Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πωλητήριο σε 90.000 καταπατημένα κτήματα.



Πωλητήριο σε περίπου 90.000 καταπατημένα κτήματα στα οποία έχουν ήδη ανεγερθεί πολυκατοικίες, αποθήκες, εργοστάσια ακόμη και εξοχικές κατοικίες προτείνουν να βάλει το υπουργείο Οικονομικών οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες της χώρας.

Από την έρευνα που έκαναν υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών προέκυψε ότι σχεδόν 9 στα 10 δημόσια κτήματα και ανταλλάξιμα έχουν ιδιοποιηθεί είτε από οργανωμένα συμφέροντα γης (π.χ. οικοδομικούς οργανισμούς) είτε από μεμονωμένους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στις αστικές και ημιαστικές περιοχές στα οικόπεδα που έχουν καταπατηθεί έχουν κτισθεί μονοκατοικίες πολυόροφα κτίρια, επαγγελματικά εργαστήρια αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εισηγούνται λόγω της βεβαιωμένης αδυναμίας του κράτους να συντηρήσει ή να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του, να εξαγορασθούν οι εκτάσεις από τους σημερινούς –παράνομα- κατέχοντες αυτές.

Οσο για εκείνα τα κτήματα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές χρησιμοποιούνταν προς καλλιέργεια ή φιλοξενούσαν αγροικίες.

Συνολικά υπολογίζουν ότι τα καταπατημένα φτάνουν στα 3,2 εκατ. στρέμματα, τα οποία αν πωληθούν με τιμές ακόμη και κατώτερες της αντικειμενικής αξίας τους θα μπορούν να προσφέρουν στα κρατικά ταμεία έσοδα, σε βάθος πενταετίας, πλέον του ενός δις. Ευ΄ρω.

Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να το νέμεται ο φερόμενος ιδιοκτήτης του τα τελευταία 30 χρόνια ή να έχει συμβόλαιο πώλησης από τον αρχικό καταπατητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή είχε ακολουθηθεί και είχε αποδώσει καρπούς το 2002 με την εξαγορά των -καταπατημένων- εντός σχεδίου κτημάτων. Τότε είχε δοθεί η ευκαιρία σε όσους καταποατούσαν εκτάσεις εντός αστικών ζωνών να τις εξαγοράσουν με το ελάχιστο δυνατόν αντίτιμο.

Παράλληλα, προτείνεται το "ξεπάγωμα" ρύθμισης που προέβλεπε ότι τα αμφισβητούμενα ακίνητα θα κατακυρώνονταν στον ιδιοκτήτη που τα διεκδικεί εφόσον προσκομίσει καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας από το 1945.

Σε περίπτωση που δεν φέρει νόμιμους τίτλους και έχει κτίσει στο διεκδικόμενο οικόπεδο τότε σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση θα του δίνεται η δυνατότητα να το αγοράσει με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από το Δημόσιο.

Μια τέτοια προσπάθεια κατεβλήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου αλλά δεν καρποφόρησε στο βαθμό που ήθελε η Πολιτεία, καθώς πολλοί καταπατητές δεν θέλησαν για διαφόρους λόγους να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης. Σύντομα, πάντως, θα τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.
www.buildnet.gr