Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι θέσεις του ΣΠΜΕ για τους ελεγκτές δόμησης.


Ο θεσμός του ελεγκτή δόμησης ο οποίος εισάγεται με τον ν. 4030/11, θα επηρεάσει σημαντικά την οικοδομική δραστηριότητα στο μέλλον, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΜΠΕ).Σκοπός του νόμου είναι να υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος σε κάθε νέα οικοδομή ενώ παρόμοια νομοθετήματα ισχύουν και σε άλλα κράτη του εξωτερικού.
Επειδή ο νέος θεσμός εισάγει άλλο έναν παράγοντα (είτε μηχανικό, είτε ομάδα μηχανικών) στην διαδικασία παραγωγής έργων, είναι κρίσιμο, σύμφωνα με το ΣΠΜΕ, "προκειμένου να μην επαναλάβουμε λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος, να καθοριστούν οι αρμοδιότητες, τα όρια ελέγχου και οι ευθύνες καθώς επίσης να ξεκαθαριστούν και οι συνέπειες σε ενδεχόμενη πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του".

Συγκεκριμένα, ο νέος θεσμός, αναφέρει ο Σύλλογος, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος του μελετητή και του επιβλέποντα δεν υποβαθμίζεται και δεν αντικαθίστανται σε καμία περίπτωση από τον ελεγκτή και ότι ο ελεγκτής δεν πρέπει να φέρει ευθύνες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της επίβλεψης.

Οι αρμοδιότητες των ελεγκτών δόμησης ορίζονται στο άρθρο 11 του ν. 4060/11. Επειδή όμως οι αρμοδιότητες που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο είναι γενικές θα πρέπει μέσω της Υ.Α. να καθοριστούν σαφώς τα σημεία ελεγχου, αναφέρει ο Σύλλογος. "Αυτά τα σημεία, θα πρέπει να αφορούν και τις περιπτώσεις καταγγελιών αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο ελεγκτής σε καμία περίτπωση δεν διενεργεί πραγματογνωμοσύνη".

Σχετικά με τα στοιχεία ελέγχου ορίζονται γενικά στο άρθρο 8 του ν. 4030/11 όπου είναι σαφές ότι στόχος είναι η τήρηση της μελέτης όσον αφορά τα στοιχεία δημοσίου συμφέροντος. Κατά την άποψη του ΣΜΠΕ, ως στοιχεία δημοσίου συμφέροντος νοούνται, η θέση της κατασκευής στο οικόπεδο (χωρίς έλεγχο οικοπέδου), ο όγκος της κατασκευής (περίγραμμα και ύψος), η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και γενικά οτι περιέχεται στο διάγραμα κάλυψης και ελέγχεται κατά το στάδιο της έγκρισης δόμησης.

Σε καμιά περίπτωση ο ελεγκτής δόμησης δεν θα πρέπει να υπεισέρχεται τονίζει:
-στον έλεγχο της μελέτης ο οποίος αποτελεί αποκλειστιή ευθύνη του μελετητή
-σε θέματα ελέγχου ποιότητας υλικών και μεθόδων κατασκευής το οποίο αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της επίβλεψης

Επίσης, προτείνονται για τις συνήθεις κατασκευές δύο έλεγχοι:
-ο πρώτος έλεγχος να πραγματοποιείται με την ολοκήρωση του υπογείου (ή της θεμελίωσης εάν δεν υπάρχει υπόγειο) προκειμένου να ελεγχθούν οι αποστάσεις και η θέση του κτιρίου στο οικόπεδο (πλάγιες αποστάσεις, πρασιές, αντισεισμικοί αρμοί κλπ.)
-ο δεύτερος και τελικός έλεγχος να διενεργείται με την ολοκήρωση της κατασκευής όπου θα ελέγχονται αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του "διαγράμματος δόμησης" σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν.4030/11.

Σε περιπτώσεις κατασκευών που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α στου σχεδίου της Υ.Α. είσαι σαφές ότι απαιτείται μόνο ένας έλεγχος με την ολοκήρωση της κατασκευής, σημειώνει ο ΣΠΜΕ.

Επίσης, αναφέρει ότι ο αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την φύση του έργου, τις επί τόπου συνθήκες, με το πρόγραμμα εργασιών κλπ.

Οσον αφορά τον καθορισμό των στοιχείων ελέγχου, θα πρέπει, σημειώνει να λάβει υπόψη του, ότι η πιστή εφαρμογή των μελετών είναι πρακτικά αδύνατη και ο επιβλέπων πολλές φορές αναγκάζεται να κάνει προσαρμογές (με την σύμφωνη γνώμη του μελετητή) προκειμένου να αντιμετωπίσει κατασκευαστικές δυσκολίες. "Οποιαδήποτε τέτοια διαφοροποίηση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του επιβλέπονται και είναι δύσκολο να ελεγχθεί εκ των υστέρων στα πλαίσια μιας ή περισσότερων επισκέψεων".

Από τα παραπάνω ο Σύλλογος, θεωρεί ότι ο ελεγκτής δεν θα πρέπει να υπεισέρχεται σε ελέγχους οπλισμού, ποιότητας υλικών, αφανών οικοδομικών εργασιών, δικτύων, εγκαταστάσεων κλπ.. "Η έντεχνη και σύμφωνα με την μελέτη εφαρμογή των παραπάνω θα πρέπει να καλύπτεται από σχετική βεβαίωση του επιβλέποντα".

Επίσης, τονίζει ότι η Υ.Α. θα πρέπει να καθορίζει σαφώς τα όρια και τις επιτρεπόμενες ανοχές-αποκλίσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο από τα μεγέθη της μελέτης.

Επισημαίνει επίσης, ότι "η απαίτηση πολλαπλών και σύνθετων ελέγχων (ιδιαίτερα αφανών εργασιών) απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό οι οποίοι αυξάνουν το κόστος, προκαλούνται αμφιβολίες οι οποίες θα οδηγήσουν μοιραία σε προβλήματα και αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιβλεπόντων και των ελεγκτών και φυσικά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη-χρήστη της κατασκευής".

Τονίζει, ακόμα ότι θα πρέπει να καθοριστεί η αμοιβή των ελεγκτών δόμησης και να υπάρχει ένα σύστημα διασφάλισης προκαθορισμένης αμοιβής και σε καμία περίπτωση το ύψος της δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης του ελεγκτή με τον επιβλέποντα, τον κύριο ή τον νομέα της κατασκευής.

Ποιοί θα πρέπει να έχουν αρμοδιότητα άσκησης καθηκόντων ελεκτή δόμησης; Κατά την άποψη του Συλλόγου, θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι κατά τον νόμο μπορούν να επιβλέψουν την υπό έλεγχο κατασκευή.

Τέλος, ο ΣΠΜΕ σημειώνει ότι, "ο θεσμός του ελεγκτή δομησης είναι κάτι νέο και είναι ανάγκη να γίνει σωστά. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η σαφής και απλοποιημένη διαδικασία ελέγχου μέσα στο πνεύμα του νόμου, χωρίς να χάνεται όμως η ουσία".

buildnet.gr