Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Προς νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους.



Ο λόγος είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν υποθήκη επί του ακινήτου, άρα και δικαιώματα, η άσκηση των οποίων θα περιπλακεί αν το ακίνητο δεν είναι «καθαρό». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν υπάρχει παράνομα κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος που δεν έχει τακτοποιηθεί, δεν θα είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας.
Σε νέα παράταση στην υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, που λήγει τέλος Οκτωβρίου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια σε πολίτες. Ο λόγος είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν υποθήκη επί του ακινήτου, άρα και δικαιώματα, η άσκηση των οποίων θα περιπλακεί αν το ακίνητο δεν είναι «καθαρό». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν υπάρχει παράνομα κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος που δεν έχει τακτοποιηθεί, δεν θα είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας.
Το πρόβλημα αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων για όσο διάστημα ισχύει η αντίστοιχη για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία επίσης μπορεί να παραταθεί χρονικά.
Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2011, όμως το ΤΕΕ αμφιβάλλει αν το διάστημα είναι αρκετό. Η ανταπόκριση του κόσμου κρίνεται μεγάλη δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών. Από την 1η Σεπτεμβρίου που «τρέχει» η προθεσμία για τα αυθαίρετα μέχρι χθες, έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα 12.252 αιτήσεις τακτοποίησης και τα συνολικά έσοδα από την πληρωμή των παραβόλων και των πρώτων δόσεων έχουν φθάσει το 1.139.661 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
-Σε φάση επεξεργασίας βρίσκονται 10.347 αιτήσεις.
-Σε 1.581 περιπτώσεις έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία και έχουν πληρωθεί τα παράβολα.
-Σε 264 περιπτώσεις έχει καταβληθεί η πρώτη δόση, ενώ
-σε 60 περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος και έχει πληρωθεί το σύνολο του προστίμου. (Σημειώνεται πως το ύψος του προστίμου θα οριστικοποιηθεί με την υποβολή της τεχνικής έκθεσης του αυθαιρέτου, σε διάστημα έως τέσσερις μήνες από την κατάθεση της αίτησης τακτοποίησης. Μπορεί τότε να κληθεί ο ιδιοκτήτης να καταβάλει ένα επιπλέον ποσό).
Σε ό,τι αφορά στους ημιυπαίθριους, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 645.000 αιτήσεις τακτοποίησης.
Πηγή www.imerisia.gr