Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κατασκευές: Υπό κατάρρευση ο κλάδος λέει ο ΣΑΤΕ.




Στο 4% περίπου υποχώρησε η συμμετοχή του κατασκευαστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία πέρυσι.

Στο 4% περίπου υποχώρησε η συμμετοχή του κατασκευαστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία πέρυσι, από 9% περίπου το 2006, εξαιτίας των συνεχών περικοπών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ανέφερε την Πέμπτη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου.
Οι κατασκευές αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης από το 2004 μέχρι και το 2008, σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, είχαν προκαλέσει μεγάλη οικοδομική άνθηση στη χώρα.
Η συμμετοχή της οικοδομής στο ΑΕΠ υποχώρησε, ωστόσο, στο 3,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2011, χαμηλό 12ετίας, από 8,8% το 2006, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη ο ΣΑΤΕ, ο οποίος εκπροσωπεί 850 εργοληπτικές εταιρίες στη χώρα. Ο σύνδεσμος απέδωσε τη συρρίκνωση του κλάδου στη συνεχή μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από την κυβέρνηση, στα πλαίσια της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση και επίτευξη των στόχων του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση μείωσε πέρυσι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 22,3% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα οι δημόσιες επενδύσεις να κλείσουν τελικά στα 6,6 δις ευρώ. Για το 2012, οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπονται στα 7,15 δις ευρώ, μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αρχικά προϋπολογισθέντα.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι την τελευταία τριετία χάθηκαν στις κατασκευές 157.000 θέσεις εργασίας, μιάμιση φορά περισσότερες από όσες είχαν δημιουργηθεί την δεκαετία 1998-2008. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων σε σχέση με κάθε άλλο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
«Στον κλάδο των κατασκευών, οι 295.000 απασχολούμενοι του 1998 αυξήθηκαν σε 400.000 το 2008, για να μειωθούν σε 242.000 το Γ' τρίμηνο του 2011», ανέφερε ο ΣΑΤΕ.
«Βασική αιτία αυτής της δραματικής μεταβολής συνιστά η συνεχής συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από χρόνο σε χρόνο, αλλά και οι αλλεπάλληλες περικοπές του εντός του ίδιου χρόνου», συμπλήρωσε.
Ο ΣΑΤΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις και να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στο Δημόσιο, αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, για να βοηθήσει στην ανάκαμψη του κλάδου.
«Σήμερα όλοι πλέον αποδέχονται πως για να πετύχει η προσπάθεια της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής, απαιτείται να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία», ανέφερε ο ΣΑΤΕ.
«Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προοπτική καλούνται να διαδραματίσουν οι δημόσιες επενδύσεις υποδομής, είτε από εθνικούς πόρους, είτε μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων διαρθρωτικών ταμείων, οι οποίοι θα πρέπει να διοχετευτούν και σε μεσαία και μικρά έργα υποδομής». Πηγή www.imerisia.gr