προτείνει και όπως φαίνεται στο πλαίσιο της κοινής συνενοχής θα υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η σχετική πρόταση γίνεται εις γνώσιν του υπουργού καθώς μόνο μέσα στην Αττική χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται στο στάδιο ανάρτησης για την θεσμοθέτηση ΓΠΣ και αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν επιτρέπει τη κύρωση νέων επεκτάσεων της πόλης επικαλούμενο πέρα από τη περιβαλλοντική επιβάρυνση, τις κατευθύνσεις της συνεκτικής πόλης που ορίζει το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας.

Στη βάση αυτή το ΥΠΕΚΑ κλείνει το μάτι στη νέα γενιά αυθαιρέτων που δημιουργήθηκε στο μεσοδιάστημα μεταξύ της ψήφισης του νόμου Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους και την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα στο τέλος Ιουλίου 2011. Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές πως θα γίνει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ακόμη και σήμερα «σηκώνονται» ή και των πανωσηκωμάτων σε υφιστάμενα κελύφη που λόγω έλλειψης στατικής μελέτης επιβαρύνουν σημαντικά την υπάρχουσα κατασκευή.

Οι επτά αλλαγές που κατέθεσε ο υπουργός έχουν στόχο την άντληση χρημάτων αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του ελλειμματικού προϋπολογισμού και την δημιουργία πόρων για το προβληματικό ΙΚΑ, καθώς το τελευταίο θα λάβει μετά από πιέσεις του υπουργείου Εργασίας το 15% των προστίμων.

Τέλος ο υπουργός προσβλέπει στην βούληση των κατόχων αυθαιρέτων ώστε να προσέλθουν αυτοβούλως για να καταβάλλουν τα πρόστιμα, όντας σίγουρο ότι οι κατέχοντες μπορούν πάντα να περιμένουν ελπίζοντας ότι μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη ρύθμιση.
Πηγή www.ered.gr