Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Καλπάζει η τουρκική κτηματαγορά, με αιχμή την Κωνσταντινούπολη.




Συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις στην αγορά ακινήτων της Τουρκίας, με τις τιμές να ακολουθούν την ανιούσα επί ένα χρόνο, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω αύξηση καθ' όλη τη διάρκεια του 2012. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχετικού δείκτη της REIDIN, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 0,78% τον προηγούμενο Νοέμβριο (σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και είναι σχεδόν 10% υψηλότερες έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2010. Σε σημαντικά νέα έργα ανάπτυξης κατοικιών στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,17% σε μηνιαία βάση, ενώ στην ασιατική πλευρά της πόλης, η άνοδος προσέγγισε τη μισή ποσοστιαία μονάδα.

Oσον αφορά τα υφιστάμενα ακίνητα, η άνοδος διαμορφώθηκε σε 0,89% στο σύνολο της χώρας κατά τον Νοέμβριο, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Αττάλεια, με άνοδο κατά 1,27%. Ακολούθησαν η Σμύρνη με αύξηση της τάξεως του 1,14% και η Κωνσταντινούπολη με άνοδο 1,08%. Μικρότερη ήταν η αύξηση στην Aγκυρα με 0,55%. Στον αντίποδα, στην πόλη της Μπούρσα, καταγράφηκε και μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,11%.

Ανοδικά κινούνται και τα ενοίκια, με την αύξηση για τα μεταχειρισμένα ακίνητα να διαμορφώνεται σε 0,7% στο σύνολο της γειτονικής χώρας. Η μεγαλύτερη, πάντως, αύξηση των τιμών των ενοικίων καταγράφηκε επίσης στην Αττάλεια με 1,69%, ακολούθησαν τα Aδανα με 1,54% και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Κωνσταντινούπολη με αύξηση της τάξεως του 1,09%. Σύμφωνα πάντως την εταιρεία Gem Invest, που ειδικεύεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε αναδυόμενες αγορές, οι τιμές των ακινήτων στην Τουρκία αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά το τρέχον έτος, καθώς η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με αρκετές από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι παρά την άνοδο αυτή, οι γνώστες της αγοράς μπορούν να εντοπίσουν πραγματικές ευκαιρίες σε ανερχόμενες συνοικίες, ακόμα και στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, όπου το κόστος αγοράς παραμένει χαμηλότερο από ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο (15.000 - 25.000 ευρώ δηλαδή). Πηγή www.kathimerini.gr