Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Νέες ΑΕΕΑΠ προ των πυλών.



Η δημιουργία ενός νέου πόλου ικανού να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο μέγεθος της ΑΕΕΑΠ που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Πανγαία με τη Eurobank Properties, απασχολεί έντονα τους εμπλεκόμενους με το θεσμό.
«Εναλλακτικά σενάρια υπάρχουν» ιδιαίτερα, μετά από τη συγχώνευση της Πειραιώς με την Αγροτική και τη Γενική.
Οι τρεις αυτές τράπεζες διαθέτουν τεράστια περιουσία - ιδιαίτερα η Αγροτική-, με αιχμή του δόρατος τα υποκαταστήματα της τελευταίας που αποτελούν σημείο αναφοράς σε κάθε πόλη και χωριό της Περιφέρειας. Όσο για τη Γενική το κτήριο της λεωφ. Μεσογείων αποτελεί περιζήτητο ακίνητο για το χαρτοφυλάκιο κάθε ΑΕΕΑΠ.

Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να τροφοδοτήσει τα χαρτοφυλάκια των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ, με περιουσιακά στοιχεία από το τμήμα leasing των τραπεζών το οποίο διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια από developers και ξενοδόχους, που έχουν περιέλθει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους, εφόσον ο δανεισμός των κτηριακών εγκαταστάσεων κινείται σε λογικά πλαίσια.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ, το οποίο επιτρέπει στις επενδυτικές ακινήτων να περιλάβουν στις δραστηριότητες τους επέκταση στις συμβάσεις παραχώρησης, καλύτερη αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και εμπλοκή με ακίνητα με χρήση κατοικίας, με στόχο να περιλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους και τουριστικές αναπτύξεις.

Τα σύνθετα αυτά προϊόντα θα αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά και ενδεχομένως να προσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως συνέβη με το deal της Fairfax με τη Eurobank Properties.

Σκέψεις υπάρχουν και στην πλευρά του δεύτερου πόλου των συστημικών τραπεζών, καθώς η Alpha έχει ήδη εισηγμένο όχημα, τα Αστικά Ακίνητα, που σε περίπτωση μετατροπής της σε ΑΕΕΑΠ, η τράπεζα θα έχει μεγάλα φορολογικά οφέλη. Στο κέλυφος αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενταχθεί και η περιουσία της Εμπορικής καθώς και μικρότερων τραπεζών που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν μέσα στην επόμενη διετία στις αγκαλιές των... μεγάλων.

Η ύπαρξη ενός ακόμη μεγάλου παίκτη αποτελεί προϋπόθεση για τη συντήρηση του θεσμού, καθώς με τα σημερινά δεδομένα τόσο η Trastor, όσο και η MIG RE έχουν κεφαλαιοποιήσεις που δεν συγκρίνονται με το σχήμα που δημιουργεί η συγχώνευση Εθνικής Eurobank.

Εξάλλου όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς «η ύπαρξη μιας και μόνο AEEAΠ στην ελληνική αγορά, δεν μπορεί να κατοχυρώσει τη βιωσιμότητα του θεσμού».

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποτιμήσεις η εσωτερική αξία των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (NAV/ μετοχή) σήμερα βρίσκεται στα €10,32 για την Eurobank Properties, στα €1,58 για την Trastor και στα €3,33 για την MIG RE.