Η οριστική πρόταση ανάπλασης της περιοχής γύρω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη μετατροπή του παλαιού γηπέδου, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε πάρκο και αθλητικό μουσείο, προβλέπει περισσότερο πράσινο και μικρότερη δόμηση.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα διπλής ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων, που πήρε το "πράσινο" φως κατά την τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προβλέπονται τα ακόλουθα:
Στον Ελαιώνα, η δόμηση μειώνεται κατά 65.785 τ.μ. με τη συνολική δόμηση να ανέρχεται στα 98.856 τ.μ.. Στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή προβλέπονται το γήπεδο του Παναθηναϊκού εκτάσεων 34.500 τ.μ. και χωρητικότητας 40.000 θεατών, εμπορικό κέντρο εκτάσεων 51.856 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων και χώροι πρασίνου.
Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την κατεδάφιση του γηπέδου θα απελευθερωθούν 21 στρέμματα, τα οποία θα χαρακτηριστούν ως χώρους κοινόχρηστου πρασίνου, με υψηλή και χαμηλή βλάστηση. Στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι το Μουσείο του Παναθηναϊκού 150 τ.μ., χώροι αναψυχής και εστίασης 200 τ.μ. και υπόγειος χώρος στάθμευσης 700 θέσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη του ΚΑΣ αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο ανακάλυψης αρχαιοτήτων στον χώρο του υφιστάμενου γηπέδου, δεδομένου ότι παλαιότερες έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο (φως αξιόλογα ευρήματα). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης και σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί στο παρελθόν από τα Συμβούλια Μνημείων, θα αναδειχθούν τόσο τα μεταβυζαντινά εκκλησάκια Αγίας Ζώνης και Αγίου Νικολάου Φτωχού, όσο και ο αρχαίος πήλινος αγωγός, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών στο σημείο ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό.