Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πτώση 25%-30% στα ακίνητα.


«Βούλιαξε» η αγορά της οικοδομής στη Μακεδονία - Θράκη με 25.000 απούλητα διαμερίσματα, ανεργία στον κλάδο της τάξης του 90% και σε αδράνεια περίπου το 60% των μελών του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ).

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών καταγράφουν υποχώρηση κατά 25%-30% σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τρία χρόνια πριν, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι αναιμικό με τις όποιες αγοραπωλησίες να εντοπίζονται κυρίως για οικίες με αξία πώλησης μεταξύ 100.000 - 150.000 ευρώ. Οι τιμές των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ, Γιάννης Παγώνης, «ανθίστανται» περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς η πλειονότητα των τοπικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους, με περιορισμένα οικονομικά ανοίγματα και με σχετική κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Αγορά.

«Ακόμη και τώρα με τις όποιες μεταρρυθμίσεις υποτίθεται ότι έχουν υλοποιηθεί, απαιτείται ένας μήνας για να διεκπεραιωθεί μία αγορά διαμερίσματος στην Ελλάδα, ενώ στην Τουρκία μόλις δύο ημέρες», τόνισε ο κ. Παγώνης.

Οσον αφορά στην επίπτωση της περσινής άρσης του καθεστώτος της παραμεθόριας περιοχής για τη Θεσσαλονίκη και ορισμένες περιοχές της Χαλκιδικής, ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ εκτίμησε πως ωφέλησε ελάχιστα την αγορά. «Οταν οι Αλβανοί ήθελαν να αγοράσουν κατοικίες, εμείς τους βάζαμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Τώρα εγκαταλείπουν τη χώρα και απέμειναν μόνο οι Ρώσοι, από τους οποίους κάποιοι ενδιαφέρονται για μεγάλα και ακριβά εξοχικά στη Χαλκιδική», υπογράμμισε. Πηγή www.imerisia.gr