Τον δρόμο της εξόδου από το Ελληνικό, εν όψει της παραχώρησής του σε ιδιώτες, παίρνουν σταδιακά και οι φορείς του Δημοσίου που βρίσκονται σήμερα στο ακίνητο. Ηδη διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν ξεκινήσει διαδικασίες μετεγκατάστασης, με στόχο να μετακινηθούν σε νέους χώρους μέσα στους επόμενους μήνες.
Ταυτόχρονα αναζητείται λύση για το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και τα εργαστήρια της ΕΜΥ, η μετεγκατάσταση των οποίων είναι για διαφορετικούς λόγους πολύπλοκη. Προ των πυλών βρίσκονται και οι πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ελληνικό, αναμένοντας το "πράσινο φως" από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πριν από λίγες ημέρες συνήλθε για πρώτη φορά η άτυπη διυπουργική επιτροπή, που με τη βοήθεια της Ελληνικό Α.Ε. έχει αναλάβει να συντονίσει το εγχείρημα της μετεγκατάστασης των δημοσίων οργανισμών που βρίσκονται στο Ελληνικό. Στην επιτροπή προΐσταται ο γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας του υπ. Οικονομικών, κ. Μάκης Γούναρης, ενώ συμμετέχουν συνάδελφοί του από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Δημοσίας Τάξης. Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθνικής Αμυνας. Στόχος της επιτροπής είναι να εκτιμήσει το κόστος μετεγκατάστασης, να εντοπίσει κατάλληλους χώρους και να οργανώσει τη μετακόμιση.
Οπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Αναστασόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος στην Ελληνικό Α.Ε., οι πρώτοι φορείς που έχουν ήδη ξεκινήσει την εκκένωση των εγκαταστάσεών τους στο Ελληνικό ανήκουν στην Αστυνομία και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηδη έχουν αποχωρήσει ο σταθμός νοτιοανατολικής Αττικής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και η υπηρεσία εκπαίδευσης των σκύλων της ΕΛ.ΑΣ. Υπό αναχώρηση βρίσκονται το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, καθώς και το κρατικό εργοστάσιο αεροσκαφών (που θα μετεγκατασταθεί στη Σαλαμίνα).
Δύσκολη, ωστόσο, θεωρείται η εξεύρεση λύσης για τη μετεγκατάσταση δύο υπηρεσιών: του αμαξοστασίου της ΕΘΕΛ, που δεν είναι δυνατόν να παραμείνει καθώς θεωρείται οχλούσα χρήση, αλλά δεν είναι εύκολο να φύγει ελλείψει μεγάλων διαθέσιμων χώρων του Δημοσίου μέσα στο Λεκανοπέδιο. Και τα εργαστήρια της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς λόγω του ευαίσθητου εξοπλισμού τους η μετακόμιση εκτιμάται ότι θα έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος.
Δεν είναι, πάντως, όλοι οι δημόσιοι φορείς στο Ελληνικό "υπό έξωση". Με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικό Α.Ε., αποφασίστηκε να παραμείνουν στον χώρο το τοπικό αστυνομικό τμήμα, η τροχαία, οι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής, το ΕΚΑΒ καθώς και τα γραφεία της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στη θέση τους επίσης παραμένουν (όπως αποφασίστηκε με τον νόμο που όρισε τις χρήσεις γης στο Ελληνικό) οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας (FIR Αθηνών) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (στεγάζεται σε συγκρότημα κτιρίων) και το αμαξοστάσιο του τραμ (περί τα 70 στρέμματα). Το ζητούμενο βέβαια είναι αν οι παραμένουσες υπηρεσίες (οι οποίες συνολικά καταλαμβάνουν περίπου 100.000 τ.μ. γραφείων και 30.000 τ.μ. αποθηκών) θα καταβάλουν μίσθωμα στο Δημόσιο (και αργότερα στον ιδιώτη), ένα ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια περιστολής δαπανών στο Δημόσιο.
Κατά τα λοιπά, η Ελληνικό Α.Ε. είναι έτοιμη να ξεκινήσει και τις πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων στο παλαιό αεροδρόμιο. Ηδη έχουν εκδοθεί τα πρώτα τρία πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ αναμένεται η έκδοση ακόμα εφτά, όλα για κτίρια που βρίσκονται σε κακή στατική κατάσταση. Οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν μόλις δώσει το "πράσινο φως" το ΤΑΙΠΕΔ.