Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ένα μέσο ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ότι ένα στη Φιλανδία.



Η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ανά τ.μ. στην Ε.Ε. (http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/household-energy-consumption-space-heating-perm2-climate-corrected)
Με μία φράση, ο συνεργάτης της Greenpeace, Τάκης Γεωργίου, περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά στον τομέα της θέρμανσης. "Ζούμε σε σπίτια που είναι ακατάλληλα να μας προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση: Ένα μέσο ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση σε σύγκριση με ένα μέσο σπίτι στη Φινλανδία".

Σκληρό αλλά αληθινό. Οπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου, με άρθρο του στη ιστοσελίδα της Greenpeace, το πρόβλημα φυσικά αυτό δεν προέκυψε τώρα που ακρίβυναν οι δαπάνες για ενέργεια (πετρέλαιο, λογαριασμοί ΔΕΗ), απλά τώρα φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος με τις σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Και όλα αυτά γιατί επί σειρά ετών οι Ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφορούσαν να επιβάλλουν αυστηρές (ενεργειακές) προδιαγραφές στις κατασκευαστικές εταιρίες που συνέχιζαν να φτιάχνουν (ενεργειακά) ακατάλληλα κτίρια.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τονίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να σύρει (ξανά) στα δικαστήρια τη χώρα, αφού η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι νομικά δεσμευτική υποχρέωση της Ελλάδας που απορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, προσθέτει ότι χρειαζόμαστε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. "Αν, λοιπόν, αυτά τα 7 δις ευρώ κατευθύνονταν σε ένα τετραετές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με έμφαση στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, θα είχαμε 300.000-500.000 αναβαθμίσεις παλαιών και (ενεργειακά) ακατάλληλων κατοικιών που θα εγγυώταν:

- Δημιουργία έως και 43.000 στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα (κουφώματα, θερμομόνωση, ηλιακοί θερμοσίφωνες κα) σε όλη τη χώρα και περίπου άλλες 65.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης.
- Μείωση εισαγωγών πετρελαίου περίπου κατά 100-150.000 τόνους ετησίως
- Τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κα)".

Η ουσιώδης διαφορά όμως καταλήγει, είναι τα πολύ σημαντικά κοινωνικά οφέλη από τις συγκεκριμένες επενδύσεις όπως:

- Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά
- Πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος τους
- Καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας
- Οριστική αντιμετώπιση αιθαλομίχλης
- Καταπολέμηση λαθροϋλοτόμησης

Τέλος, προσθέτει ότι για να πάρει η κυβέρνηση τη σωστή απόφαση είναι απαραίτητη "η πολιτική βούληση ώστε τα συμφέροντα των πολιτών, να μπουν πάνω από τα συμφέροντα 3-4 μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών".

"Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Ναι, αν ακουστούμε με τη βοήθειά σας. Εγώ πάντως αν έμενα με ένα τελευταίο ευρώ στην τσέπη (πόσο οικεία εικόνα!) και έπρεπε να κάνω κάτι με αυτό το ευρώ, θα επέλεγα κάτι που θα είχε πολλαπλασιαστικό όφελος. Κάτι δηλαδή που θα μου απέφερε περισσότερα ευρώ και θα έκανε πραγματικά καλύτερη τη ζωή μου. Δεν θα το πέταγα στους δρόμους" σημειώνει χαρακτηριστικά.