Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η αβεβαιότητα επηρέασε διεθνώς όλες τις κατηγορίες ακινήτων.


Δεν άφησε ανεπηρέαστη την παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, εμπορικά κέντρα / καταστήματα και αποθηκευτικοί / βιομηχανικοί χώροι) η οικονομική αβεβαιότητα που επικράτησε, κυρίως στην Ευρωζώνη, και επηρέασε αρνητικά το κλίμα και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, οι αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά ακινήτων, σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών ανά τον κόσμο. Με τη σειρά της, η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης από ενοικιαστές για κάλυψη χώρων, την αύξηση της προσφοράς και τη μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας σε πάνω από τις μισές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα του ινστιτούτου.

Οσον αφορά την Ευρώπη ειδικότερα, οι τέσσερις αγορές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, εξακολούθησαν να παρουσιάζουν αρνητικές επιδόσεις, αν και ο ρυθμός της πτώσης (ενοικίων και ζήτησης) φαίνεται πως μετριάστηκε κάπως σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Στον αντίποδα βρίσκονται οι αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας. Ειδικά στην πρώτη, η έρευνα του RICS καταγράφει άνοδο της ζήτησης από τους ενοικιαστές, με τους συμμετέχοντες σε αυτήν να προβλέπουν άνοδο των ενοικίων και της επενδυτικής δραστηριότητας, καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να μην επηρεάζεται σημαντικά από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τη συνακόλουθη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και για τις αγορές της Πολωνίας και της Ρωσίας.

Σε άλλες όμως περιοχές της Ευρώπης, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν με θετικό πρόσημο, τα πράγματα εξελίσσονται πλέον διαφορετικά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου η αγορά επαγγελματικών ακινήτων εμφανίζει άνοδο των προσφερόμενων ακινήτων, μείωση της ζήτησης από τους ενοικιαστές και απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ανάλογη είναι η εικόνα που εμφανίζουν επίσης οι αγορές της Ολλανδίας και της Ιταλίας.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές ανά τον κόσμο, στην πρώτη τριάδα των πιο δυναμικά αναπτυσσόμενων βρίσκεται η Κίνα, ενώ από μικρή απόσταση ακολουθούν η Βραζιλία και ο Καναδάς.

Πηγή www.kathimerini.gr