Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πότε βγαίνει στον αέρα ο διεθνής διαγωνισμός για το Μακεδονία Παλλάς.


Τι λένε οι πληροφορίες για τις παρεμβάσεις που θα κληθεί να κάνει ο νέος επενδυτής στο ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης


Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, το αργότερο μέσα στις αρχές Νοεμβρίου, θα έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για τον νέο μισθωτή του «Μακεδονία Παλλάς», του τουριστικού φορέα δηλαδή που θα αναλάβει να επενδύσει στο ιστορικό 5αστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκηςώστε να συνεχίσει ανταγωνιστικά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο σύμβουλος αξιοποίησης και επαναμίσθωσης του «Μακεδονία Παλλάς», η κοινοπραξία των Eυρωσύμβουλοι και Attica Bank Properties, υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, στο IKA- ETAM, την έκθεσή της για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου, την εκτίμηση της εμπορικής αξίας, την τεχνική έκθεση για τις απαιτούμενες ανακαινίσεις όπως και το σχέδιο με τους βασικούς όρους του τεύχους δημοπράτησης.

Το ξενοδοχείο, για το τελευταίο αυτό διάστημα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προσωρινά και με ένα συμβολικό μίσθωμα, συνεχίζει να λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος περί τα τέλη του 2011 είχε δηλώσει ότι αποχωρεί από το «Μακεδονία Παλλάς» επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για μείωση του ενοικίου, σε μία περίοδο κάμψης της τουριστικής αγοράς και ζημιών για την διαχειρίστρια εταιρεία ΑΞΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορείς της Voria.gr, ήδη ορισμένοι έχουν σπεύσει να πληροφορηθούν τα του διαγωνισμού, ενώ υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο, από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ερωτηματολόγιο διαγνωστικής έρευνας αγοράς για το έργο. Αυτό που η Voria.gr πληροφορείται είναι, ότι ο νέος μισθωτής θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει επένδυση ανακαίνισης «μερικών εκατομμυρίων» στο ξενοδοχείο, για την ανανέωση και αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, κοινόχρηστων χώρων, όπως και του περιβάλλοντα χώρου.

Συνεπώς, το όποιο μίσθωμα θα συνδεθεί και με το ύψος της επένδυσης που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο νέος μισθωτής, σε μία περίοδο που η γενικότερη οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί τις τολμηρές επενδύσεις και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις σε υψηλά μισθώματα. Το βέβαιο είναι ότι στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα γνωρίζουμε περισσότερα για το σχέδιο αξιοποίησης του «Μακεδονία Παλλάς», αφού στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η ιδιότυπη σύμβαση που υπάρχει μεταξύ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ομίλου Δασκαλαντωνάκη.