Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Διελκυστίνδα για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.




Προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα της αγοράς ακινήτων κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν οικίες, καταστήματα, γραφεία ή άλλα κτίρια. Εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ ο θεσμός της υποχρεωτικής έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πώληση ή μίσθωση ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει η συναλλαγή. Η μεγάλη ανατροπή, πάντως, που φέρνει η θέσπιση του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι η κατηγοριοποίηση των ακινήτων, σε ενεργοβόρα και μη, και η αναμενόμενη αύξηση ή μείωση της αξίας τους. Τα επόμενα χρόνια δηλαδή θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες ακινήτων, αυτά που θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, αφού θα έχουν μειωμένη ενεργειακή σπατάλη, κι αυτά που θα βγαίνουν "άχρηστα", δηλαδή θα απαιτούνται μεγάλα ποσά για ψύξη ή θέρμανση, επομένως θα πέσει η αξία τους, τόσο η μεταπωλητική όσο και η μισθωτική.

To κυριότερο θέμα που μπαίνει στο τραπέζι μετά την επέκταση του ΠΕΑ και στις μισθώσεις ακινήτων είναι τι θα γίνει με μεγάλο αριθμό κτιρίων που είναι παλαιά και επομένως ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Εκτιμάται δε ότι τα παλαιά κτίρια που θα καταταγούν στις χαμηλές βαθμίδες (υπάρχουν 9 βαθμίδες από A έως Η) της ενεργειακής απόδοσης θα τύχουν γενικής απαξίωσης από την ίδια την αγορά.

Αξίες πώλησης

Οπως επισήμαναν στελέχη της αγοράς ακινήτων στο Β&ΡΕ Investment, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πέσουν δραματικά οι αξίες πώλησης και τα ενοίκια σε ακίνητα που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση από τους επιθεωρητές και που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τα χρήματα ώστε να προχωρήσουν στην αναβάθμισή τους. Σταδιακά, δε, τα πιο παλιά θα απαξιωθούν τόσο πολύ, που τελικά θα αποσυρθούν από την αγορά.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ Στράτου Παραδιά, προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο οποίος τόνισε ότι η εφαρμογή του πιστοποιητικού θα κατεβάσει ραγδαία τις τιμές των ακινήτων, τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση. "Τα 'κακά' ακίνητα ως π ρος την ενεργειακή τους απόδοση θα απαξιωθούν, τα 'καλά', όμως, θα δουν τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά", υπογράμμισε. Είναι ένα μέτρο ανεφάρμοστο, που προσθέτει γραφειοκρατία", κατέληξε ο κ. Παραδιάς.

To δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που φέρνει το ενεργειακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, είναι ότι, σε βάθος χρόνου, όταν θα έχουν βγάλει ενεργειακά
πιστοποιητικά τα ακίνητα, θα μπορεί η πολιτεία να απαιτήσει την υποχρεωτική και διά νόμου ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων αυτών.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι σήμερα να προχωρούν στις εργασίες που θα συστήνει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Δημιουργία μητρώου

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα μητρώο ακινήτων που έχουν ενεργειακή ταυτότητα. Αυτό το μητρώο θα μπορεί να διαχωριστεί σε "καλό", δηλαδή με υψηλή ενεργειακή απόδοση, ενώ τα υπόλοιπα θα μπουν σε "μαύρη λίστα" και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης.

Ενα καλό "λίφτινγκ" για μονώσεις, αντικατάσταση λεβήτων, υαλοπινάκων, αλουμινίων και άλλων υλικών, που θα καταστήσουν λιγότερο ενεργοβόρο ένα παλαιό ακίνητο, κοστίζει από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Πηγή www.buildnet.gr