Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε το νησί της Σύμης.



Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε το νησί της Σύμης, μαζί με τις γύρω βραχονησίδες Νίμο, Αγία Μαρίνα, Σεσκλί, Κουλουντρό, Αρτικονήσι, Τρούμπετο, Πήδημα και Μαρμαρά, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το αίτημα, ωστόσο, που διατυπώθηκε να κηρυχθεί ως αρχαιολογική και η θαλάσσια περιοχή γύρω από την περιοχή, δεν εγκρίθηκε, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί έρευνα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς ως διατηρητέος οικισμός, και κατάφερε να διατηρήσει τον κεντρικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της.Η οικονομία της Σύμης στηρίζεται σήμερα κυρίως στον τουρισμό. Η οικονομική ανάκαμψη άρχισε με την ανάπτυξη του ημερήσιου τουρισμού από την Ρόδο.
Πριν 20 χρόνια, μια πανοραμική φωτογραφία του λιμανιού της Σύμης τραβηγμένη από το Κάστρο στο εξώφυλλο της έκδοσης (Αυγούστου 1988) του Condé Nast Traveler, του εγκυρότερου διεθνούς (Αμερικανικού) περιοδικού σε θέματα τουρισμού έβαλε τη Σύμη στο χάρτη των τουριστικών προορισμών. Η έμφαση του άρθρου δινόταν στον αρχιτεκτονική του νησιού και ειδικά στα αρχοντικά του Μουράγιου. Από τότε η εξέλιξη υπήρξε ραγδαία.
Το νησί περιλαμβάνει 159 αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία, που καλύπτουν μια ιστορία από τα προϊστορικά έως τα νεότερα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που μια περιοχή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η δόμηση επιτρέπεται με τους ισχύοντες όρους δόμησης αλλά με επίβλεψη αρχαιολόγου.
Πηγή:www.ered.gr