Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012


Ηλεκτρονικά και γρήγορα οι οικοδομικές άδειες

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης, το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει, ωστόσο δεν ήταν έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των υπηρεσιών δόμησης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μόλις τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών, υπεύθυνοι θα είναι οι μηχανικοί και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Θα υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε μόλις πέντε μέρες από την κατάθεση του φακέλου να έχει ο πολίτης στα χέρια του την άδεια. "Είναι πολύ σημαντική αυτή η τεράστια εξοικονόμηση χρόνου και συνεπάγεται πολύ μεγάλη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Δε θα είναι αναγκασμένοι οι πολίτες να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία για να γίνει η δουλειά τους και υπεύθυνος θα είναι ο μηχανικός. Ελπίζουμε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιανουάριο", είπε στον "Αγγελιοφόρο" ο κ. Κονακλίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι με το νέο σύστημα θα μπορούν οι υπάλληλοι των πολεοδομιών να αφοσιωθούν περισσότερο στον έλεγχο των κατασκευών, αφού δε θα τους απασχολεί τόσο πολύ η γραφειοκρατία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η όποια διαφθορά, διότι δε θα υπάρχει άμεση συναλλαγή με τον κόσμο.
Σε δύο στάδια η έκδοση των αδειών
Σε δύο στάδια θα εκδίδονται στο εξής οι οικοδομικές άδειες, με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος οικοδομικός κανονισμός. Κατά το πρώτο στάδιο θα εγκρίνονται οι όροι δόμησης και θα απαιτούνται γι' αυτό διάγραμμα κάλυψης, τοπογραφικό διάγραμμα και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Κατά το δεύτερο στάδιο θα γίνεται ο έλεγχος πληρότητας του φακέλου. Για το περιεχόμενο του τελευταίου θα έχουν την απόλυτη ευθύνη οι μηχανικοί οι οποίοι συνέταξαν τις μελέτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο εξής θα γίνεται έλεγχος μόνο στο στάδιο της κατασκευής με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια εξέλιξης του έργου (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντος οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία αναμένεται να συσταθεί το επόμενο διάστημα.
Αφού γίνει ο τελικός έλεγχος και ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, θα εκδίδεται πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.