Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

"Χαμένη" δημόσια περιουσία και στη Σύρο.



Το κράτος είχε αποπειραθεί να καταγράψει την περιουσία του στη Σύρο προ λίγων ετών, και διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος που θεωρούσε δικό του έχει οικοδομηθεί από ιδιώτες

Δεν ξέρω αν ανάμεσα στις χιλιάδες επιτροπές υπάρχει κάποια που να υλοποιεί το έργο της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Για την αξιοποίησή της δεν είμαι αισιόδοξος υπό τις παρούσες συνθήκες, αφού υπάρχουν πολλά εμπόδια, με υπ΄ αριθμό ένα την άγνοια του μεγέθους της.

Το κράτος είχε αποπειραθεί να καταγράψει την περιουσία του στη Σύρο προ λίγων ετών, και διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος που θεωρούσε δικό του έχει οικοδομηθεί από ιδιώτες, με την άδεια μάλιστα του κράτους. Τραγέλαφος.

Επιχειρώντας να βρω κάποια στοιχεία, έπεσα σε μια ερώτηση που είχε υποβάλει ο νυν υπουργός και τότε βουλευτής της αντιπολίτευσης κ. Θ. Καράογλου προς τον τότε υπουργό Οικονομικών με θέμα την "Αναξιοποίητη η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου", από την οποία παίρνω ορισμένα στοιχεία, και με τη σειρά μου απευθύνω το ερώτημα στο κ. Θ. Καράογλου, ποια ήταν η συνέχεια εκείνης της ερώτησης.

Μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν τότε είναι εντυπωσιακά, και τα παραθέτω. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔ, το Δημόσιο διαθέτει 75.000 ακίνητα, 3,5 εκατ. στρέμματα, εκτιμώμενης αντικειμενικής αξίας περίπου 280 δισ. ευρώ (αν και η εκτίμηση αυτή είναι πολύ πρόχειρη), τα οποία είναι αμφίβολο εάν αποδίδουν κάθε χρόνο έσοδα 30 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει ακόμη, 370 ακίνητα-"φιλέτα", 70.000 στρεμ., αποτίμησης 30 δισ. ευρώ και υπολογίζονται ως περιουσία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ η Εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Από την άλλη, σε περίπου 34.000 ακίνητα υπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είναι καταπατημένα. Τα δε τελευταία χρόνια το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί σε δήμους και κοινότητες, ενώ το 22% θεωρούνται "άγνωστα", δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί. Το Δημόσιο δηλαδή, αγνοεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται, αλλά και δεν μπορεί να την εντοπίσει, το ένα τέταρτο της ακίνητης περιουσίας του!

Από τα 132 χιλιάδες τ.χιλ. της χώρας η δημόσια περιουσία ανέρχεται μόλις στα 80.000 τ.χιλ. και τα περισσότερα είναι καταπατημένα ή άγνωστα. Από τα 18.000 χιλιόμετρα παράκτιας γης μόνο τα 6.000 χιλιόμετρα έχουν καθοριστεί ως αιγιαλός.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι σύμφωνα με πληροφορίες από την ΚΕΔ και από σχετικούς φορείς, ενώ δεν υπάρχουν επίσημα συνολικά στοιχεία. Τι να πει κανείς γι΄ αυτήν την κακοδιαχείριση! Και την ίδια στιγμή το δημόσιο πληρώνει χιλιάδες ευρώ για να στεγάσει τις υπηρεσίες σε ενοικιασμένα ακίνητα. Δικά τους λεφτά είναι; Από την ερώτηση του νυν υπουργού αποσπώ τα συμπεράσματά του, ελπίζοντας ότι τώρα που είναι στην κυβέρνηση θα πιέσει για διόρθωση της απαράδεκτης κατάστασης:

"Οι βασικές αιτίες που δεν έχει μέχρι τώρα καταγραφεί η δημόσια περιουσία είναι, κυρίως η έλλειψη κτηματολογίου, η πολυνομία, οι πολλές υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου που τυγχάνουν να είναι ιδιοκτήτες. Πρόσφατα η ΤτΕ επισήμανε, ότι λόγω της έλλειψης κτηματολογίου, πολλά από τα ακίνητα του Δημοσίου έχουν καταπατηθεί, ή διεκδικούνται από ιδιώτες, τη στιγμή που η ενασχόληση μεγάλου αριθμού φορέων με τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας, με διαφορετικές, επικαλυπτόμενες ή αντικρουόμενες αρμοδιότητες, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη συνολική αποτίμηση και αξιοποίησή της".