Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

"Κατρακυλά" η αντιπαροχή.




Σε "καθίζηση" βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά της αντιπαροχής για την αξιοποίηση των οικοπέδων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις περιοχές γύρω από αυτό, συνέπεια της ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης από την πλευρά των εργολάβων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των κατασκευαστών, σε σχέση με πριν από περίπου δύο χρόνια, τα ποσοστά στα οποία κλείνουν οι συμφωνίες εμφανίζονται μειωμένα κατά μέσο όρο 8% - 10%. Ωστόσο, στις νεόδμητες περιοχές γύρω από την πόλη, όπου υπάρχει σημαντική προσφορά οικοπέδων, η πτώση φτάνει ακόμη και το 13% - 15%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Θέρμης. Προτού ολοκληρωθεί η τελευταία επέκταση του σχεδίου πόλης, τα ζητούμενα ποσοστά αντιπαροχής έφταναν ακόμη και πάνω από το 50%. Πλέον, με τη σημαντική προσφορά γης αλλά και την οικονομική κρίση, τα ποσοστά έπεσαν στο 35% - 39%.

Προτιμούν την αγορά

Πλέον με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, όσοι εργολάβοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις (είναι μικρός ο αριθμός τους), προτιμούν να αγοράσουν το οικόπεδο από το να συμφωνήσουν στη μέθοδο της αντιπαροχής. Οπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης, αυτό συμβαίνει, διότι πλέον οι οικοπεδούχοι εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί στα παζάρια και διατεθειμένοι να ρίξουν αισθητά την τιμή των οικοπέδων.

"Νομικά στη μέθοδο της αντιπαροχής δεν έχει αλλάξει κάτι και όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να κατασκευάσουν κάποιο ακίνητο δεν την αποκλείουν ως τρόπο συναλλαγής. Ωστόσο, όποιος κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιο οικόπεδο, προτιμά τη μεταβίβαση, διότι οι ιδιοκτήτες τους είναι πιο δεκτικοί στο να μειώσουν τις τιμές. Βέβαια, σήμερα οι επενδύσεις από την πλευρά των κατασκευαστών είναι λίγες, με αποτέλεσμα ούτε να αγοράζουμε οικόπεδα και ούτε να τα αξιοποιούμε με τη μέθοδο της αντιπαροχής", τόνισε ο κ. Παγώνης. "Οι κατασκευαστές προτιμούν να αγοράσουν τα οικόπεδα και να προχωρήσουν στην ανέγερση κάποιου ακινήτου, διότι δε θέλουν να έχουν κανένα στα... πόδια τους. Σε εμάς ανήκει η επένδυση και, αν μας ανήκει το οικόπεδο, το αξιοποιούμε όπως καλύτερα εμείς νομίζουμε", ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΟΕΒΕ, Αντώνης Σαλματζίδης.

Διευκόλυνση η αντιπαροχή για τους οικοπεδούχους

Υπό διαφορετικό πρίσμα βλέπουν τα πράγματα οι οικοπεδούχοι, αφού η μέθοδος της αντιπαροχής είναι μια σημαντική διευκόλυνση γι' αυτούς, προκειμένου να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Ιδίως σε αυτήν τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να ανεγείρει μόνος του κτίσμα στο οικόπεδό του.

"Οι οικοπεδούχοι δεν έχουν εγκαταλείψει τη μέθοδο της αντιπαροχής, αφού αποτελεί σημαντική διευκόλυνση. Δεν υπάρχει άτομο που να μη θέλει να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του και η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, ιδίως αν υπάρχουν πολλοί συγκύριοι σε κάποιο οικόπεδο. Εξάλλου, με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι, είναι πολύ δύσκολο για τον κάθε ιδιοκτήτη να προχωρήσει από μόνος του στην κατασκευή ακινήτου στο οικόπεδό του. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 350.000 με 400.000 ευρώ για να κατασκευάσει ένα τριώροφο κτίσμα και με τη σημερινή υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση ποιος μπορεί να διαθέσει αυτά τα χρήματα; Οι ιδιοκτήτες δέχονται πιέσεις για μείωση των ποσοστών αντιπαροχής, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την ανάγκη που έχει ο καθένας να αξιοποιήσει το οικόπεδό του. Πάντως, από το να του μείνει το οικόπεδο απρόσοδο και ταυτόχρονα να φορολογείται, προφανώς και είναι δεκτικός στα όποια παζάρια", τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης.

Ποσοστά αντιπαροχής

Σύμφωνα με εργολάβους, στην πυρίκαυστη ζώνη και στο υπόλοιπο κέντρο της Θεσσαλονίκης μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και όταν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι (π.χ. μικρές εκτάσεις, οικονομική στενότητα οικοπεδούχων), δίνονται οικόπεδα με αντιπαροχή μικρότερη από 52% - 53%, ενώ λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά σε Ανω Πόλη, Σαράντα Εκκλησιές και σε καλά σημεία του Αγίου Παύλου, αφού κυμαίνονται γύρω στο 45% - 50%.

Στις περιοχές Παπάγου και Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς οι αντιπαροχές βρίσκονται σχεδόν στα επίπεδα της πυρίκαυστης ζώνης, ενώ στον υπόλοιπο δήμο κυμαίνονται από 45% - 52%. Σε αντίστοιχα επίπεδα κινείται σε γενικές γραμμές η αντιπαροχή στην Πυλαία, ενώ σε Χαριλάου, Τούμπα και Τριανδρία τα ποσοστά της εντοπίζονται στο 42% - 50%.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη η υψηλότερη αντιπαροχή εντοπίζεται σε περιοχές των Συκεών με θέα (π.χ. Ροδοχώρι) και σε τμήμα της Νεάπολης (Στρεμπενιώτη), όπου κυμαίνεται μεταξύ 42% - 45%. Μεταξύ 39% - 42% κυμαίνεται στα Μετέωρα, στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στις νεόδμητες περιοχές της Σταυρούπολης (Ηλιούπολη) και στους Αμπελόκηπους. Παράλληλα, στην Ευκαρπία κυμαίνεται μεταξύ 33% - 40%, στη Μενεμένη μεταξύ 38% - 40% και στο Ελευθέριο - Κορδελιό από 37% - 40%. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πάνω από την περιφερειακή οδό περιοχή, τα υπό ανοικοδόμηση οικόπεδα δίνονται με αντιπαροχή χαμηλότερη από το 40%.

Τέλος, στις περιφερειακές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης περιοχές εντοπίζονται τα εξής ποσοστά αντιπαροχής: στους πρώην δήμους Μίκρας και Θερμαϊκού κυμαίνονται μεταξύ 32% - 35%, ενώ στη Θέρμη σε γενικές γραμμές μεταξύ 35% - 39%. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά της στον πρώην δήμο Πεύκων (38% - 42%), στο Ωραιόκαστρο βρίσκεται μεταξύ 40% - 45%, ενώ στους πρώην δήμους Εχεδώρου και Μυγδονίας γύρω στο 28% - 30%. Τέλος, στον Αγιο Αθανάσιο βρίσκονται μεταξύ 18% - 25%, ενώ σε Κουφάλια και Χαλκηδόνα σε γενικές γραμμές μεταξύ 18% - 22%.www.buildnet.gr