Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Υπερτράπεζα από τη συμφωνία Εθνικής-Εurobank.




Το μεγαλύτερο και το πιο πολυσυζητημένο deal στην εγχώρια τραπεζική σκακιέρα, παίρνει σάρκα και οστά, μετά την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Εθνικής για την για την εξαγορά του 100% της Eurobank και τη δέσμευση της οικογένειας Λάτση να προσφέρει τις μετοχές της στη δημόσια πρόταση, οι οποίες αντιστοιχούν στο 43,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Μετά τη συγχώνευση, η οικογένεια Λάτση θα κατέχει περί το 11% στο νέο τραπεζικό σχήμα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης το ποσοστό θα μειωθεί σε περίπου 2%.

Η Δημόσια Πρόταση

Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα 58 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ, για κάθε 100 μετοχές της Eurobank, με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή.

Εφόσον ολοκληρωθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.

Ο Νέος Όμιλος

Το όνομα της Eurobank χάνεται και η επωνυμία του νέου τραπεζικού σχήματος θα είναι Όμιλος ΕΤΕ.

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας θα ανέρχεται σε 177,7 δισ. ευρώ, τα συνολικά δάνεια προς τους πελάτες θα ανέρχονται σε 109,7 δισ. ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις σε 87,9 δισ. ευρώ. Το μερίδιο αγοράς των καταθέσεων του νέου ομίλου θα αντιστοιχεί σε 34% και των χορηγήσεων σε 33%.

Επιπλέον, η νέα τράπεζα θα έχει σύνολο Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αφού της ΕΤΕ μετά το PSI+ κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,7 δισ. ευρώ και η Eurobank 2,3 δισ. ευρώ.

Το δίκτυο του νέου τραπεζικού σχήματος αριθμεί 925 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα «και βελτιωμένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη με ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία», αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής.

Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά ότι θα επιτύχει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των 570-630 εκατ. ευρώ.

Στο νέο τραπεζικό σχήμα, οι κ.κ. Γ. Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραμείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, αντίστοιχα. Όσο αφορά τις υπόλοιπες θέσεις του ΔΣ του νέου ομίλου, «η επιλογή θα στηριχτεί σε μία προσέγγιση 'οι καλύτεροι εκ των δύο'» λέει η ανακοίνωση της ΕΤΕ.

Τα μερίδια Αγοράς των τραπεζών

Στις καταθέσεις, το μερίδιο αγοράς της Εθνικής Τράπεζας είναι περίπου στο 22,4% και της Eurobank στο 11,6%, που σημαίνει ότι μετά τη συγχώνευσή τους, θα είναι στο 34%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις καταθέσεις έχει μερίδιο αγοράς 5,6%, η Alpha Bank μετά τη συγχώνευσή της με την Emporiki Bank στο 19% και η Πειραιώς με την ATEbank στο 19% (και μαζί με την Geniki Bank στο 20,1%).

Στις χορηγήσεις το μερίδιο αγοράς της Εθνικής ανέρχεται στο 18% και της Eurobank στο 15%, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο 3%, της Alpha Bank μαζί με την Emporiki στο 23,1%, της Πειραιώς με την ATEbank στο 17,8% και μαζί και με την Geniki Bank στο 19,3%.

Δήλωση Προέδρου ΕΤΕ, Γ. Ζανιά

«Η Δηµόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήµερα, στοχεύει στη δηµιουργία ενός διευρυµένου τραπεζικού οµίλου στην ΕΜάδα που θα διαδραµατίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του εΜηνlκού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηµατοδότηση που θα στηρίξει την ΕΜηνlκή οικονοµική ανάκαµψη.»

Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΤΕ, Α. Τουρκολιά

«Με την παρούσα Δηµόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ενοποίησης του τραπεζικού συστήµατος, δηµιουργώντας ένα µακροπρόθεσµα βιώσιµο χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα ικανό να ανταπεξέλθεl στις προκλήσεις που βιώνει η ΕΜάδα και ταυτόχρονα να δηµιουργήσει ευκαιρίες για τους µετόχους και των δύο τραπεζών. Η στήριξη µεγάλης µερίδας µετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δηµόσια Πρόταση. Είµαστε πεπεισµένοι ότι και το Διοικητικό Συµβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δηµιουργεί η Δηµόσια Πρότασή µας και θα προτείνει τη συναΜαγή στους µετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουµε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριµένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούµε τη σηµαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχηµένο κοινό µέλλον»

Απάντηση Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, Ν. Νανόπουλου, στην πρόταση συγχώνευσης

«Η δημόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Το ΔΣ της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.»
www.imerisia.gr